Előfizetés

Megkongatták a vészharangot: újabb cápafajokat fenyeget kihalás

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.30. 13:30
Citromcápa
Fotó: CYRILLE MULARD / AFP
2014 óta megháromszorozódott a súlyosan veszélyeztetett cápa- és rájafajok száma.
Harminckilenc cápa- és rájafaj természetvédelmi besorolása módosult fenyegetettre a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. A változtatások nyomán immár 355 cápa- és rájafaj tartozik a sebezhető, veszélyeztetett és súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi státuszokat magába foglaló fenyegetett kategóriába – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
„Ennél hangosabban már nem tudnak kongani a vészharangok a cápák és ráják ügyében”

– mondta Andy Cornish, a Természetvédelmi Világalap (WWF) globális cápa- és rájavédelmi programjának (Sharks: Restoring the Balance) vezetője. Hozzátette, a kihalással szembenéző állatok száma és sokfélesége egészen elképesztő. "A túlhalászat jelenti messze a legnagyobb fenyegetést, ezért meg kell fékezni. A jó hír az, hogy léteznek megoldások a kialakult válságra. A kormányoknak és a regionális halászati irányítószervezeteknek azonnal és határozottan kell fellépniük a legfenyegetettebb fajok megóvásáért, mielőtt túl késő lesz” – hangsúlyozta a szakember. A súlyosan veszélyeztetett kategóriába átsorolt kilenc fajból nyolc rájafaj, többségében hegedűrája- és sasrájaféle. Ez azt igazolja, hogy bár a ráják talán kevésbé ismertek és nem kapnak annyi figyelmet, mint a cápák, ám még náluk is jobban megsínylik a túlhalászat és a halászati gazdálkodás hiányának következményeit. Az Urolophus javanicus nevű rájafaj mostanra már ki is pusztulhatott: a 19. század végén, az indonéziai Jáva szigeténél felfedezett állat immár súlyosan veszélyeztetett (feltehetőleg kihalt) fajként szerepel az IUCN frissített vörös listáján. Nem csupán a kevésbé ismert fajok besorolása romlott: egykor nagy számban előforduló, a búvárok körében különösen népszerű szirticápák, például a karibi szirticápa és a citromcápa is bekerült a fenyegetett fajok közé. 2014-ben az összes cápa- és rájafaj 25 százaléka volt fenyegetett és 25 faj volt súlyosan veszélyeztetett. Jelenleg az összes faj 36 százaléka fenyegetett és a súlyosan veszélyeztetettek száma megháromszorozódott, elérve a 76-ot. Több mint 1200 cápa- és rájafaj él a világon. Ezek az állatok nem csupán elúszkálnak az óceánban, hanem formálják is azt, és teszik mindezt több mint 400 millió éve. A cápák és a ráják nem csupán az óceán egészségének megőrzésében játszanak kulcsszerepet, hanem világszerte emberek millióinak jóllétét biztosítják.

A Himalájához költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.29. 18:26
Illusztráció
Fotó: FRANCOIS LO PRESTI / AFP
Pici először Rotterdamba utazott, onnan viszik tovább Indiába. Ikertestvére, Maci sem marad magára, máris komoly udvarlója akadt.
A fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája – közölte az intézmény vezetője. Nagy Gergely Sándor kiemelte: az ország első vidéki állatkertje történetében először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban, amelynek célja az egyedek természetes élőhelyre történő visszatelepítése. A veszélyeztetett besorolású vörös panda globális fajmenedzsment-tervének (GSMP) részeként két európai intézmény, a koppenhágai és a debreceni állatkert egy-egy egyedére esett a választás, hogy átköltözzenek a faj természetes elterjedési helyén, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe. A Debrecenbe 2014-ben érkezett, kiváló genetikájú nőstény ikerpár egyik tagja, Pici hétfőn indult útnak a faj európai programját koordináló rotterdami állatkertbe, ahonnan rövidesen tovább szállítják Indiába – jelezte az igazgató.
Pici ikertestvére, Maci sem marad azonban magára: már javában udvarol neki Pandita, a fiatal hím, aki tavaly nyáron érkezett Debrecenbe az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében – tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Nanduk tartanak rettegésben egy nyugat-londoni lakótelepet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 17:00

Fotó: Shutterstock
Akár húszan is lehetnek, zavar és riadalom jár a nyomukban.
Cseppet sem őshonosak Angliában azok a futómadarak, amelyeknek tömeges jelenlétét észlelték a minap a brit főváros nyugati felében. Az eredetileg Dél-Amerikából származó röpképtelen állatok az utcán, a házak között barangolnak.

A strucchoz nagyon hasonló madarak képesek akár 80 km/h-s sebességgel futni és elérhetik a másfél méteres magasságot. Most a helyi rendőrség stratégiát dolgozott ki az elfogásukra. Először megpróbálták megkeresni a tulajdonosaikat, de mivel azokat nem találták, így arra a következtetésre jutottak, hogy vadon élő példányokról lehet szó. Angliában egyébként nem kell engedély a tartásukhoz. A helyi hatóságok szóvivője, Christian Gottmann azt kérte a lakosságtól, ne közelítsék meg az állatokat, mert agresszívek, ha sarokba szorítják.  "Sajnos kaptunk bejelentéseket kutyák és szarvasok megtámadásáról, ezért kérjük, hogy a kutyatulajdonosok legyenek éberek, amikor sétálnak" - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a szabadon tartózkodó madarak száma nem ismert, de becsléseik szerint akár húsz egyed is London külvárosának utcáin bolyonghat - írja beszámolójában a BBC.