felsőoktatás;egyetemek;modellváltás;finanszírozás;

2021-03-03 08:51:23

A kormány újra berúgta az egyetemdózert - Új finanszírozási rend jöhet az egész felsőoktatásban

Az osztrák mintán alapuló megoldás célja a hazai felsőoktatási intézmények versenyképesebbé válása – állítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ősztől háromlábú finanszírozás jön az egyetemeken, ezután nem csak az számít, kinek mennyi hallgatója van – írja a kormánypárti Magyar Nemzet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapott információira hivatkozva.

Úgy tudják, nem csak a „modellváltásban” érintett egyetemek élete változik meg gyökeresen, a következő tanévtől a teljes felsőoktatási rendszerre új finanszírozási rendszert vezetnek be:

A kutatásokra „a hírek szerint” – jegyzi meg a lap – egyrészt a jelenlegi tudományos mutatók, például a minősített kutatók száma és a publikációs aktivitás, másrészt a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján fizetnek majd. 

A kormánypárti lap az állami tulajdonú egyetemek alapítványokba való kiszervezéséről, autonómiájuk elvételének folyamatáról azt írja, „hétről hétre bővül a modellváltó egyetemek köre, egyre több intézmény szenátusa jelenti be, hogy az alapítványi működtetés mellett döntött.”

(Képünkön a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói tavaly október 23-i „modellváltás” elleni demonstrációja)