Előfizetés

Amnesty International: Lassan megölik Navalnijt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 10:54

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
A jogvédő szervezet véleménye, hogy a Vlagyimir Putyin által börtönbe zárt ellenzékit olyan körülmények között tartják, és olyan kínzásokat él át, aminek ez lehet az eredménye.
Az Amnesty International szerint az orosz kormány terve az lehet, hogy „lassan megölik Alekszej Navalnijt” – írja a Reuters. A jogvédő szervezet véleménye, hogy a Vlagyimir Putyin által börtönbe zárt ellenzékit olyan körülmények között tartják, és olyan kínzásokat él át, aminek ez lehet az eredménye. Navalnijt nem hagyják aludni és olyan orvossal sem tud találkozni, akiben megbízhat. Az állapota folyamatosan romlik, amióta egy börtöntáborba szállították. Agnes Callamard, az Amnesty főtitkára azt mondta, hogy az orosz kormány direkt gyilkossági kísérlete nem sikerült a mérgezéssel, úgyhogy most más módszerhez folyamodtak. Az orosz kormány nem kommentálja Navalnij állapotát, szerintük az a büntetés-végrehajtási rendszer dolga. (24.hu)   

Kormányellenes tüntetés volt Boszniában, mert alig van vakcina

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.07. 10:36

Fotó: SAMAR JORDAMOVAC / AFP
A délkelet-európai országban 3,3 millió ember él, de csak alig 150 ezer oltóanyagot szereztek be eddig.
Százak vonultak utcára Bosznia-Hercegovinában kedden, hogy elégedetlenségüknek adjanak hangot azért, mert véleményük szerint a kormány rosszul kezeli a koronavírus-járványt, és képtelen megszervezni országos szinten az oltásokat. A tiltakozók szerint a kormánynak le kellene mondania, mert nem képes biztosítani a szükséges mennyiségű vakcinát, s míg máshol milliókat oltanak be, Boszniában eddig csupán a koronavírus-osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet kapta meg a vakcinát. A 3,3 millió lakosú Bosznia-Hercegovina 1,2 millió adag vakcinát rendelt a COVAX nemzetközi oltóanyag-elosztó programon keresztül, ám az első, ötvenezres szállítmány csupán a múlt héten érkezett meg. Bosznia korábban Szerbiától, Törökországtól és Kínától kapott összesen körülbelül százezer adag vakcinát. A legfrissebb járványügyi adatok szerint a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Bosznia-Hercegovinában 1093-mal 177 506-ra, míg az elhunytaké 99-cel 7046-ra nőtt. A szomszédos délszláv országokban ugyancsak növekvő tendenciát jeleznek a napi adatok.

Kényszeríthették a Szputnyik V klinikai vizsgálatainak résztvevőit

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.04.07. 10:33

Fotó: MAKSIM BOGODVID / AFP
Aggodalmak merültek fel a SzputnyikV oltóanyag klinikai tesztelésével kapcsolatban, az Európai Gyógyszerügynökség az etikai előírások betartását vizsgálja.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a jövő héten vizsgálatot kezd annak megállapítására, hogy az orosz Szputnyik V vakcina klinikai tesztvizsgálatai megfeleltek-e a nemzetközileg elfogadott etikai és tudományos előírásoknak. A Financial Times című brit információi szerint az EMA annak kíván utánajárni, hogy az orosz oltóanyag biztonságosságát és hatásosságát célzó vizsgálatok megfeleltek-e a „helyes klinikai gyakorlat” normáinak. Ezek olyan nemzetközileg elfogadott követelmények, amelyeknek betartása biztosítja, hogy a klinikai vizsgálatba bevont személyek jogai, biztonsága és jóléte megfelelő védelemben részesül, és hogy a vizsgálat megfelelő adatokat szolgáltat. Az oroszok állítása szerint a vakcina klinikai tesztelését egy állami laboratóriumban végezték, és azokban katonák, valamint állami alkalmazottak vettek részt. A Reuters hírügynökség arról írt, hogy néhány résztvevő azt állította: a felettese nyomására jelentkezett. Kirill Dmitrijev, Szputnyik V fejlesztését finanszírozó állami vagyonalap vezetője cáfolta, hogy kényszert alkalmaztak volna, szerinte senkire nem gyakoroltak nyomást, az oltóanyag bevizsgálása során tiszteletben tartottak minden előírást. Azt állította, hogy nincs tudomása az EMA aggodalmairól, a “kiszivárogtatás” pedig csak azt a célt szolgálja, hogy “aláássa” az európai engedélyezést. Az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg elemzi a Szputnyik V vakcinát, és a jóváhagyását attól teszi függővé, hogy az elvégzett klinikai vizsgálatok megfeleltek-e a “helyes klinikai gyakorlat” nemzetközi szabványainak. Az EMA illetékese azt nyilatkozta a brit lapnak, hogy amennyiben az aggodalmaik beigazolódnak, további ellenőrzésekre lesz szükség, de további részleteket nem árult el. Ettől függetlenül kerül sor az európai hatóság szakértőinek jövő hónapra tervezett oroszországi gyárlátogatására, amit azonban néhány nappal elhalasztottak. Az ok: a vendéglátók nem tudnak egyszerre annyi külföldi ellenőrt fogadni, mint ahányan meg akarják látogatni az üzemet. Kirill Dmitrijev szerint elsőbbséget adnak azoknak, akik már kötelezettséget vállaltak, hogy megvásárolják az oltóanyagot, és az Európai Bizottság nincs ezek között. Az Európai Unió országai közül eddig Magyarország és Szlovákia vásárolt az orosz vakcinából. A két ország vészhelyzeti eljárás keretében döntött az EU-ban még nem engedélyezett készítmény beszerzéséről.