Előfizetés

Többen felmondtak a tatabányai kórházban is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 17:51
Kórház új, 5600 négyzetméteres központi épülete az átadás napján, 2015. október 14-én
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Egy mentőtiszt szerint csak a sürgősségi osztályról öten távoznak.
Egyedül a katonák tűnnek nyugodtnak a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Az épület előtt forgalmat irányítanak, a bejáratnál ők végzik a belépés előtti lázmérést, a kórházi dolgozók ezzel szemben érezhetően feszültek – írja a 444 riportjában. A sürgősségi osztályról egy mentőtiszt közlése szerint öten mondtak fel. A portál beszámolója szerint hétfő éjszaka nem volt dedikált sürgősségi ellátás, így a más osztályokon ügyeletet teljesítő orvosokat hívták le oda, de a nappali műszak is kifeszített. A sürgősségi betegellátó osztály dolgozói kedden még nem tudták, hogyan lesz megoldva az éjszakai ügyelet. A tatabányai kórház sürgősségi osztálya 2015 októberében nyílt egy uniós pályázatból. Addig – ahogy ma éjszaka újra – a kórház többi osztályán ügyeletet teljesítő orvosok láttak el ügyeletet. A nyitáskor 30-35 embert láttak el naponta, mostanra a napi esetszám 110 körülire emelkedett.    A Szent Borbálában vállalkozóként dolgozó orvosok úgy tudják, a kórházvezetés az ő óradíjukat is csökkenteni készül, hogy az ugyanannyi legyen, mint az alkalmazottként dolgozó orvosok díja. A 444 arról számolt be, hogy
azok, akiknek hétfőn megszűnt a szerződésük, és úgy döntöttek, hogy nem kötnek újat, reggel 9-kor nagyjából 30 fős csoportban álltak a pénzügy irodája előtt, hogy kilépésükhöz az elszámolást intézzék.

Azonban ezt nem tudták hétfőn elintézni, mert a munkaügy informatikai rendszere összeomlott. A portál úgy tudja, ők a kórház több osztályáról érkeztek, de az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés nem feltétlenül a fő oka a távozásuknak, inkább az utolsó csepp a pohárban. Az általános sebészet egyik takarítónője például minimálbért keresett eddig is, de most a pótlékok után a másodállás lehetőségét is elvesztette, és így már nem éri meg neki ott dolgozni. Egy betegszállítónak pedig eddig is volt másodállása, ebben a helyzetben inkább azt választja, mert összehasonlíthatatlanul kedvezőbbek a feltételei.  Hétfőn éjszaka járt le a határidő, ameddig az egészségügyi dolgozóknak alá kellett írniuk az új munkaszerződésüket. Ez alapján a közalkalmazotti státuszukat felváltja az új egészségügyi szolgálati jogviszony. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy sok ápoló és orvos mondott nemet az új szerződésre. Az országos kórház-főigazgató ma bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta a szerződését a hétfő esti adatok szerint, ami Jenei Zoltán szerint óriási eredmény.

Csalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Beremend korábbi jegyzőjét

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 16:37

Fotó: Google Street View
A vád szerint magának akarta megszerezni egy végrendelkező örökségét.
Csalás és annak kísérlete miatt egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a Siklósi Járásbíróság kedden egy baranyai nagyközség korábbi jegyzőjét, mert a férfi egy végrendelkező örökségét – annak akaratával szemben – magának kívánta megszerezni – közölte a Pécsi Törvényszék az MTI-vel. A bíróság a nem jogerős ítéletről szóló közleményében azt írta, hogy a férfit – aki az MTI információi szerint az eset idején Beremend jegyzője volt – 2018 nyarán kereste fel egy helyi lakos azzal, hogy halála esetén vagyonát a község önkormányzatára kívánja hagyni. Ennek fejében azt kérte, hogy amennyiben egészségi állapota megromlik, ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban biztosítsa. Miután a sértett felvetette, hogy célszerű lenne szándékát közjegyzői okiratba foglalni, a jegyző közölte, ez szükségtelen, a végrendeletet ugyanis ő is el tudja készíteni. A férfi ezután egy végrendelet elnevezésű okiratot készített, azonban
a sértett kifejezett akarata ellenére nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként.

A sértett később közölte a jegyzővel, hogy ötmillió forintos megtakarítással is rendelkezik, és az összeget szintén az önkormányzatra hagyná. A jegyző azt tanácsolta neki, hogy vegye fel a megtakarításait a bankból, majd egy „járadéki szerződést” készített el úgy, hogy a megtakarítást megszerezze. Ezután a sértett az összeget készpénzben átadta a jegyzőnek, aki azt euróra váltva saját széfjében helyezte el. A jegyző ezzel a sértettnek ötmillió forint kárt okozott, a készpénzt azonban néhány hónappal később visszaadta. A Siklósi Járásbíróság a vádlottat csalás kísérlete és csalás miatt egy év három évre felfüggesztett börtönre ítélte, továbbá három évre eltiltotta a jegyzői foglalkozás gyakorlásától. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott felmentésért fellebbezett, így az nem jogerős.

Az ellenzéki pártok közösen állnak ki az orvosok és az ápolók mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 16:05

Fotó: Facebook/Párbeszéd
Ígéretük szerint kormányváltás esetén az új kormány vissza fogja adni az egészségügyi dolgozók korábbi státuszát.
Az Orbán-kormány ismét az erőt választotta az igazság helyett: átgondolatlan, az ágazati struktúrát és az egészségügyben dolgozókat hátrányosan érintő, az érintettekkel érdemi egyeztetések nélkül meghozott döntést csak egy reménytelenül alkalmatlan kormányzat képes véghez vinni, ráadásul mindezt egy koronavírus-világjárvány kellős közepén – írják az ellenzéki pártok szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös közleményükben. A hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) azt követeli a kormánytól, hogy azonnal állítsa helyre az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, vagy legalábbis mindenképpen halassza el az új szerződések aláírásának határidejét a COVID19-járvány megszűnése utáni időpontra. Sürgetik azt is, hogy a kormányzat kezdjen érdemi tárgyalást az egészségügyi dolgozókkal és az érdekvédelmüket ellátó szervezetekkel.
„Nem kell ahhoz sem egészségügyi közgazdásznak, sem miniszternek, sem tíz éve regnáló miniszterelnöknek lenni, hogy átlássuk a döntés dilettantizmusát: a frontvonalban vért izzadó, életeket mentő egészségügyi dolgozókat akarja most becsapni a kormány”

– jegyezték meg.

Úgy fogalmaztak, hogy már nemcsak a végletekig kizsákmányolt munkavállalók által lélegeztetőgépen tartott, teljesítőképessége határán agonizáló magyar egészségügyet provokálja a kormány, hanem az egész magyar társadalmat. Álláspontjuk szerint az Orbán-kormány által az elmúlt 10 évben magára hagyott egészségügyi ágazatot csak az abban dolgozó magyar munkavállalók, egészségügyi dolgozók áldozatvállalása és hivatástudata mentette meg az összeomlástól. Közleményüket azzal zárták, hogy ha 2022-ben kormányváltás lesz, az új kormány vissza fogja adni az egészségügyi dolgozók korábbi státuszát.