Előfizetés

Csak az állami média mehet be a szakrendelőkben kijelölt oltópontokra is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.04. 17:13

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ez már nem csak a kórházakban van így, de a kabinet gyámsága alá helyezett önkormányzati szakrendelőkben is.
Levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóságtól az egyik IX. kerületi szakrendelő, amiben az intézményvezetőt tájékoztatják arról, hogyan dolgozhatnak a sajtó munkatársai a kormányzati felügyelet alá került oltópontokon. Egészen pontosan sehogy, ugyanis kizárólag csak az állami média munkatársai mehetnek be. Mint az alap-és szakellátásért felelős főigazgatóhelyettes tájékoztatásából kiderül: "annak érdekében, hogy az oltással kapcsolatos megnövekedett médiaérdeklődés ne akadályozza magát az oltási tevékenységet, arra kérjük az intézményeket, hogy a betegellátó terekben (rendelőkben, várókban) ne fogadjanak riport- és interjúkészítés céljából televíziós stábokat vagy újságírókat. 
A szükséges képi dokumentációt (vágóképek, fotók) az oltási folyamatról az MTVA elkészíti és díjmentesen minden olyan médiaszereplő rendelkezésére bocsátja, aki erre igényt jelent be."

- fogalmaz a levél, amelyet Ferencváros ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina osztott meg vasárnap délután Facebook-oldalán. A politikus szerint "Orbán Viktor retteg attól, hogy képek készüljenek egy olyan küzdelemről, amiért ő is felelősséggel tartozik és amit sajnos a győzelmi szólamai ellenére se nyer meg, hiszen hetek óta rekord magasak a napi halálozási számok." Ő maga személyesen osztott meg néhány fotót a bent zajló munkáról, ahol "olajozottan, tömegjelenetek nélkül zajlik az oltás."
Mint lapunk is megírta, a hét közepén több szerkesztőség - többek között a Népszava is - nyílt levélben kérte a miniszterelnököt, hogy az újságírók beszámolhassanak a kórházakban folyó munkáról. Orbán Viktor erre úgy reagált, nem most van itt az ideje kamuvideókat készíteni és álhíreket gyártani. A levél nyilvánosságra kerülésének másnapján az operatív törzs fellépésén egyetlen újságírói megkeresés sem hangzott el. 

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödött a Jobbik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.04. 11:59
Képünk illusztráció.
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Élesedik a harc az ellenzék vezető erejéért.
Minimálisan csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban, hiszen mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók körében 1 százalékpontot esett, így 29 százalékra a teljes népességben, és 45 százalékra a pártválasztók között

- írja legfrissebb, reprezentatív kutatásában a Republikon Intézet.

Eszerint egyre élesedik a harc az ellenzék vezető erejéért : a DK, a Jobbik és a Momentum ugyancsak 9 százalékkal áll a teljes népesség körében. A Gyurcsány Ferenc vezette párt egy százalékpontot esett, a Jobbik pedig ugyanennyit nyert, a Momentum támogatottsága változatlan.  Őket az MSZP követi 6 százalékkal. Egy százalékos szavazóbázist tudhat maga mögött a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint az LMP.  
Kicsit másképp alakulnak a számok, ha a biztos szavazókat nézzük. A Fidesz 45, a DK 14, a Jobbik 13, a Momentum 13, az MSZP 9, a Párbeszéd és az LMP 2, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom pedig 1 százalékon áll.  
A Republikon összegzése szerint csupán kis mértékben változott az ellenzék támogatottsága, a Jobbik tudott egyedül látványos előretörést produkálni. Utóbbit Jakab Péter határozott politikai szereplésével magyarázzák. A Fidesz és a KDNP kismértékben gyengült, a kutatóintézet szerint ez nem meglepő, ha figyelembevesszük az oltások megszervezése körül adódott problémákat. 

6566 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, meghalt 211 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.04. 09:23

Fotó: Vajda János / MTI
11 571 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.
6566 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 685 979 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 211 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 715 főre emelkedett - közölte vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási központ.   A gyógyultak száma jelenleg 416 972 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 247 292 főre emelkedett. 11 571 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.   Hatósági házi karanténban 52 528-an vannak, a mintavételek száma 4 753 281-re nőtt.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (127 894) és Pest megyében (96 171) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (38 843), Borsod-Abaúj-Zemplén (38 117) és Hajdú-Bihar megye (36 381). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala megye (15 017). 
Azt írják, hogy a beoltottak száma 2 312 501 fő, közülük 905 117 fő már a második oltását is megkapta. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 83%-a már megkapta az oltást.  Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folytatódik. A kórházi oltópontok fogadják a háziorvosok által szervezett oltandókat. Szombattól Budapesten már a szakrendelőket is bevonják az oltásba, hogy a húsvéti ünnepek alatt is minél többen megkaphassák a vakcinát. Ma is szállítanak ki AstraZeneca vakcinát a kormányhivatalokba, így a háziorvosoknál és a fővárosi szakrendelőkben akár húsvéthétfőn és azt követő napokban is folytatni tudják az oltást - teszik hozzá.