Előfizetés

Novák Katalin ugyan nem követi a nemzetközi foci történéseit, most mégis véleményt alkotott róla

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.06. 20:33

Fotó: Donat Kekesi / Facebook/Novák Katalin
A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter véleményterrort kiáltott Petry Zsolt kapusedző Herthától való kirúgása kapcsán a közösségi oldalán.
"Szabad-e véleményt nyilvánítani? Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a magukat liberálisnak vallók üldözik az övéktől eltérő véleményt" - írta kedd este közzétett Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. A politikus arra az esetre reagált, amelyről lapunk is beszámolt: a német élvonalban szereplő Hertha BSC kirúgta magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot, amiért a magyar kormánymédiában a klub értékrendjével ellentétes véleményt fogalmazott meg.  A fideszes politikus ennek kapcsán úgy véli, érdekes módon a Hertha szerint Gulácsi szabadon kinyilváníthatja a véleményét, Petryt azonban ugyanezért kirúgták. Hozzáteszi, nem követi a nemzetközi foci történéseit, "azt azonban egyre többször látom, hogy a konzervatív véleményeket üldözik, szankcionálják. 
A valódi liberálisoknak kellene leghangosabban tiltakozniuk ez ellen. Én hiszek a vélemény szabadságában, és felháborít a véleményterror, legyen az akár a bal-, akár a jobboldalon."

- zárja bejegyzését Novák Katalin.

Brutális összegű kínai hitelből húzzák fel Orbánék a sanghaji elitegyetem budapesti kampuszát

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.04.06. 19:45
Fudan University in Shanghai
Fotó: AFP/Lv Liang
Az építkezés egyes becslések szerint 540 milliárdba kerülhet.
A fővárosi önkormányzat nem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzén több ezer magyar diák megfizethető lakhatása helyett a kínai befolyásszerzést segítse a magyar kormány – írta Karácsony Gergely a közösségi médiában keddi posztjában. Ezzel a főpolgármester arra utalt, hogy az atlétikai stadion megépítését lehetővé főváros-kormány közötti alku részeként 2019 decemberében aláírt megállapodás 4. pontja szerint a területen „végleges állapotában 8-12 ezer egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító Budapest Diákváros” jön létre. Ezt felrúgva helyezné el éppen oda a kormány a kínai egyetemet. A terület kisebb része az államé, ráadásul ennek felhasználásáról is megállapodást kötött a fővárossal, így nem csinálhat azt, amit akar – tette hozzá Karácsony. A főváros ragaszkodik a megállapodásban foglaltak betartásához. A Népszava a megállapodás felrúgásáról, a Budapest Diákváros sorsáról Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt is megkérdezte, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mivel a döntés tőle függetlenül született. A Direkt36 kedden számolt be arról egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján, hogy a budapesti Fudan Egyetem 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna. Az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül. Ahogy azt a Népszava korábban kiderítette, a kormány az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd túloldalán lévő Nagyvásártelep környéki területet, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínét adná át a kínai egyetem budapesti campusának. A telkeket 821 millió forintért vásárolják meg hozzá. Az egyetemet egy kínai-magyar vagyonkezelő alapítvány működteti majd, az alapításhoz szükséges tőke javarészét és a campus építéséhez az ingatlanokat a magyar állam biztosítja, Kína egy egyelőre meg nem határozott összeggel száll be az alapítvány tőkéjébe és a tervek szerint vállalja az egyetem éves működtetését. Bár a Fudan az egyetemek világranglistáján az előkelő helyet foglal el, erős bizalmatlanság övezi, a kínai befolyásszerzés eszközének tartják.

Összesen 147-en fagytak halálra az idei télen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.06. 17:39

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Sokan fűtetlen otthonukban veszítették életüket, az utcai halálesetek száma csökkent.
Március végéig 147-en fagytak meg Magyarországon tavaly október óta

 –közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF) kedden. Mint írták, ez az adat nem tekinthető véglegesnek az áprilisi hideg napok miatt. A szervezet úgy számol, a legvégén még szomorúbb lesz ez az arány, aminek okát a szociális rendszer szétzilálódásában és az egészségügy állapotában látják.  A kihűlés következtében elhunytak többsége fűtetlen helyiségekben, kórházban vagy beszállítás közben lelte halálát, míg a szabad ég alatti fagyhalál-esetek száma csökkent. A MSZF megjegyzi, idestova négy hónapja elérhetetlen a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatási adatbázisa, melyen a fagyhalállal kapcsolatos adatokat korábban el lehetett érni.