Előfizetés

Harmincegy törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az éjszaka

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.04.01. 13:56

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Míg az ellenzék szerint a kormány eljárása cinikus, addig a nagyobbik kormánypárt semmi kivetni valót nem lát az ügyben.
Szintet lépett parlamenti gyakorlatában a kormány: a Népszava birtokába jutott egy meghívó, melyet kedden az Országgyűlés Házbizottsága úgy küldött ki a jövő heti ülésre a képviselőknek, hogy abban egyetlen előterjesztés sem szerepelt. Egy megjegyzés viszont igen, miszerint a kézhezvétel pillanatában üres napirend „várhatóan 30 előterjesztés tárgyalásával bővülhet, benyújtástól függően”. Utóbbi meg is történt, a kormány szerdán az éj leple alatt nyújtotta be javaslatait, melynek egy jelentős része vagyonjuttatásról szól. Létrehoznák például a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványt, és a kezelésébe adnák nem csak a város felsőoktatási intézményének eddigi vagyontárgyait, hanem például a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. Tulajdonjogának 50 százalékát is. Emellett a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum részére létrehoznák a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.-t, és tulajdonába adnák a Hajógyári sziget egy részét. Szintén az ügynökség tulajdonába kerülne a Zichy kastély együttese, és három I. Kerületi lakás. Az ország termőföldjeinek, vizeinek és erdőinek „a jövő nemzedékek számára történő megőrzése érdekében” létrehoznák a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt és kezelésébe adnák a Lázár János érdekeltségébe tartozó Nemzeti Ménesbirtok Zrt. Részvényeinek 100 százalékát.  Összességében az Innovációs és Technológiai Minisztérium 13 felsőoktatással foglalkozó alapítvány létrehozásáról adott be törvényjavaslatot, ezen kívül benyújtották a felsőoktatási egyetemi alapítványokról szóló külön törvényt is. Utólag, ahogy arról Stumpf István, a felsőoktatási modellváltásért felelős kormánymegbízott néhány napja nyilatkozott.   Létrejönne a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány, a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány, a SOTE-t irányító Nemzeti Egészségügyi és orvosképzésért Alapítvány és a Testnevelési Egyetemért Alapítvány is, melyek megkapnák az adott felsőoktatási intézmény vagyonát a vagyonkezelői joggal együtt. A Pázmány Péter katolikus Egyetem által már nem használt, jelenleg üresen álló piliscsabai épületegyüttes a Makovecz Campus Alapítvány tulajdonába kerülne, amit szintén most hívnának életre. A kormány ezen felül létrehozná a Tokaj Hegyaljáért Egyetem Alapítványt is és a tulajdonába adnák a Grand Tokaj Zrt.-t.  A kormány arra is készül, hogy módosításra kerül a köznevelési törvény, a dizájnerdrogokra vonatkozó jogszabály, illetve a megváltozott munkaképességű emberek juttatásairól szóló törvény. Ezen felül több nemzetközi egyezmény módosítása is bekövetkezhet.
"Elképesztően cinikus, hogy a folyton a parlamentarizmus tekintélyéről papoló kormány a négy napos ünnep előtt az utolsó pillanatban terjeszt be harminc törvényjavaslatot, mint ahogy az is, hogy az állandóan a keresztény értékekről beszélő Fidesz a Húsvétot szánja arra, hogy a képviselők felkészülhessenek a következő heti ülésre" – mondta a Népszavának Arató Gergely. A DK képviselője szerint a törvényjavaslatok tartama is botrányos, hiszen "ezek egyik része ismét utólag próbálja törvényesíteni az egyetemi vagyon lenyúlását, míg más javaslatok a kormányközeli haveroknak – mint Demeter Szilárd, Lázár János – juttat újabb közvagyon elemeket". Egy kormánypárti képviselő ezzel szemben azt mondta lapunknak, nem érti az ellenzék felháborodását, mert a kormány betartotta az előírt határidőt, hat nappal az ülés előtt ismertté váltak a törvényjavaslatok, amiket a csütörtöki házbizottsági ülésen is kiosztottak. "Ez volt eddig is a gyakorlat, most csak a meghívó sikerült kicsit sajátosra, mivel szerdán úgy kellett kiküldeni, hogy tudtuk, a javaslatokat ezután nyújtja majd be a kormány. Ugyanakkor mindenki időben megismerhette őket így is" – mondta. Arra a felvetésünkre, hogy Húsvét előtt nem túl elegáns 31 törvényjavaslatot benyújtani, a képviselő úgy válaszolt, „ezt a Húsvétot úgysem locsolkodással töltötték volna az ellenzéki képviselők”. A Fidesz frakció sajtóosztálya megkeresésünkre azt közölte, "a képviselők a házbizottsági ülés előtt megkapták a frissített meghívót, az anyagokat az ülésen megismerhették, azokról bármikor véleményt mondhatnak és a plenáris ülésen napirend-módosítást is kezdeményezhetnek. A parlamentarizmus gyakorlatát inkább az sérti, hogy a baloldal november óta nem vesz részt a házbizottság munkájában". Kerestük Kövér László házelnök hivatalát is az ügyben, náluk arról érdeklődtünk, hogy az üres parlamenti meghívó és az ünnepek előtt közvetlenül benyújtott harmincegy törvényjavaslat szerintük mennyiben fér össze a demokratikus parlamentarizmus értékeivel és mennyiben növeli az Országgyűlés tekintélyét – amire gyakran hivatkoznak kormánypárti politikusok. Cikkünk megjelenéséig sajnos válaszokat nem kaptunk, de amint ez megtörténik, azt természetesen közölni fogjuk.

Iskolaérettség - Módosítják a köznvelési törvényt

J.D.
Publikálás dátuma
2021.04.01. 12:21
Tanévnyitó ünnepség
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az alkotmánybíróság korábban több jogszabályi rendelkezést is alaptörvényellenesnek talált.
A Kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére reflektálva, ugyanakkor a jogalkotói szándékot is szem előtt tartva biztosítja a tankötelezettség és óvodakötelezettség megkezdésére vonatkozó eljárások pontosítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint arról lapunk is beszámolt, az Ab február 26-ai határozatában alaptörvényellenesnek nyilvánította a köznevelési törvény azon rendelkezését, amely kizárta a négy és öt éves kor közötti gyermekek esetében az óvodalátogatás alóli felmentést. A hatéves kortól kötelező, illetve az iskolaérettség megállapításának új eljárásrendjével kapcsolatban pedig mulasztásokat állapított meg. Problémásnak tartották pédául azt, hogy a nyilvánvalóan iskolaéretlen gyerekek iskolakezdésének egy évvel történő elhalasztására nincs más lehetőség a szülők kérelmezésén kívül. Az Emmi közleménye szerint a most benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy a gyermekvédelmi hatóság is kezdeményezhesse a tankötelezettség halasztását az Oktatási Hivatalnál, amennyiben az indokolt lenne és a szülő nem járt el az ügyben. Az eljárási határidők lerövidülnek, ezáltal még hamarabb megszülethet az Oktatási Hivatal döntése, és az esetleges fellebbezést követő bírósági eljárás is gyorsabban lezárulhat. Kivételesen indokolt esetben, újabb kérelem alapján lehetővé válik az óvodakezdés halasztása is annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti. Az Ab határozatában ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: az iskolaérettség mint szakkérdés megállapítása elsősorban nem hivatalok, hanem a szülő joga. 

Nem terhelte újságírói kérdésekkel csütörtöki tájékoztatóját az Operatív törzs

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 11:54

Fotó: koronavirus.gov.hu
Mindössze egy nappal azután, hogy két tucat szerkesztőség azt kérte, hogy a kormány és az Operatív törzs is nyújtson 0-24-ben valódi tájékoztatást.
Horvátország területére továbbra is kizárólag negatív Covid-teszttel lehet beutazni, de a mai naptól nem csak PCR-tesztet, hanem antigén-tesztet is elfogadnak a hatóságok. A tesztet ki lehet váltani oltási igazolással, illetve azzal, ha a belépő igazolja, hogy átesett a fertőzésen – közölte Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Szerdán a rendőrség 721 emberrel szemben intézkedett a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. Egy villányi vendégházat ideiglenesen bezárattak, mert a korlátozások ellenére nyitva volt: kiadtak szobát két grúz állampolgárnak. Kijárási tilalom és gyülekezési tilalom megsértése miatt 320 esetben intézkedtek. Az alezredes elmondása szerint még mindig nagyon sokan vannak karanténban. Szerdán 7543-at rendeltek el, így jelenleg 55 915 ember van elkülönítve az országban. A közelgő húsvét kapcsán felhívta a figyelmet az egyéni felelősségre, amivel csökkenthető az egészségügyi rendszer terhelése. Hangsúlyozta, hogy a szabályszegőkkel szemben az ünnepekkor is határozottan és következetesen fellépnek a rendőrök.    Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy egy nap alatt 9288 új fertőzöttet regisztráltak hazánkban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721-re nőtt a beazonosított covid-esetek száma. Meghalt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 20 995-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 410 565, az aktív fertőzötteké pedig 230 161. Kórházban 12 062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. 
A 12. héten diagnosztizált fertőzések száma 7 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest, a fertőzöttek átlagéletkora 45,77 év volt. A 40-49 éves korcsoportba tartozott a betegek 23 százaléka, 50-59 éves korcsoportba 17,3 százaléka, és a 30-39 éves korosztályba az új esetek 15,4 százaléka.  Az új fertőzések 17,24 százalékát Budapesten, és 15,22 százalékát Pest megyében regisztrálták. A legkevesebb új megbetegedést, 1,57 százalékot Zala megyében mutatták ki. Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt leginkább a fertőzések mértéke, míg Somogy, Komárom és Nógrád megyében csökkent a terjedés üteme. A beoltottak száma 2 065 948 fő, közülük 787 207 fő már a második oltását is megkapta. Húsvétkor is zajlik az oltás. Galgóczi Ágnes kérte, hogy a várandós kismamák is regisztráljanak a védőoltásra, emellett bejelentette, hogy csütörtökön több mint 200 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezik az országba. Jelenleg 101 kórházi oltóhelyen, és 400 oltóponton zajlik az oltás. A háziorvosok különdíjazásban részesülnek a hétvégi munkavégzésükért. Galgóczi Ágnes felszólított, hogy a húsvétot szűk családi körben ünnepeljük, kerüljük a zsúfolt helyeket, illetve tartsuk be a higiénés és járványügyi szabályokat. Újságírói kérdésekre ezúttal nem válaszolt az operatív törzs a tájékoztatón. Ez azért érdekes, mert éppen szerdán kérte nyílt levélben több mint húsz szerkesztőség a miniszterelnököt egyebek között arra, hogy a kormány és az Operatív Törzs nyújtson 0-24-ben valódi tájékoztatást a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg.