Előfizetés

Budapestre jön a kínai védelmi miniszter

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.03.23. 13:25

Fotó: RAMIL SITDIKOV / AFP
A Népszava információi szerint hamarosan Budapestre látogat Vej Feng-ho. Az eseményre még a pekingi magyar katonai attasét is hazarendelték.
A hét második felében Budapestre jön Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter – értesült diplomáciai forrásból a Népszava. Az egyik legbefolyásosabb kínai vezető athéni és belgrádi tárgyalásai után ejti útba a magyar fővárost, de arról egyelőre nincs biztos információ, hogy kivel és miről tárgyal majd. Minisztériumi forrásainktól is csupán annyit tudtunk meg, hogy a látogatás lehetséges témája az lehet, hogy Magyarország éppen a héten kezdte el alkalmazni a kínai hadsereg által kifejlesztett CanSino oltást. A találkozóra ráadásul hazarendelték Pekingből Kisvári Tamás véderő attasét is, holott Kína és Magyarország között – mivel hazánk NATO-tagállam – gyakorlatilag nincs katonai együttműködés. Igaz, kínaiak tanulnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, de ez önmagában nem indokol egy miniszteri szintű látogatást. Ami biztosan tudható, hogy Szijjártó Péter szerdáig uniós-, illetve NATO külügyminiszteri tanácskozásokon vesz részt Brüsszelben. Ez azért fontos, mert előbbi során a külügyminiszter komoly gesztust tett Kína felé: értelmetlennek nevezte a keleti ország ellen, az ujgur kisebbség elnyomása miatt kiszabott uniós szankciókat. A politikus később az MTI szerint magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, ilyen stratégiai jelentőségű döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, amikor megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni. – Az EU friss szankciói rendkívül károsak, ugyanis tovább fogják mérgezni az unió és Kína együttműködését. Pedig, ha azt az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az Európai Unió – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.   Vej Feng-ho Magyarországra érkezésének ügyében megkerestük a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát is, választ azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Döbbenetes méretű a szakápolók hiánya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 12:17

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint ezren el is hagynák a pályát, amint véget ér a járvány.
Legalább 9000 ápolót kellene azonnal felvenni ahhoz, hogy pótolni tudják a fekvőbeteg-ellátásban kialakult létszámhiányt

- írja a 168.hu. A portál a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökére hivatkozva azt írja, nem csak a fekvőbeteg ellátásban van szakdolgozói hiány, a többi szakterületre – így például a műtéti-, a labor- és képi diagnosztika területére – is jóval több munkaerő kellene. Balog Zoltán szerint ahhoz, hogy meglegyen az utánpótlás legalább húsz-huszonkétezer szakdolgozóra lenne szükség nemzetközi összehasonlításban. A köztestület vezetője egy felmérésre hivatkozva azt mondta, ezren jelezték azt, ha a kormány nem rendezi a béreket, akkor a koronavírus-járvány lecsengése után felállnak és inkább külföldre mennek vagy más munka után néznek.  Mint lapunk is megírta, a járvány közepén bevezetett új egészségügyi szolgálati törvény miatt rengeteg dolgozó mondott fel. Ugyanakkor a kormány szerint minden a legnagyobb rendben van, mert a túlnyomó többség aláírta az új szerződéseket. Kásler Miklós egyenesen történelmi előrelépésről beszélt az egészségügy területén. 

A műtőkből is kórtermet csinálnak a pécsi kórházban, annyi a koronavírusos beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 11:58

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt közölte, nincsen kapacitásprobléma az egészségügyben.
Olyan magas a Baranya megyében megfertőződő betegek száma, hogy folyamatosan kell kialakítani újabb és újabb koronavírus-részlegeket az egészségügyi intézményekben

- közölte az ATV híradója. A csatorna értesülései szerint a Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas klinikáján a 4-5. emeleti műtőket is koronavírusos betegek kezelésére alkalmas intenzív osztállyá alakították át. A sebészek és az érsebészek a szívcentrumba járnak hetente kétszer műteni. A legnagyobb gondot a helyhiány mellett a dolgozók leterheltsége okozza, ezért egyre több olyan munkatársat hívnak be az úgynevezett sárga és vörös vonal mögötti betegek ellátására, akik korábban ezeken a részlegeken nem dolgoztak. Az ügyben az ATV kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is (EMMI) de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a tárcától.  Mint lapunk is megírta, múlt hét csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt közölte, nincsen kapacitásprobléma az egészségügyben. Szerinte a személyi feltételek biztosítottak. Több mint 10 ezer kórházi ágyat tudnak felszabadítani és ha kell, akkor a továbbiakat is képesek a rendszerbe állítani. Szükség esetén a katasztrófavédelem akár 20 ezer ágyat tud bevetni, de a számítások szerint ennyi beteg nem szorul intézményi ellátásra.