Előfizetés

Szlávik: Öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.17. 10:59

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az infektológus szerint Magyarországon nem volt probléma az AstraZeneca vakcinákkal.
Súlyosabb megbetegedést okoz a koronavírus brit mutációja, és körülbelül öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvos szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
Szlávik János elmondta, a brit mutáns veszélyesebb variáns, ezért jut nagy szerep a védekezésnek. Az elkövetkező néhány hétben mindenkinek nagyon kellene vigyáznia magára - emelte ki. A szakemberek megállapították, hogy a brit mutánsnál erőteljesebb a láz és a köhögés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Ez azt jelenti az infektológus szerint, hogy mutánsoknál változik a "klinikai kép", ráadásul a brit variáns esetében nőtt a halálozás aránya is. Kitért arra: a beoltottakat és a betegségen átesetteket együtt kell vizsgálni ahhoz, hogy megállapítsák a betegség ellen immunisak csoportját. A fertőzésen átesettek hivatalos számát körülbelül hat-hétszeres szorzóval kell vizsgálni, hiszen ennyien lehetnek, akik nem is tudják, hogy korábban elkapták a betegséget. "Azonban a koronavírusra jellemző, hogy újra lehet fertőződni, tehát nem tudjuk pontosan, mit jelent, ha valaki átesett rajta, hogy az mennyi ideig véd, melyek azok a mutatók, amelyek bizonyítják, hogy ők védettek vagy nem védettek a fertőzéssel szemben" - hangsúlyozta Szlávik János. Hozzátette: bár a járvány folyamatos, dinamikus mozgásban van, már nem az a kérdés, hogy "mi fogunk győzni", csak az, hogy mikor. Kérdésre elmondta azt is, az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását több országban is felfüggesztették, hogy megvizsgálják, van-e súlyos mellékhatása, okoz-e vérrögképződést. Magyarországon egyelőre nem volt olyan adat, amely ezt alátámasztotta volna - fűzte hozzá. Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedéseket az oltás beadása után is be kell tartani, hiszen néhány százalékban előfordulhat, hogy a beoltott ember is megfertőződik.
Szlávik János egy adag Pfizer vakcinával
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Tesztelik a klímát a 3-as metróra

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.17. 10:56

Fotó: Facebook/Karácson Gergely
A közlekedési vállalat szerint a járműveket felújító orosz cég hozzájárult a beszereléshez.
Két gyártó klímaberendezését teszteli a BKV a 3-as metró kocsijain - írta a szerdai Magyar Nemzet alapján az MTI.
A közlekedési vállalat szerint a járműveket felújító orosz cég hozzájárult a beszereléshez. A közbeszerzési eljárást majd csak akkor lehet kiírni, ha az üzemeltetési szempontból fontos összes információ összeáll. Azt nem tudni, hogy ez mikorra várható, és mennyibe fog kerülni a projekt - jegyezték meg. A BKV tájékoztatása szerint a kétféle klímarendszer működési elve között nincs különbség, a megvalósítás és a hosszabb távú üzemeltetés szempontjából viszont lehetnek eltérések. A megkötött szerződés értelmében az orosz cégnek bármiféle változtatáshoz hozzá kell járulnia, különben elvész a kocsikra adott harminc év garancia. A Magyar Nemzet érdeklődésére a BKV tudatta, hogy a Metrovagonmas jóváhagyta az ideiglenes klímarendszerek felszerelését.  Az orosz gyártóval a kötbér miatt zajló per jelenleg első fokon folyamatban van.

3456 új fertőzött, elhunyt 195 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.17. 09:30

Fotó: Kovács Tamás / MTI
10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen.
A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.
3456 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 532 578 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - számolt be a kormányzati tájékoztatási oldal. Elhunyt 195 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 421 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 359 061 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 156 096 főre emelkedett. 10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen.  1 397 342 a beoltottak száma, ebből 406 746 már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed. Ma újabb kínai vakcina szállítmány várható. A következő napokra tervezett oltásokról az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján számolnak be.