Előfizetés

Letiltotta a Facebook Tordai Bencét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 20:13

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az ellenzéki politikus a kormánypárti támogatókat sejti a háttérben.
Március 30-ig nem tehetek közzé bejegyzést a saját Facebook-oldalamon – így a következő hetekben a kollégáim segítségével tudok csak posztolni

- közölte a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Úgy látja, semmi olyat nem rakott ki a közösségi oldalára, amely sértené annak alapelveit, így "nem lehet más ok, mint hogy a fideszes trollok elkezdtek tömegesen feljelentgetni." Bevallása szerint folyamatosan érkeznek hozzá a fenyegetések, emiatt "úgy látszik, itt van az aljas fideszes támadások egy újabb hulláma."
Mint lapunk is beszámolt róla, nem Tordai Bence az egyedüli, aki így járt: még tavaly októberben, a Mi Hazánk Mozgalom oldalát tiltotta le a Facebook. 

Kórházi Főigazgatóság: 4000 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 19:28

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Jelezték, tovább folytatják a tárgyalásokat a felmerülő kérdések tisztázása érdekében.
2021. március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3%-a, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést

- közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság szerdán.

Tájékoztatásuk szerint az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, alig 4000-en döntöttek a kilépés mellett. A végső adatok beérkezésével megállapítható, hogy a korábban összesítettnél is kevesebben, az egészségügyi dolgozók alig 3,6%-a döntött az állami struktúrából való távozás mellett. Ezzel párhuzamosan – a mai napig – közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe. Nyomatékosították, a betegellátás mindenhol biztosított. A jogviszony a törvény erejénél fogja, március 1-jével szűnt meg, a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét. Megjegyzik, jelenleg is zajlik a felmérés, hogy a dolgozók milyen szakmai területekről távoztak. Ezzel párhuzamosan – a mai napig – közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe.
"A betegellátást veszélyeztető helyzet sehol nem állt elő, mindössze egy-egy intézmény esetében merült fel átmeneti humánerőforrás-hiány. Az intézményvezetők tájékoztatása szerint belső átcsoportosítással minden intézmény képes kezelni a helyzetet"

-hangsúlyozza a közlés.

Hozzátették, az Országos Kórházi Főigazgatóság a továbbiakban is folytatja a tárgyalásokat a felmerülő kérdések tisztázása érdekében az ágazat dolgozóival, szakmai szervezeteivel.

Csak a néppárti frakciót hagyja el a Fidesz, a pártszövetséget nem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 18:43

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Közben szakad a brüsszeli kormánypárti egység, ugyanis az egyetlen KDNP-s képviselő marad a néppárti frakció tagja.
"A Néppártból való távozás még a jövő zenéje, ez a döntés még csak a frakcióból való kilépésről szólt"

- jelentette ki Novák Katalin az Indexnek nyilatkozva.

A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter - aki egyben a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke - a portálnak azt mondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén az Európai Néppárt képviselőcsoportja azzal van elfoglalva, hogy különböző adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni a Fidesz európai parlamenti képviselőit. A politikus azt mondta, nem időszerű beszélni arról, hogy a Fidesz melyik másik - esetleg jobboldali - pártcsaládhoz csatlakozik a jövőben. Jelenleg megfelel számukra az, hogy függetlenként dolgoznak. 
Ugyanakkor az atv.hu-nak határozott nemmel felelt arra a kérdésre, a frakcióból való kilépésből követik-e a pártcsaládból való távozás.

"A Fidesz tagságát 2019 márciusában, az európai parlamenti választások előtt függesztették fel a pártcsaládban, Donald Tusk EPP-elnök megválasztását követően pedig a Fidesszel való kapcsolata feszült és konfliktusos volt. Tusk már a koronavírus-járvány előtt sem titkolta, hogy a Fidesz kizárása mellett van a pártcsaládból, Trump választási veresége és a Capitolium ostroma után pedig Tusk azt twittelte, »Trumpok mindenhol vannak«, és mindenkinek meg kell védenie a maga Capitoliumát." - fogalmazott a portálnak. 

A KDNP marad a néppárti berkeken belül

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) folytatja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakciójában megkezdett munkáját - közölte Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva szerdán. A magyar kereszténydemokrata képviselő elmondta, a KDNP Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására még az 1990-es évek elején csatlakozott az Európai Néppárt pártcsalád elődjéhez, a Kereszténydemokraták Európai Szövetségéhez (EUCD), tagsága azóta folyamatos. Kiemelte: az alapszabály-módosítás - ellentétben a Fidesszel - a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget. Hölvényi György feladatának nevezte, hogy a lehetőségekhez képest tovább erősítse a vallásszabadságért, az üldözött keresztényekért, a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért, valamint az európai fejlesztéspolitikáért megkezdett európai parlamenti munkáját.