támogatás;szépségipar;vendéglátósok;

Gerendai szerint az éttermek 30-40 százaléka becsődölhet

Hiába a petíció, nem kapnak választ a szépségipari dolgozók és a vendéglátósok.

Eddig senki nem válaszolt a szépségipari dolgozók petíciójára, melyet a 23 ezer tagú “Szabad Szolgáltatók” Facebook-csoportja kezdeményezett - mondta az ATV Csatt című műsorában Drabant Fruzsina. A szépségipari vállalkozókat összefogó tömörülés egyik alapítója hozzátette: kéréseiket eljuttatták az Operatív törzshöz, illetve az összes döntéshozóhoz, de még senki nem foglalkozott az ügyükkel.

A “Szabad Szolgáltatók” Facebook-csoport alapítója emlékeztetett: mivel a szépségipar 90%-a katás vállalkozó, ezért a bértámogatás nem vonatkozik rájuk. A bérletidíj-elengedés pedig azért nem éri el őket, mert az üzleteik túlnyomó többségét magánszemélyektől bérlik, az állam viszont az állami és önkormányzati üzletek bérleti díjának elengedését garantálja.

Gerendai Károly étterem-tulajdonos a műsorban azt mondta: becslések szerint az éttermek 30-40 százaléka a nem fog kinyitni a járvány után, a szórakoztatóiparban pedig már a második nyári szezon jön, mikor a szabadtéri helyek nem, vagy csak nagyon erős korlátozásokkal működhetnek.     

Gerendai szerint nem arról van szó, hogy a kormány semmit nem tett, hanem arról, hogy ahhoz nem tettek eleget, hogy életben lehessen tartani a bajba jutott szektorok vállalkozásait. Bértámogatásokat, adókedvezményeket kapnak a cégek, de ha a végén tönkremennek, ez mind „megy a kukába” – tette hozzá. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara létrehoz egy szolidaritási alapot, hogy azoknak a bajba jutott vállalkozásoknak segítsenek, amelyeknek az újranyitás után kezdőlöketre van szükségük - mondta a műsorban Zsabka Zsolt. A BKIK általános alelnöke hozzátette: 75 millió forintot osztanak szét a vállalkozások között. A kamarai önkéntes tagdíjak 50%-át elengedik, melyet az igénybe vevők felajánlhatnak a szolidaritási alapba. A járvány alatt is jól prosperáló vállalkozásokat szintén arra kérik, fizessenek be a szolidaritási alapba. ​  

A Népszava is írt arról, hogy Orbán Viktor kormányfő maga jelentette be, hogy 50 százalékos bértámogatást adnak a bezárással érintett szolgáltatóknak, hogy azok megtartsák dolgozóikat