Előfizetés

Húszan távoznak a Szent Imre Kórház intenzív osztályáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 19:45

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A dolgozók megelégelték a mostoha, gyakran embert próbáló munkakörülményeket.
Nagyon sajnáljuk, de ezt kellett tennünk

- mondta a 444-nek annak a Szent Imre Kórházból távozó 17 szakápoló és három orvosnak az egyike, akik eddig a hátukon vitték a normál és a covid-intenzívosztályt is. A kórház volt ápolója szerint már tavaly jelezték a vezetésnek a problémáikat, de ígéreteken kívül semmi egyebet nem kaptak. "Nincs elég eszköz, nincs ember, nincs pénz” - mondta az ápoló, hozzátéve: az alapvető dolgokért könyörögniük kellett, mint például gumikesztyű, FFP-2-es maszk, védőoverál. Persze a vezetőség szerint ezekkel minden rendben volt. Emellett előfordult, hogy egy ápolónak hat intenzíves betegre kellett figyelnie egyszerre, és mivel a részlegükön gyakran feküdt 24-30 beteg, így váltás nélkül öt órára is beszorultak egy kórterembe, evés, ivás nélkül. A kórház volt munkatársainak mégsem a borzasztó munkakörülmények miatti megfeszített tempóval akadt a legnagyobb problémájuk.
„Az volt fájdalmas, hogy meg sem próbáltak minket marasztalni, pedig voltak, akik már 20-30 éve itt dolgoztak”

A portál megkereste az egészségügyi intézményt is, ahol közölték, hogy valóban felmondott 17 szakápoló, de az intézményben 54 szakdolgozó vállal munkát. Emellett elmondták azt is, hogy a dolgozók döntő többsége – orvosok és ápolók – már aláírták az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. "Mint más egészségügyi intézményekben, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül mindösszesen 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az ellátás zavartalansága házon belüli átcsoportosításokkal biztosított. A részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos” - áll az intézmény válaszában.  Korábban a hvg.hu megírta: a Szent Imrében hétfő kora délutánig több mint 25-en nem írtak alá a szerződésüket, az intenzív osztály 17 szakápolóján kívül 6-7 szakorvos). 
A lap forrásai szerint intenzív osztály nélkül nincsenek műtétek, nem tudnak ügyeletet felállítani a kórházban, az osztályoknak pedig nincs intenzíves háttere. A távozók közül többen a magánellátásba vagy külföldre tartanak, de vannak olyanok is, akik elhagyják a pályát.

Szolgálatba helyezett egészségügy

Tavaly ősszel fogadta el az országgyűlés az orvosok rendkívüli béremelését megalapozó egészségügyi szolgálatról szóló törvényt. Eszerint a magasabb fizetésért cserébe az egészségügyi dolgozóknak egy sor kötöttségnek kell eleget tenniük. Többek között munkavállalók egy egészen szűk kivétellel minden további pénzkeresetet csak a munkaadójuk előzetes engedélyével folytathatnak. Emellett a szakemberek békeidőben is átvezényelhetők bármely olyan szolgálati helyre, ahol a munkaadójuknak szüksége van rájuk.

Harmadik hullám - Egyelőre állják a sarat az oktatási intézmények

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 18:43

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az intézményvezetők a tanévkezdés óta az Oktatási Hivatal honlapján, nyilvánosan elérhető protokoll alapján járnak el.
Március 1-jén az általános iskolák 16,7 százalékában van érvényben járványügyi intézkedés, ezen belül mindössze 2,6 százalékban érintett a teljes intézmény

- írta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma az atv.hu érdeklődésére. Az apparátus közlése szerint jelenleg feleannyi intézményben van érvényben részleges vagy teljes tanügyi elrendelés, mint a második hullám tetőzésekor. Az óvodák 8 százaléka érintett, ezen belül 3 százalékban a teljes intézmény. Jelezték azt is, hogy "az intézményvezetők a tanévkezdés óta az Oktatási Hivatal honlapján, nyilvánosan elérhető protokoll alapján járnak el". Mint arról lapunk is beszámolt, Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta hétfőn mérlegelik, bevezessék-e a digitális tanrendet az alsó tagozatban, mert nem zárható ki, hogy szükség lesz még további intézkedések bevezetésére.

Négyszer annyi pozitív teszt született a főváros tesztelésén, mint decemberben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 18:07

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az önkormányzat közel tízezer tesztet biztosított a lakóknak.
A Fővárosi Önkormányzat kollégái és önkéntesei csaknem tízezer tesztet végeztek el, a pozitív tesztek aránya 2,53 százalék lett. Ez az arány majdnem négyszerese a decemberi szűréskor talált pozitív tesztek arányának

- derült ki a Főpolgármesteri Hivatal lapunkhoz is eljuttatott közleményéből. Mint írták, ez azt jelenti, hogy a vírus itt van, nem lankadhat a figyelem, mindenkinek továbbra is be kell tartania a szabályokat a maszkviseléssel, távolságtartással, fertőtlenítéssel kapcsolatban. Hangsúlyozzák, a negatív teszteredmény önmagában nem adhat teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, annak birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása. A pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet az ebbe a csoportba tartozók gyógykezelése is. Budapest vezetése szerint a valódi megoldást a tömeges oltás jelenti. Ehhez az önkormányzat már készített egy oltási tervet, amelyet bemutatott az illetékes államtitkárnak. A hivatal jelezte, a főváros 10 oltópont megnyitásáról egyezett meg a kormányzattal. Mint azt a Népszava is megírta, december 19-e és 23-a között már zajlott a fővárosban egy önkéntes tesztelési program. A legutóbbit február 18-27. között szervezték meg.