nyugdíj;kereset;nyugdíjminimum;

Nem fogja elhinni, hányan kapnak 350 000 forintnál magasabb nyugdíjat

Magyarországon milliókat kell keresni ahhoz, hogy luxusnyugdíjhoz juthassunk.

Majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot havonta, míg a 2020-as év átlagnyugdíj összegét (142 ezer forint) a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második kapja meg, és 800 ezer főre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik 100 és 150 ezer forint közötti nyugdíjból kénytelenek megélni havonta. Az átlagot amúgy jelentősen felhúzza a kisszámú, de rendkívül magas ellátásban részesülő nyugdíjas: 36 ezren kapnak 350 ezer forintnál magasabb nyugdíjat, 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot – derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb, februári adataiból, melyet az Index dolgozott fel.

A lapnak nyilatkozó Farkas András nyugdíjszakértő szerint semmi nem gátolja a magas nyugdíjas kialakulását. Ha valaki olyan szerencsés, hogy hatalmas kereseteket tud hosszú ideig bevallani, akkor semmiféle felső határa nincs az öregségi nyugdíjnak.

Véleménye szerint borzasztóan méltánytalan a magyarországi nyugdíjrendszer, és egyetlenegy országban sincs még olyan, hogy korlátlanul lehetne érvényesíteni a biztosítási alapelvet az öregségi nyugdíjrendszerben.

A visszásságokra a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) is felhívta a figyelmet, szerintük a jelenlegi rendszer nem tartható fent. Ezért szavazásra bocsátottak egy általuk megvalósíthatónak vélt javaslat-tervezetet a nyugdíjemelési rendszer átalakításáról. Úgy vélik, a legkisebb öregségi nyugdíj összegét legalább 50 ezer forintra kellene emelni.