színház;zene;tánc;

2021-03-04 12:00:00

Kultúra karanténban

A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk ezen a hasábon.

Örökség a 90-es évekből

Commodore 64, kosaras kártyák, Britney Spears, koszovói háború, Monika Lewinksy, kacsamesék és Antall József halála. Magyarország a kilencvenes években – egy gyerek szemével. Két színész, két táncos, egy grafikus és egy menedzser: mind egy társulatban dolgoznak 2021 Magyarországán. A karantén alatt közösen felidézték, hogy honnan jöttek, milyen volt felnőni a 90-es években, hogy kiderítsék, milyen örökséget hozott magával a rendszerváltáskor született nemzedék akkori életük legfontosabb helyszínéről, az általános iskolából. Ma este a SzínházTV műsorán látható a szereplők személyes történeteiből összeálló, Boross Martin által rendezett, a Stereo Akt és a Füge Produkció közös előadása, az Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből című előadás.

SzínházTV, 19:00

Románc és eksztázis

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik karmester vezényletével ad online koncertet ma este a Zeneakadémia online felületein. Az est során Csajkovszkij 1. (b-moll) zongoraversenye és Beethoven VII. (A-dúr) szimfóniája csendül fel, a szólista Farkas Gábor zongorista, világjáró művész lesz.

Zeneakadémia Online Koncertterem, 19:30

Régmúlt értékek a jelenben

A Gangaray Dance Company Agora I. című előadását közvetíti ma este a Nemzeti Táncszínház online felületein. Hámor József koreográfus így vall az előadásról: Az agora az ókori görögök megszentelt kommunális tere. Portugál nyelven a jelentése „most”. Számomra egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, amelynek anyanyelve a tánc.

Táncszínház ON, 20:30