Előfizetés

Tájékoztatót kaptak a háziorvosok az AstraZeneca oltásról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.25. 15:17

Fotó: JOHANES CHRISTO / NurPhoto / AFP
Nagyon ritka esetekben lehet kapcsolat az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között, ezért figyelmeztetni kell az oltottakat.
Tájékoztatót adott ki az orvosok számára az AstraZeneca-oltásról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen összeállított dokumentumban mindenről tájékoztatnak, ami az elmúlt időszakban az oltóanyag körül kérdésessé vált - tudta meg a hvg.hu. Miután minden vizsgálat megerősítette a vakcina biztonságosságát – sőt, az Egyesült Államokban ugyanerre jutott egy másik vizsgálat is –, azt újra alkalmazzák ott is, ahol egy ideig felfüggesztették vele az oltást. Nagyon ritka esetekben azonban kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között – áll az OGYÉI tájékoztatójában –, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelmeztetnie kell az oltottakat:
Azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Azok akik idegrendszeri tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást , orvoshoz kell fordulniuk. Problémát jelezhet a néhány nappal az oltás után megjelenő pontszerű vérzés is, ha az nem az oltás helyén alakul ki.

PSZ: Túl nagy áldozatok árán jutottunk el a tanárok beoltásáig

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.25. 15:09

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az oktatási-nevelési intézményeket csak akkor szabadna újra nyitni, miután a beoltottak védettsége kialakult - nyilatkozta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.
– Örülünk Gulyás Gergely miniszter bejelentésének, de ezt a lépést sokkal hamarabb kellett volna megtenni. Túl nagy áldozatok mellett jutottunk el idáig – nyilatkozta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, miután a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte: a tavaszi szünet utánra, április 7-ére tervezett iskolanyitás helyett legkorábban április 12-én, de az is lehet, hogy április 19-én térhet vissza az élet az iskolákba. Ez előtt pedig be fogják oltani azokat a pedagógusokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, akik regisztráltak az oltásra. Szabó Zsuzsa elmondta, a PSZ számos kiállása, követelése után saját sikerének is tekinti a döntést, ugyanakkor elszomorítja, hogy erre azt követően került sor, miután már több mint 60 halott van az oktatásban a koronavírus-járvány következtében – legalábbis a szakszervezet ennyiről szerzett tudomást. A PSZ elnöke hangsúlyozta: az oktatási-nevelési intézményeket csak akkor szabad újra nyitni, miután a beoltottak védettsége kialakult. Annak eldöntését, hogy erre sor kerülhet-e április 19-éig, a szakemberekre bízza. A PSZ hétvégi gyorsfelméréséből kiderült, hogy tagjaik körében jelentősen emelkedett azoknak az aránya, akik beoltatnák magukat: a megkérdezettek 72 százaléka válaszolt igennel, míg az év elején csak 43 százalékuk tartotta fontosnak az oltást. 

A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen – ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A pedagógusok oltásával kapcsolatban hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, regisztráljanak a koronavírus elleni vakcinára.

Müller Cecília: Ma elindul a honlap, ahol ellenőrizhető az oltási regisztráció státusza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.25. 14:09

Fotó: Balázs Attila / MTI
A gyermekeink lelki világára is figyelni kell, mondta a tisztifőorvos.
– 632 maszkot nem viselő emberrel találkoztak a rendőrök szerdán. A vendéglátóhelyeken nem kellett intézkedni, ideiglenes bezárásra sem került sor – kezdte az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes. Elmondta, több mint 300 ember nem tartotta be a kijárási korlátozást, és 8378 hatósági házi karantént rendeltek el.  – Heroikus küzdelem zajlik a járvánnyal szemben, emelkedik az elhunytak száma, mert hazánkban is a brit-variáns dominál – kezdett bele beszédébe Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban kifejtette, egy fertőzött 4 másik személyt tud megfertőzni, ha egy légtérben negyed órán túl tartózkodnak, ezért Müller arra kért mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra. Emellett kijelentette: a világ négy sarkába elmennek, hogy vakcinát szerezzenek a magyar emberek számára. Müller Cecília egy bejelentést is tett, miszerint elkezdték kidolgozni a pedagógusok, óvónők oltási tervét. A tisztifőorvos őket is arra kérte, hogy regisztráljanak, bár köztük sokan, már az életkorukból adódóan megkapták az oltást. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy   
ma délután elindítják azt a honlapot, ahol azok, akik már regisztráltak az oltásra, de még nincsenek beoltva, lekérdezhetik, hogy a regisztrációjuk milyen státuszban van.

A weblap használata egyszerű lesz: a TAJ számmal és születési dátummal lehet belépni, utána egy üzenet jelenik meg a képernyőn. – Ha ebben a válasz igen, akkor a regisztráció biztosan nyilvántartásban van, és idővel fogják hívni az érintettet az oltásra – jelentette ki Müller Cecília. Hozzátette, amennyiben valakinél a "nem" válasz jelenik meg, akkor sem kell megijedni, csak még zajlik az adatok feldolgozása. Ugyanakkor ha már több hét eltelt a regisztráció óta és ennek ellenére a nem üzenet jelenik meg, valószínűleg pontatlanul rögzítette az adatait a felhasználó. – Ezt az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen lehet javítani – jelezte a tisztifőorvos.  Müller Cecília bejelentette azt is, hogy kijelöltek hét laboratóriumot az esetleges új variánsok azonosítására. Jelenleg zajlik a laboratóriumok felkészülése a munkára.  Végül a tisztifőorvos a gyermekekről is beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kicsik mentális egészsége most kiemelten fontos kell legyen, hiszen ők már azt sem szeretik, hogy nem járhatnak iskolába. A szakember ezért arra kérte a szülőket, hogy magyarázzák el a helyzetet a kicsiknek, beszélgessenek velük. El kell oszlatni a félelmet és olyan programokat kitalálni, ami a járványügyi helyzetben megtehető. –Ilyen egy kirándulás, otthon a házi munka, sütés-főzés – sorolta Müller Cecília.