Előfizetés

Kiderült: nőstény a Berlini Állatkert gorillabébije

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 18:37
Illusztráció
Fotó: SYLVAIN CORDIER/Biosphoto / AFP
Végre úgy fordult a kis majom, hogy a gondozók messziről is meg tudták állapítani a nemét.
Nőstény a kéthetes gorilla – közölte kedden a Berlini Állatkert. „Ez nagyszerű a veszélyeztetett állatfaj számára, mivel egy gorillacsoport egy ezüsthátúból (idősebb hím) és több nőstényből áll” – mondta Ruben Gralki, az állatkert megbízottja. A nőstények számának növekedése ezért előnyt jelent. Eddig nem tudták megállapítani a 24 éves gorillamama, Bibi első utódjának nemét, a kis majom azonban végre úgy fordult, hogy a gondozóknak messziről is sikerült megfigyelniük az állatot. Az állatkert március 8-ig nevet ad a gorillalánynak, amely tizenhat év után az első gorillabébi a berlini intézményben. Bibi élete első kilenc évét a hollandiai Apenheuli Főemlősparkban töltötte, ahol egy gorillacsalád tagja volt. Ott tanulta meg, hogyan gondoskodnak más nőstény gorillák az utódaikról, és ez jó példát mutatott neki arra, hogyan gondozza saját kölykét. Az Európai Veszélyeztetett Fajok Program (EEP) ajánlására költöztették Belgiumból a Sango nevű hím gorillát, a gorillabébi apját a Berlini Állatkertbe 2019 februárjában. A Berlini Állatkert főemlősháza a koronavírus-járvány miatt jelenleg zárva van a látogatók előtt. 

Rekordmértékű volt a széndioxid-kibocsátás visszaesése 2020-ban

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 17:10

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / AFP
Világszerte mintegy kétmilliárd tonnával csökkent, de a korlátozások lazítása után már újra emelkedik.
A világgazdaság koronavírus-járvány miatti megtorpanása és az energiaszükséglet ezzel járó visszaesése következtében 2020-ban rekordmértékben, 6 százalékkal, vagyis mintegy kétmilliárd tonnával csökkent a széndioxid-kibocsátás világszerte. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai szerint 
ez a történelem legnagyobb mértékű visszaesése.

A szervezet ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az emisszió időközben újra emelkedni kezdett, így ellensúlyok nélkül idén további emelkedés várható. Az emisszió hatszázalékos, vagyis csaknem kétmilliárd tonna csökkenése megfelel az egész Európai Unió egy évnyi kibocsátásának. Ennek mintegy fele a közúti forgalom és a légiközlekedés csökkent üzemanyag-felhasználására vezethető vissza. Decemberben azonban már két százalékkal magasabbra emelkedett a kibocsátás mértéke 2019 decemberéhez viszonyítva, ekkorra ugyanis a nagy nemzetgazdaságok kezdtek helyreállni. Az IEA szerint ez figyelmeztető jelzés. „Ha a kormányok nem hoznak gyorsan megfelelő energiapolitikai intézkedéseket, elszalasztják azt a történelmi lehetőséget, hogy 2019-es évet tegyék a széndioxid-kibocsátás abszolút csúcsértékévé” – mondta Fatih Birol, az IEA vezetője. A szervezet 2020 márciusában azt kérte a kormányoktól, helyezzék a tiszta energiákat a gazdasági fellendülést célzó terveik középpontjába, hogy egy ökológiailag fenntartható javulást biztosíthassanak. Birol szerint azonban a számok az intenzív szénfelhasználású üzletágakhoz való visszatérést jelzik. Kínában tavaly az emisszió 0,8 százalékkal (75 millió tonnával) növekedett, miután a kínai volt az első nemzetgazdaság, amely feloldotta a koronavírus-járvány miatti szigorításokat és egyetlen nagy gazdaságként képes volt növekedni az elmúlt évben. Indiában a nyarat követően lazítottak a korlátozásokon, az emisszió szeptembertől a 2019-es szint fölé emelkedett. Brazíliában is újra növekedett az áprilisi mélypont után a közúti közlekedés üzemanyag-használata, később a földgázigény is emelkedett, ami miatt a 2020-as év záró negyedévében a károsanyag-kibocsátás mértéke a 2019-es szint fölé jutott. Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2020-ban összességében egytizedével esett vissza, ezt követően azonban jelentősen növekedni kezdett. Az IEA 2021. május 18-án átfogó tervet mutat be arról, hogyan lehet elméletileg az energiaszektort 2050-ig szén-dioxid-semlegessé tenni.

Megérkezett az első fekete gólya Gemencre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 16:38

Fotó: Gemenc Zrt.
Landolása után hosszasan rendezgette és takarította a fészket, majd elrepült élelmet keresni.
Megérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe – adta hírül a Gemenc Zrt. A fokozottan védett madár kedden reggel 7:16-kor landolt a bekamerázott fészekben. Az Afrikából érkezett madár hosszasan rendezgette és takarította a fészket, majd feltehetőlen élelem után nézve elrepült. Csontos Péter, az erdőgazdaság osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a madár nincs begyűrűzve, de valószínűleg a tavaly itt fészkelt gólya tért vissza, mert általában ugyanazok a párok használják a fészkeket. Egyelőre azt sem lehet megállapítani, hogy az állat hím vagy tojó. Mint írták, a Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól lehet a rejtett életmódot folytató madarak mindennapjaiba bepillantani. A fészekben azóta összesen 31 tojást raktak a madarak, 13 fióka repült ki.
Az első gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén töltötte A tojónak, Sárának nem volt gyűrűje. Tóbiás rendszeresen az első magyar fekete gólyaként érkezett meg tavasszal Keselyűsbe. A gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben, összesen 17 fiókát neveltek fel. 2019-ben új pár foglalta el a fészket, egyik madárnak sincs azonosító gyűrűje. Tóbiásról nem érkezett hír azóta sem – olvasható a bekamerázott fészekbe pillantás lehetőségét is rejtő honlapon.
A közlemény szerint a felvételeket megfigyelők csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, a Gemenc Zrt-nek nem célja beavatkozni a természet rendjébe. 2021-ben nem indítják el a korábban évekig működő internetes közvetítést, de a honlapjukon és az Ökoturisztikai Központ Facebook-oldalán rendszeresen beszámolnak a fészekben történő eseményekről. Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencen. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya. A madarak fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik a legidősebb, legnagyobb fákra, a leggyakrabban előforduló fészektartó fa a 80-100 évesnél idősebb kocsányos tölgy. Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma, ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek.