Kína;találkozó;diplomácia;

2021-03-23 13:25:50

Budapestre jön a kínai védelmi miniszter

A Népszava információi szerint hamarosan Budapestre látogat Vej Feng-ho. Az eseményre még a pekingi magyar katonai attasét is hazarendelték.

A hét második felében Budapestre jön Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter – értesült diplomáciai forrásból a Népszava. Az egyik legbefolyásosabb kínai vezető athéni és belgrádi tárgyalásai után ejti útba a magyar fővárost, de arról egyelőre nincs biztos információ, hogy kivel és miről tárgyal majd. Minisztériumi forrásainktól is csupán annyit tudtunk meg, hogy a látogatás lehetséges témája az lehet, hogy Magyarország éppen a héten kezdte el alkalmazni a kínai hadsereg által kifejlesztett CanSino oltást.

A találkozóra ráadásul hazarendelték Pekingből Kisvári Tamás véderő attasét is, holott Kína és Magyarország között – mivel hazánk NATO-tagállam – gyakorlatilag nincs katonai együttműködés. Igaz, kínaiak tanulnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, de ez önmagában nem indokol egy miniszteri szintű látogatást.

Ami biztosan tudható, hogy Szijjártó Péter szerdáig uniós-, illetve NATO külügyminiszteri tanácskozásokon vesz részt Brüsszelben. Ez azért fontos, mert előbbi során a külügyminiszter komoly gesztust tett Kína felé: értelmetlennek nevezte a keleti ország ellen, az ujgur kisebbség elnyomása miatt kiszabott uniós szankciókat. A politikus később az MTI szerint magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, ilyen stratégiai jelentőségű döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, amikor megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni. – Az EU friss szankciói rendkívül károsak, ugyanis tovább fogják mérgezni az unió és Kína együttműködését. Pedig, ha azt az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az Európai Unió – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Vej Feng-ho Magyarországra érkezésének ügyében megkerestük a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát is, választ azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.