Előfizetés

Müller Cecília újabb járványügyi döntéseket vetített előre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 12:28

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Kezdődik a nagy oltási kampány. Változás, hogy az AstraZeneca vakcina 18 év fölött már korhatár nélkül, mindenkinek beadható.
Már a fiatalabbakat - a negyvenes korosztályt - is érinti a koronavírus-járvány harmadik hulláma, és egyre súlyosabb lefolyású megbetegedéssel kerülnek kórházba az emberek – közölte Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ismertette a kormányzati tájékoztatóoldalon olvasható járványügyi adatokat, amelyek kapcsán elmondta:
„Beigazolódnak a számítások, és napról napra, dinamikus mértékű a fertőzés terjedése. A betegség is súlyosan zajlik, és szinte mindenkinél azonnal kórházi kezelésre van szükség. Rendkívüli mértékű a lélegeztetőgépen lévők száma is.”

Bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen újabb járványügyi döntések várhatók, ezekről később adnak tájékoztatást.  Csütörtökön kezdődik az eddig még nem látott nagy oltási kampány, amelynek keretében – a kedden már közölt tervek alapján – 529 ezer embert oltanának be egy hét alatt. Eddig már 758 037-en kaptak oltást, a közülük 253 368-an már a második adagot is megkapták. Müller Cecília, hangsúlyozta, hogy a háziorvosok a következő egy hétben  a már megérkezett 250 ezer kínai Sinopharm és a még meglévő amerikai Moderna oltóanyagot használhatják, míg a kórházi oltópontokon a szintén megérkezett 114 ezer adag Pfizer vakcinát adják be a legidősebbeknek. Mint mondta, fontos változás, hogy az oxfordi fejlesztésű AstraZeneca oltóanyagot, az eddigi tapasztalatok alapján minden 18 év fölötti korosztályhoz tartozónak beadhatják, és nem jelent veszélyt a 80 év fölöttiek számára sem. Mint kiderült, Magyarország ez idáig már több mint 31 millió különféle oltóanyagot foglalt le.   A most kezdődő oltási kampány újdonsága, hogy a hétvégén 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg kap sms-ben „behívót az oltakozásra” valamelyik kórházi oltópontra, s a vakcina típusa éppen az AstraZeneca. Az sms-ben benne lesz, hogy hova és mikor várják az érintetteket, és az előkészületekhez az országos tisztifőorvos is adott némi „útravalót”:
„Pontosságot kérünk, de túl korán se érkezzenek, a zsúfoltság elkerülése miatt. A vakcinainfo.gov.hu oldalról töltsék le és töltsék ki a nyilatkozatot, vigyenek magukkal kis innivalót, cukorbetegek pedig, ha szükséges ennivalót. Továbbá praktikusan öltözködjenek, hogy a felkar könnyen elérhető legyen.”

A tájékoztatón Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható – keddi rendőri intézkedések adatait.  Arról is tájékoztatást adott, hogy északi szomszédunk, a Szlovák Köztársaság szerdától szigorúbb belépési szabályokat vezetett be, és reggel 5 órától lezárták a Letkés és Ipolyszalka közötti határátkelőhelyet. Továbbá a komáromi Monostori hídról is átterelik a forgalmat a régi határátkelőhely irányába.

Az MSZP 500 ezer forintot és száz százalékos táppénzt követel a szociális dolgozóknak

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.03. 11:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szocialisták szerint ez jár a szociális dolgozóknak, de eddig a javaslatot a fideszes többség leszavazta.
Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, az ötszázezer forint ugyanúgy jár a szociális dolgozóknak, mint korábban a rendőröknek és az egészségügyben dolgozóknak járt. Hozzátette: a 100 százalékos táppénznek automatikusan kell járnia azoknak a dolgozóknak, akik a saját maguk és a családjuk egészségét is kockáztatják, hogy ellássák szeretteinket. Elmondta, a koronavírus-járvány alatt az ágazatban 12 szociális munkás halt meg, miközben a járvány idején a család- és gyermekjóléti szolgálatok 936 ezer alkalommal nyújtottak szociális szolgáltatást a rászorulóknak. Korózs Lajos közölte, az MSZP többször is benyújtotta az Országgyűlésnek az ötszázezer forint biztosítására, illetve a táppénzre vonatkozó javaslatokat, de a fideszes többség leszavazta azt, most itt az ideje, hogy elgondolkozzanak.

Megszavazták az új szabályokat, megy a Fidesz

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2021.03.03. 11:20

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Min / MTI
Jelentős többséggel megszavazta az Európai Néppárt az alapszabály módosítását, amely lehetővé teszi több képviselő egyszerre történő kizárását, illetve tagságának felfüggesztését.
Módosította eljárási szabályzatát az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója. A változtatást 148 igen, 28 nem szavazattal és 4 tartózkodással fogadták el, jelezte a Twitteren az EPP szóvivője, Pedro López de Pablo. A résztvevők több mint 84 százaléka a változtatások mellett döntött. A szavazást követően Novák Katalin, a Fidesz alelnöke a Twitteren hozta nyilvánosságra Orbán Viktor levelét, amelyben arról tájékoztatta Manfred Weber frakcióvezetőt, hogy a magyar tagpárt EP-képviselői azonnali hatállyal távoznak a politikai csoportból. A Fidesz elnöke szerint a szabályok módosítása, a képviselők demokratikus jogainak a csorbítása “antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan”. Orbán Viktor a levélben leszögezi: az eljárási szabályzat módosítása ellenséges lépés a Fidesszel és a szavazóival szemben. “Megdöbbentő azt látni, hogy miközben több százezer európait kórházban ápolnak és az orvosok életeket mentenek, az EPP frakció működését megbénítják saját adminisztratív ügyei és a demokratikusan megválasztott képviselők elhallgattatására és kitiltására vonatkozó próbálkozások” — írta a kormányfő. A kilépési döntés a Fidesz 11 fős parlamenti küldöttségét érinti, Hölvényi György, aki a KDNP EP-képviselője egyedüliként marad a frakcióban. A felfrissített előírások alapján mostantól az EPP parlamenti csoportjából már nem csak egyes képviselőket, hanem azok csoportjait is ki lehet zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. Mindkét eljáráshoz a frakciótagok többségét képviselő néppártiak kétharmadának a szavazata kell. Kivétel ez alól, ha az EPP pártcsalád már kizárta vagy felfüggesztette az adott pártot, ebben az esetben képviselőik eltávolításához, illetve tagságának felfüggesztéséhez elég az egyszerű többség. A kizárást és a felfüggesztést a politikai csoport elnöksége, vagy a tagság 15 százalékát képviselő négy nemzeti delegáció kezdeményezheti írásban, három nappal a szavazás előtt. Az előterjesztést alaposan meg kell indokolni, majd a célba vett képviselőt, illetve képviselőket a frakcióülésen meghallgatni. Az indítványnak tartalmaznia kell az ideiglenes felfüggesztés időtartamát. Az új szabályzat szerint a felfüggesztett képviselők nem vehetnek részt a frakció ülésein és döntéseiben, nem vállalhatnak tisztségeket sem a parlamentben, sem a politikai csoportban és az EPP nevében nem szólalhatnak fel a plenáris, szakbizottsági és egyéb üléseken, és nem készíthetnek jelentéseket sem. A képviselőcsoport elnökségének ugyanakkor gondoskodnia kell róla, hogy EP-képviselőként kapjanak hozzászólási lehetőséget. 

Ujhelyi: megnyugvás a Fidesz távozása

"Megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. A kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük" – osztotta meg reakcióját közösségi oldalán Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Hozzátette, a Fidesz körüli események nem jelenthetik azt, hogy Magyarország érdekei is kispadra kerülnek, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a kormánypárt partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon a Magyarországnak és a magyar embereknek. A képviselő szerint a Fidesz bűne, hogy egy globális járvány közepén sem az emberek védelme érdekelte elsősorban, hanem Európa ellenségeinek előretolt katonájaként viaskodott az Unió közösségével.