Előfizetés

Iskolaérettség - Módosítják a köznvelési törvényt

J.D.
Publikálás dátuma
2021.04.01. 12:21
Tanévnyitó ünnepség
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az alkotmánybíróság korábban több jogszabályi rendelkezést is alaptörvényellenesnek talált.
A Kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére reflektálva, ugyanakkor a jogalkotói szándékot is szem előtt tartva biztosítja a tankötelezettség és óvodakötelezettség megkezdésére vonatkozó eljárások pontosítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint arról lapunk is beszámolt, az Ab február 26-ai határozatában alaptörvényellenesnek nyilvánította a köznevelési törvény azon rendelkezését, amely kizárta a négy és öt éves kor közötti gyermekek esetében az óvodalátogatás alóli felmentést. A hatéves kortól kötelező, illetve az iskolaérettség megállapításának új eljárásrendjével kapcsolatban pedig mulasztásokat állapított meg. Problémásnak tartották pédául azt, hogy a nyilvánvalóan iskolaéretlen gyerekek iskolakezdésének egy évvel történő elhalasztására nincs más lehetőség a szülők kérelmezésén kívül. Az Emmi közleménye szerint a most benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy a gyermekvédelmi hatóság is kezdeményezhesse a tankötelezettség halasztását az Oktatási Hivatalnál, amennyiben az indokolt lenne és a szülő nem járt el az ügyben. Az eljárási határidők lerövidülnek, ezáltal még hamarabb megszülethet az Oktatási Hivatal döntése, és az esetleges fellebbezést követő bírósági eljárás is gyorsabban lezárulhat. Kivételesen indokolt esetben, újabb kérelem alapján lehetővé válik az óvodakezdés halasztása is annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti. Az Ab határozatában ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: az iskolaérettség mint szakkérdés megállapítása elsősorban nem hivatalok, hanem a szülő joga. 

Nem terhelte újságírói kérdésekkel csütörtöki tájékoztatóját az Operatív törzs

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 11:54

Fotó: koronavirus.gov.hu
Mindössze egy nappal azután, hogy két tucat szerkesztőség azt kérte, hogy a kormány és az Operatív törzs is nyújtson 0-24-ben valódi tájékoztatást.
Horvátország területére továbbra is kizárólag negatív Covid-teszttel lehet beutazni, de a mai naptól nem csak PCR-tesztet, hanem antigén-tesztet is elfogadnak a hatóságok. A tesztet ki lehet váltani oltási igazolással, illetve azzal, ha a belépő igazolja, hogy átesett a fertőzésen – közölte Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Szerdán a rendőrség 721 emberrel szemben intézkedett a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. Egy villányi vendégházat ideiglenesen bezárattak, mert a korlátozások ellenére nyitva volt: kiadtak szobát két grúz állampolgárnak. Kijárási tilalom és gyülekezési tilalom megsértése miatt 320 esetben intézkedtek. Az alezredes elmondása szerint még mindig nagyon sokan vannak karanténban. Szerdán 7543-at rendeltek el, így jelenleg 55 915 ember van elkülönítve az országban. A közelgő húsvét kapcsán felhívta a figyelmet az egyéni felelősségre, amivel csökkenthető az egészségügyi rendszer terhelése. Hangsúlyozta, hogy a szabályszegőkkel szemben az ünnepekkor is határozottan és következetesen fellépnek a rendőrök.    Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy egy nap alatt 9288 új fertőzöttet regisztráltak hazánkban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721-re nőtt a beazonosított covid-esetek száma. Meghalt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 20 995-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 410 565, az aktív fertőzötteké pedig 230 161. Kórházban 12 062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. 
A 12. héten diagnosztizált fertőzések száma 7 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest, a fertőzöttek átlagéletkora 45,77 év volt. A 40-49 éves korcsoportba tartozott a betegek 23 százaléka, 50-59 éves korcsoportba 17,3 százaléka, és a 30-39 éves korosztályba az új esetek 15,4 százaléka.  Az új fertőzések 17,24 százalékát Budapesten, és 15,22 százalékát Pest megyében regisztrálták. A legkevesebb új megbetegedést, 1,57 százalékot Zala megyében mutatták ki. Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt leginkább a fertőzések mértéke, míg Somogy, Komárom és Nógrád megyében csökkent a terjedés üteme. A beoltottak száma 2 065 948 fő, közülük 787 207 fő már a második oltását is megkapta. Húsvétkor is zajlik az oltás. Galgóczi Ágnes kérte, hogy a várandós kismamák is regisztráljanak a védőoltásra, emellett bejelentette, hogy csütörtökön több mint 200 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezik az országba. Jelenleg 101 kórházi oltóhelyen, és 400 oltóponton zajlik az oltás. A háziorvosok különdíjazásban részesülnek a hétvégi munkavégzésükért. Galgóczi Ágnes felszólított, hogy a húsvétot szűk családi körben ünnepeljük, kerüljük a zsúfolt helyeket, illetve tartsuk be a higiénés és járványügyi szabályokat. Újságírói kérdésekre ezúttal nem válaszolt az operatív törzs a tájékoztatón. Ez azért érdekes, mert éppen szerdán kérte nyílt levélben több mint húsz szerkesztőség a miniszterelnököt egyebek között arra, hogy a kormány és az Operatív Törzs nyújtson 0-24-ben valódi tájékoztatást a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg.

Augusztustól újabb 11 egyetem kerül alapítványi fenntartásba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 11:38

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Létrejön egy új felsőoktatási intézmény, a Tokaj-Hegyalja Egyetem is.
Szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb magyar egyetem "modellváltásáról". A felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleményéből az is kiderült: a törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták mintegy 70 százaléka tanulhat vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken. Az eddig alapítványi fenntartásba került tíz egyetemhez augusztus elsejétől csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. Az egri Eszterházy Károly Egyetem pedig az Egri Főegyházmegyéhez kerül. Ezen kívül létrehoznak egy új egyetemet is, a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Az ITM szerint az átalakítások megerősítik az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. Az érintettek közül azonban sokan nem így látják, miután az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratórumaiba kormánypárti politikusokat és a kormányhoz közelálló gazdasági szereplőket delegálnak. Egy múlt heti szakmai fórumon az is elhangzott: ami most történik, az lényegében az egyetemek politikai megszállása.