Előfizetés

Müller Cecília: Ne hezitáljunk, oltakozzunk! – 16 éves a járvány legfiatalabb áldozata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 13:53

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az Operatív Törzs a következő egy hét alatt több mint félmillió embert akar beoltani. Sietni kell, már öt esetben kimutatták a dél-afrikai vírusmutánst.
Óriási tempóban halad a járvány előre Európában és Magyarországon is, a fertőzések száma napról napra emelkedik, és az új, rapid lefolyású megbetegedések egyik napról a másikra, órákon belül is kialakulhatnak, azonnali kórházi kezelést követelve – fogalmazott  Müller Cecília az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos a kormányzati tájékoztatóoldalon olvasható egyre drasztikusabban romló, újra jóval száz fölötti halálos áldozatot rögzítő magyar járványügyi adatok ismertetésekor elmondta: megdőlt a legfiatalabb elhunyt életkora: hétfőn egy 16 éves fiatal vesztette életét, aki súlyos alapbetegséggel küszködött.
„Ebbe nem nyugodhatunk bele: akinek füle van hallja meg! (...) Azokra hallgassanak, akik a bizonyítékokra alapuló információkat adják tovább, mert felgyorsul az oltások üteme. Mindenkit mentsünk meg a súlyosan szövődményes, halálos betegségtől, és ha meghívást kapunk, felkínálják nekünk az oltakozás lehetőségét, ne hezitáljunk, a szakembereknek higgyünk”

– szólított fel mindenkit Müller Cecília.

A vakcinákról szólva kiemelte, kedden 114 600 amerikai Pfizer vakcina érkezett, és úton van az orosz Szputnyik oltóanyagból 100 ezer második, illetve 180 ezer első komponensű is.
„Minden vakcina meg tudja akadályozni a súlyos szövődményeket és a halált is. Egyre gyorsul a fertőzés, már öt esetben mutatták ki a dél-afrikai vírusmutánst”

– figyelmeztetett a tisztifőorvos.

Brit vizsgálati eredmények szerint a legveszélyeztetettebb 80 év feletti korosztályban az AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech-vakcina első dózisa a beadás utáni harmadik-negyedik héten egyaránt 80 százalék feletti hatékonysággal előzi meg az olyan súlyosságú megbetegedést, amely miatt a pácienst kórházba kell szállítani. Müller Cecília szerint ugyancsak egyre több szakmai tapasztalat támasztja alá, hogy bármilyen vakcinával oltanak be valakit, már az első dózis beadása is hatásos. Azt újságírói megkeresésre nem tudta megmondani, hogy egy már beoltott ember terjesztheti-e a vírust, de szerinte egyre több adat van arról is, hogy az oltás nem csak a betegséget előzi meg, hanem a betegség átadását is gátolja. Hozzáfűzte:
„Felgyorsul az oltási folyamat.”

Ennek lényegéről György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának vezetője beszélt. 
„Magyarország átoltottság tekintetében a harmadik helyen van az uniós ranglistán, de versenyt futunk az idővel annak ellenére, hogy már 721 677 embert a beoltottak, és közülük 252 847-en már a második adagot is megkapták”

– húzta alá.

A módosított oltási stratégia lényege:
„Mielőbb, minél többen megkapják legalább az első adag oltást, húsvéti utánig, pontosan április 11-ig mindazok, akik regiszráltak.”

Ezért tolták ki a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagok második adagjának beadási határidejét, s ezért tartalékolnak az eddigieknél jóval kevesebbet. A háziorvoskat is az oltások gyorsításra kérik, a hétvégén is, akik mindezért napi 40 és 80 ezer forintos juttatást kapnak. A kedden és a következő napokban érkező újabb szállítmányok egy részét a kórházi oltópontokra viszik, másik részét pedig a háziorvosok kapják. Utóbbiakhoz a múlt heti 275 ezer után most 250 ezer kínai vakcinát szállítanak ki, míg a kórházakhoz a Pfizert és az AstraZeneca oltóanyagokat juttatják el.   A szerdától szerdáig tartó oltási héten az idősek, a 60 év alatti krónikus betegek beoltása mellett folytatják az idősotthonok eddig kimaradt lakóinak, dolgozónak az oltását is.   
„102 kórházban lesz oltási akció, több száz oltóponton. Arról pedig, hogy mikor és hova kell menni, mindenki sms-t fog kapni. Egy hét alatt 529 ezer embert szeretnénk beoltani.”

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható – hétfői rendőri intézkedések adatait, valamint az utazási korlátozások hétfőn hatályba lépett szigorításait ismertette, fő szabályként, hogy minden hozzánk érkezőnek karanténba kell vonulnia, és a kivételeket külön rendelet tartalmazza. A konkrét rendőri intézkedések közül kiemelte, hogy a BRFK munkatársai információt kaptak arról, hogy egy belvárosi vendéglátóhelyen kijárási tilalom idején rendezvényt tartanak. A helyszíni ellenőrzésen kiderült: 21 ember maszk nélkül valóban rendezvényen vett részt, egyrészt helyszíni bírságot szabtak ki rájuk, fel is jelentették őket, a tulajdonos ellen pedig közigazgatási eljárást indítottak. 

Szekszárdi uszodaépítés: hűtlen kezelés miatt nyomoznak

Vas András
Publikálás dátuma
2021.03.02. 13:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Befogadta a rendőrség az ellenzék feljelentését a csúszó és rosszul kivitelezett sportcsarnok építése ügyében.
Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a három éve épülő, de még csak félkész állapotban lévő szekszárdi uszoda ügyében, derült ki Pintér Sándor belügyminiszter Harangozó Tamásnak, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesének küldött válaszából. - A feljelentést a szekszárdi ellenzéki frakció vezetője tette, ám azóta sem kapott semmiféle információt az ügyről, ezért fordultam Pintér Sándorhoz – mondta lapunknak Harangozó, aki szerint sokatmondó, hogy a rendőrség befogadta az ügyet. Hozzátette: bár ismeretlen tettes ellen rendelték el a nyomozást, könnyen beazonosítható az a szekszárdi fideszes kör, amely felelősséggel tartozik a beruházásért. Az eredetileg 3,7 milliárd forintba – amelyben van állami támogatás és hozzávetlőlegesen 700 millió TAO-pénz – kerülő komplexum építése körüli visszásságok miatt Bomba Gábor, a szekszárdi közgyűlésben többséget alkotó Éljen Szekszárd! ellenzéki frakció vezetője tavaly szeptemberben tett feljelentést a helyi rendőrkapitányságon. A város fideszes vezetése 2018-ban szerződött az Aquaplus Kft.-vel, mely eredendően 2019 őszére vállalta az uszoda megépítését. Ahogyan a kormánytámogatással épülő sportberuházások zöménél, itt sem sikerült tartani a határidőt, még több szerződésmódosítás után sem: a legutóbbi szerint tavaly szeptemberben át kellett volna adni a létesítményt, ám készültségi foka még nem érte el az ötven százalékot. - Két igazságügyi szakértő is megvizsgálta a projektet, s rengeteg hibát tártak fel – felelte a Népszavának Bomba Gábor. – Az uszoda a Duna árterébe épült, ennek ellenére több helyiséget, így például öltözőket is a föld szintje alá terveztek, amelyek már most beáznak, de szivárog a medence is. A vizsgálatok megállapították, nem minden az előírt minőségben épült meg, ezek egy része csak drágán, vagy egyáltalán nem javítható. Bomba Gábor hozzátette, a hibák és az eredeti határidőhöz képest immár 16 hónapos csúszás ellenére a város nem élhet kötbérköveteléssel, ugyanis az erre vonatkozó határidőket Ács Rezső fideszes polgármester a veszélyhelyzetet kihasználva többször is saját hatáskörben módosította. Szekszárdon immár öt éve nincs állandó fedett uszoda – egyedüliként a megyeszékhelyek közül –, csak egy sátorral fedett külső medence, ugyanis a régi létesítményt a tetőszerkezet életveszélyes állapota miatt bezárták, s felújítása helyett az akkor még fideszes többségű közgyűlés az élményfürdő mellé épülő új uszoda gyorsabb megépítése mellett döntött. Az önkormányzattal szerződő Aquaplus Kft. amúgy számos kormánypárti településen vett már részt fürdőépítésben és ivóvízellátási projektekben, ügyvezető-tulajdonosa, György Zoltán a Dél-Dunántúl fideszes erős emberének, Bánki Erik országgyűlési képviselőnek jó ismerőse – a politikus szerint jó barátok –, korábban tulajdonostársak is voltak az Aqua Holding Kft.-ben.

Online népszavazást indít Vona alapítványa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 12:36

Fotó: Kertész Róbert / MTI
Vona Gábor célja az, hogy 2022-ben biztosítsa a kormány a külföldön dolgozók levélben szavazásának lehetőségét.
Online sajtótájékoztatót tartott a 2. Reformkor Alapítvány a Lánchíd mellett, amit az "összetartozás" szimbólumaként említ Vona Gábor alapító. Mint elmondta, egy "sorsdöntő ügyet" szeretnének kezdeményezni, céljuk, hogy a külföldön dolgozók levélben való szavazásának a lehetőségét elérjük, ehhez eszközként Magyarország első online népszavazását választották, amelyet március 14-én szeretnék elindítani. Ez az alapítvány első nagyobb szabású kezdeményezése, amiről remélik, hagyományteremtővé válhat. Ezalatt azt értjük, hogy egy évben akár több kérdésben is lehessen online népszavazást tartani, egy konstruktív vitát lefolytatni, majd megismerni a társadalom álláspontját - mondta Vona. Úgy véli, egy kattintásra vagyunk egy erősebb demokráciánál, ami nagyon sok sebből vérzik. Az online népszavazás célja, hogy az embereknek visszaadják a döntés jogát.
A március 14-től induló online népszavazáson 3 hétig lehet szavazni. További információkról a Facebook és Instagram oldalukon fognak beszámolna a jövőben. Vona Gábor szerint a koronavírus utáni korban a választások is változnak, ezért választotta elsőnek a levélszavazás kérdését. Döntő nyomást kell helyezni a kormányra, már 2022 előtt is – fogalmazott a volt pártelnök. Vona Gábor szerint döntő részvétel teszi csak sikeressé a népszavazást, mert így a kormánynak két lehetősége marad. „Vagy teljesíti, amit a magyar társadalom akar, vagy pedig egy elbukott népszavazással kell nekivágnia a 2022-es választásnak” – összegezte a Jobbik korábbi elnöke.  Magyarországon újra kell tanulnunk a demokráciát - emelte ki az alapítvány vezetője. A cikk főképén magyar választópolgárok állnak sorba a londoni magyar követség előtt, hogy leadhassák szavazataikat 2010. április 4-én.