Előfizetés

27 millió dollárt fizet kártérítésként George Floyd családjának Minneapolis

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.13. 07:06

Fotó: GODOFREDO A. VASQUEZ / AFP
A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr - Derek Chauvin - kilenc percen át térdelt a nyakán.
Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt - több mint 8 milliárd forintot - fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért az afro-amerikai férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette. A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr - Derek Chauvin - kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt. Az eset tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen. Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel. Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának 20 millió dollárt fizetett a város. Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere e hét hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé. 

Kutyaszorítóban a cseh kormányfő

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2021.03.12. 22:18

Fotó: DAN KITWOOD / AFP
A cseh fertőzési és halálozási adatok ellenére Milos Zeman elnök továbbra is a politikai eseményekre való ráhatásával van elfoglalva.
Csehország továbbra is nehezen birkózik meg a járvánnyal, a kórházak teljesítőképességük határához érkeztek. A drámai fertőzési és halálozási adatok ellenére azonban Milos Zeman elnök továbbra is azzal van elfoglalva, hogy minél nagyobb befolyást gyakoroljon a politikai események alakulására. Mint a Novinky kommentárjában rámutat, az országban két hatalmi bázis alakult ki, az államfőé és a miniszterelnöké, miközben az alkotmány szerint végrehajtó hatalommal a kormányfő rendelkezik. Zeman azonban ebbe már elnökké választása óta nem tud és akar belenyugodni, ezért különféle rafinált módszerekkel zsarolja Babis amúgy igen gyenge kormányát. Milos Zeman ezúttal azt követeli, Babis menessze Jan Blatny egészségügyi minisztert. Bár a tárcavezető eddig valóban nem volt túl sikeres a minisztérium irányítójaként, Zemant valójában az zavarja, hogy Blatny kijelentette: az orosz vakcina csehországi engedélyeztetéséhez csak akkor járulna hozzá, ha az megkapná az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. Mint fogalmazott, „amíg én irányítom az egészségügyi tárcát, ebben az országban nem fognak olyan vakcinával oltani, amit nem hagyott jóvá az európai hatóság”. Zeman erre egy interjúban a tárcavezető menesztését követelte azt állítván, azzal, hogy nemet mondott a Szputnyik V-re, felelőssé vált a koronavírussal megbetegedettek haláláért. Hozzátette, amennyiben Andrej Babis nem hajlandó megválni Blatnytól, az „nem javítaná a miniszterelnökkel való baráti kapcsolatunkat”. A miniszterelnök egyelőre elutasította az elnök követelését, mint fogalmazott, nincs napirenden a kormány átalakítása. Az azonban nem vehető készpénznek, hogy a véleménye nem változik meg, hiszen eddigi politikai pályája is az elnöktől függött és a továbbiakban még inkább Zeman határozza meg a sorsát, különösen az októberi választás után. Zeman elnökként mindvégig az orosz, illetve a kínai érdekek védelmezője volt. A Dukovany erőmű befejezését az oroszokra bízná, a cseh 5G hálózat kiépítését pedig a Huaweire. Zeman egyébként nem csak Blatnytól, hanem Tomás Petrícek külügyminisztertől is megválna, utóbbitól azért, mert nem támogatja, hogy Dukovany építését az oroszok fejezzék be. 

A Kreml állítja, Amerika Sorossal karöltve járatná le a Szputnyikot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.12. 20:00

Fotó: MTVA - Komka Péter
Azok az országok kerülhetnek célpontba Moszkva szerint, ahol már bejegyezték a készítményt.
Nagyszabású lejáratási kampányt tervez az orosz Szputnyik V vakcina ellen az Egyesült Államok a szövetségeseivel

- közölte pénteken a Kreml egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselője a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökségek jelentése szerint. Az erről szóló sajtóbeszámolókat a magyar állami hírügynökség, az MTI szemlézte. Az informátor szerint a kampány azokra az európai országokra összpontosít majd, amelyekben bejegyezték a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltóanyagot, egyebek között annak a szimulálásával, hogy a Szputnyik V alkalmazása emberek tömeges pusztulását eredményezte. "Annak nyomán, hogy világszerte, így az európai országokban is megnövekedett az orosz Szputnyik V vakcina iránti kereslet, az Egyesült Államok és szövetségesei, szakszolgálataink értesülései szerint azt tervezik, hogy nagyszabású információs kampányba kezdenek, amelynek célja előítéletes viszony kialakítása a Covid-19 koronavírusos fertőzés elleni küzdelem terén kidolgozott hazai tudományos fejlesztésekkel szemben" - hangoztatta a hírügynökségek által név nélkül idézett, hírszerzési forrásokra hivatkozó illetékes. 
A forrás szerint az információs támadást olyan szervezetek készítik elő, mint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID), a Soros Alapítvány, a Thomson Reuters Alapítvány, a tömegtájékoztatási eszközök közül pedig a BBC, a Reuters és az Internews.

A nyilatkozó nem közölte, hogy mikorra várható a kampány kezdete, amely szerinte azt próbálja majd elhitetni, hogy a Szputnyik V "nem hatékony és veszélyes", és igyekszik kisebbíteni Oroszországnak a járvány elleni küzdelemben játszott szerepét, akadályozni a vakcinának az Egészségügy Világszervezet (WHO) általi jóváhagyását, és csökkenteni az irányában mutatkozó nemzetközi keresletet. A Kreml illetékese mindezt azzal hozta összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok szerinte "a Pfizer-vakcina agresszív előmozdításának politikáját" folytatja, amelynek keretében nemcsak az amerikai felet próbálja meg mentesíteni a mellékhatások miatti esetleges perekben kiszabandó bírságok kifizetésétől, de a gyártót is "a hanyagság miatti anyagi felelősség alól". A Szputnyik V alkalmazását eddig a világ 51 országában - péntektől Azerbajdzsánban is - engedélyezték, az európai országok közül Magyarországon, Szlovákiában, Szerbiában, Montenegróban és San Marinóban -  olvasható a magyar állami hírügynökség, az MTI beszámolójában.