felmondás;szegedi klinika;szolgálati törvény;ultimátum;

2021-03-01 22:10:04

Tömeges felmondás várható a szegedi klinikán

Egy időzített bomba kezdett el ketyegni az intézményben.

Tájékoztatásuk szerint február 26-án jelezték az egyetem vezetésének, hogy az egészségügyi dolgozók érdekeinek az egyetemi vezetők általi képviseletével elégedetlenek, az ajánlott szerződéses feltételeket (többek között az ügyeleti időre lecsökkentett bért, a pótlékok elvételét és az egyeztetés ellehetetlenítését) elfogadhatatlannak tartják.

Ezért sokan úgy döntötték, nem írják alá az új szolgálati törvény szerinti szerződést. Ugyanakkor a dolgozók többsége egy záradékkal látta el a szerződést, amely szerint ha 2021. május 31-ig a Klinikai Központ és az Egyetem vezetése nem teljesíti az elvárt feltételeket, akkor a kollektíva él a munkaviszony felmondásának lehetőségével.

"Mivel az egyetem vezetése az egészségügyi dolgozók kéréseit azzal az indokkal hárította el, hogy a fenntartó minisztérium a klinikai központot a többi egyetemi centrumhoz képest elmaradó mértékben finanszírozza, és a különbséget az alkalmazottak bérezéséből gazdálkodják ki, az állami finanszírozás mielőbbi rendezését várjuk el" - zárul a tájékoztatás.  

Korábban arról érkeztek hírek, hogy egyes osztályok működése bizonytalanná válhat az intézményben, mert az orvosok közül többen nem szeretnék elfogadni az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.