Előfizetés

Nem terhelte újságírói kérdésekkel csütörtöki tájékoztatóját az Operatív törzs

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 11:54

Fotó: koronavirus.gov.hu
Mindössze egy nappal azután, hogy két tucat szerkesztőség azt kérte, hogy a kormány és az Operatív törzs is nyújtson 0-24-ben valódi tájékoztatást.
Horvátország területére továbbra is kizárólag negatív Covid-teszttel lehet beutazni, de a mai naptól nem csak PCR-tesztet, hanem antigén-tesztet is elfogadnak a hatóságok. A tesztet ki lehet váltani oltási igazolással, illetve azzal, ha a belépő igazolja, hogy átesett a fertőzésen – közölte Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Szerdán a rendőrség 721 emberrel szemben intézkedett a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. Egy villányi vendégházat ideiglenesen bezárattak, mert a korlátozások ellenére nyitva volt: kiadtak szobát két grúz állampolgárnak. Kijárási tilalom és gyülekezési tilalom megsértése miatt 320 esetben intézkedtek. Az alezredes elmondása szerint még mindig nagyon sokan vannak karanténban. Szerdán 7543-at rendeltek el, így jelenleg 55 915 ember van elkülönítve az országban. A közelgő húsvét kapcsán felhívta a figyelmet az egyéni felelősségre, amivel csökkenthető az egészségügyi rendszer terhelése. Hangsúlyozta, hogy a szabályszegőkkel szemben az ünnepekkor is határozottan és következetesen fellépnek a rendőrök.    Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy egy nap alatt 9288 új fertőzöttet regisztráltak hazánkban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721-re nőtt a beazonosított covid-esetek száma. Meghalt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 20 995-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 410 565, az aktív fertőzötteké pedig 230 161. Kórházban 12 062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. 
A 12. héten diagnosztizált fertőzések száma 7 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest, a fertőzöttek átlagéletkora 45,77 év volt. A 40-49 éves korcsoportba tartozott a betegek 23 százaléka, 50-59 éves korcsoportba 17,3 százaléka, és a 30-39 éves korosztályba az új esetek 15,4 százaléka.  Az új fertőzések 17,24 százalékát Budapesten, és 15,22 százalékát Pest megyében regisztrálták. A legkevesebb új megbetegedést, 1,57 százalékot Zala megyében mutatták ki. Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt leginkább a fertőzések mértéke, míg Somogy, Komárom és Nógrád megyében csökkent a terjedés üteme. A beoltottak száma 2 065 948 fő, közülük 787 207 fő már a második oltását is megkapta. Húsvétkor is zajlik az oltás. Galgóczi Ágnes kérte, hogy a várandós kismamák is regisztráljanak a védőoltásra, emellett bejelentette, hogy csütörtökön több mint 200 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezik az országba. Jelenleg 101 kórházi oltóhelyen, és 400 oltóponton zajlik az oltás. A háziorvosok különdíjazásban részesülnek a hétvégi munkavégzésükért. Galgóczi Ágnes felszólított, hogy a húsvétot szűk családi körben ünnepeljük, kerüljük a zsúfolt helyeket, illetve tartsuk be a higiénés és járványügyi szabályokat. Újságírói kérdésekre ezúttal nem válaszolt az operatív törzs a tájékoztatón. Ez azért érdekes, mert éppen szerdán kérte nyílt levélben több mint húsz szerkesztőség a miniszterelnököt egyebek között arra, hogy a kormány és az Operatív Törzs nyújtson 0-24-ben valódi tájékoztatást a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg.

Augusztustól újabb 11 egyetem kerül alapítványi fenntartásba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 11:38

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Létrejön egy új felsőoktatási intézmény, a Tokaj-Hegyalja Egyetem is.
Szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb magyar egyetem "modellváltásáról". A felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleményéből az is kiderült: a törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták mintegy 70 százaléka tanulhat vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken. Az eddig alapítványi fenntartásba került tíz egyetemhez augusztus elsejétől csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. Az egri Eszterházy Károly Egyetem pedig az Egri Főegyházmegyéhez kerül. Ezen kívül létrehoznak egy új egyetemet is, a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Az ITM szerint az átalakítások megerősítik az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. Az érintettek közül azonban sokan nem így látják, miután az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratórumaiba kormánypárti politikusokat és a kormányhoz közelálló gazdasági szereplőket delegálnak. Egy múlt heti szakmai fórumon az is elhangzott: ami most történik, az lényegében az egyetemek politikai megszállása. 

Karácsonyék levelet írtak Gulyás Gergelynek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 10:40

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A főpolgármester és helyettese az ellen emelt szót, hogy a tudtuk nélkül újabb építkezés kezdődött a Városligetben.
Újabb építkezés a tudtunk nélkül a Városligetben! Levelet írtunk Gulyás Gergely miniszternek, a városligeti hőlégballon leszállópályával kapcsolatban. Jó volna, hogy ha most már valóban tisztáznánk: a Főváros beleegyezése nélkül ne épüljön semmi a Városligetbe, amely veszélyezteti a zöldfelület minőségét, a kikapcsolódni vágyó emberek nyugalmát!

– kezdi legfrissebb Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, amelyben a főpolgármester megosztotta a Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel közösen jegyzett levelet is. Ebben azt írják, a Városligetben a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben eddig háborítatlan közparki terület ügyében voltak kénytelenek nyílt levelet megfogalmazni az ott tapasztalt fejlemények miatt. "A parkterületet a Városliget Zrt. lekordonozta és megjelent a kordonon egy látványterv, miszerint a területen egy új vendéglátóhely épülne. Ugye ez csak egy szerencsétlen áprilisi tréfa? Másként ugyanis nem tudjuk értelmezni" – áll a levélben. Karácsony Gergely ezen a ponton emlékeztetett arra, hogy 2019 október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta a Parlamentben:
„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. …. Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.”

Karácsonyék szerint a Fővárosi Közgyűlés a Városliget ügyében többször tett egyértelmű jelzéseket, s ők is az egyenes beszéd pártján állnak. Ennek fényében 2020. szeptember 20-án a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amelyben törölte a VÉSZ-ből azokat az építési helyeket, ahol még nem kezdődött meg építkezés. "A többi között a most kifüggesztett vendéglátóhely építési helyét is" - szögezik le a politikusok. Budapest felelős vezetői tehát ezt a fejlesztést nem akarják. Ahogyan a Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti színházat, valamint további mélygarázsok építését sem akarják látni a Városliget területén, meglévő zöldfelület kárára. Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg - jelentik ki  Karácsonyék.  A főpolgármester és helyettese végül felszólították Gulyás Gergelyt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Baán László miniszteri biztos és a Városliget Zrt. ne bojkottálja tovább a kormányfőt.