adomány;Iványi Gábor;Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség;

Több millió forint adomány gyűlt össze kérés nélkül Iványi Gábor egyházának

Az összeget 800 magányszemély, kicsivel több mint egy hét alatt adta össze.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek eddig több mint 4 millió forintot adtak össze az aHang kampányplatformon adományozók – közölte az aHang szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Február végén indított petíciót a szabad.ahang.hu oldalon az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség azért, hogy a MET visszakapja egyházi státuszát. Magyarország ugyanis még nem tett eleget az Alkotmánybíróság 2013. évi határozatában (6/2013. (III. 1.) AB határozat), valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletében foglaltaknak.

Bár a MET nemrég visszakapta technikai számát, vagyis újra lehet nekik adni az szja egyházaknak felajánlható 1 százalékát, egyházi státuszukat továbbra sem kapták vissza. Így nem kapják meg az állami támogatást sem a felajánlások után.

Ebben az ügyben a MET már pert nyert Strasbourg-ban a magyar állammal szemben, ezért kártérítést is kapott, de csak visszamenőleg, a 2017 előtti támogatásra.

– Azonban 2017-2020 között változatlanul nem, arra hivatkozva, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte őket, egyházi státuszunk rendezésére nem – ami egyébként nem felel meg a valóságnak. Tehát egyházi státuszunk ügye változatlanul nincs rendezve– mondta korábban Iványi Gábor.

Közölték, hogy az egyházi státusz visszaszerzéséért indított petíciót már több mint 16 ezren írták alá.

Ennek kapcsán Varga Máté, az aHang ügyvezető igazgatója elmondta: „A MET olyan feladatokat vállal át az államtól, amit az állam egyszerűen nem tud elvégezni, hatalmas forráshiánnyal küzd a szociális ágazat. Ezt az űrt töltik be Iványi Gáborék a hajléktalanellátással, utcai szociális munkával, szegény családból származó és SNI-s gyermekek nevelésével és oktatásával, idősotthonaikkal. Elfogadhatatlan, hogy az állam mégis őket vegzálja.”

Varga Máté elmondta, hogy a petíciót aláírók kérés nélkül elkezdtek pénzt adományozni az aHangnak azért, hogy támogassák az ügyet.

Ezt az összeget, több mint 4 millió forintot 800 magányszemély, kicsivel több mint egy hét alatt adta össze.

Varga Máté közölte, hogy ezt az összeget még feljebb szeretnék tornászni, a kampány népszerűsítésének költségeit pedig saját forrásokból fedezik. Adományozni továbbra is lehet a számukra.

Iványi Gábor az alábbi szavakkal köszönte meg az adományt: „Mindenkit Isten áldjon meg, s adjon ezerszer annyit mindenkinek, mint amennyit adott!”