Előfizetés

Megmentik a harminc éve ketrecben szenvedő cirkuszi elefántot

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.08. 10:35

Fotó: Francisco Guasco / EFE
Megvették, megszabadították láncaitól és egy rezervátumba szállítják a hat éve láncra verve, magányosan élő Big Boyt.
Állatvédők és üzletemberek fogtak össze Mexikóban, hogy megmentsenek egy negyvenéves volt cirkuszi elefántot, amely hat éve láncra verve és magára hagyatva tengette nyomorúságos életét a Jalisco állambeli Guadalajarában. Az állatos cirkuszi mutatványok hat évvel ezelőtti betiltása óta Mexikóban az egykori cirkuszi vadállatok 80 százaléka pusztult el és további 20 százalék - köztük több oroszlán és tigris - tengődik fogságban rettenetes körülmények között, mert bevétel híján gazdáiknak nincs pénzük az etetésükre, gondozásukra.
Az akció kezdeményezői megvásárolták és kedden megszabadították láncaitól a Big Boy néven ismert egykori cirkuszi elefántot, hogy előbb a 700 kilométerre északra fekvő Culiacán állatkertjébe szállítsák rehabilitációra, majd egy külön az elhagyott állatok befogadására létrehozandó tágas rezervátumban helyezzék el. A kihalás fenyegette ázsiai elefántokhoz tartozó Big Boy életéből három évtizedet töltött ketrecbe zárva egy cirkuszban. 2015 óta már nem kellett fellépnie a manézsban, viszont gazdái nem is törődtek vele megfelelően és a szabadságát sem nyerte vissza. Az öttonnás állat közúti átszállítása Jalisco államból az északi Mexico államba nagy kihívás elé állítja a szervezőket, ezért az elefántot a Mexikói Állatkertek, Keltetők és Akváriumok Szövetségének (AZCARM) számos specialistája kíséri el útján.
Az AZCARM már korábban megpróbált átalakítani egy területet Jalisco államban a tervezett Ostok Állatmenhely számára, de a projekt tavaly megrekedt a közbiztonság megromlása miatt Chalco város polgármesterének meggyilkolása után. A projektet most újraindítják.

Óriási gyík okozott riadalmat egy thaiföldi szupermarketben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 22:03

Fotó: ViralPress
Bevásárolni ment a varánusz, mindenki fejvesztve menekült előle.
Videófelvételen is megörökítették azt a jelenetet, amint egy hatalmas gyík élelmiszerek után kutat egy boltban, Bangkok külvárosában, Thaiföldön.

Ezen az látható, amint a körülbelül hat láb hosszú (ez nagyjából 1,80 métert jelent - a szerk.) hüllő az üzlet polcain mászik fel, miközben a személyzet és a vásárlók a pult mögé bújtak. Menet közben levert pár árut, majd megpihent a polc tetején és a nyelvét nyújtogatta. (A képek alapján az országban is előforduló szalagos varánusz egyik példányáról lehet szó - a szerk.) Végül az egyik alkalmazott értesítette a rendőrséget, akik a szakemberek segítségével befogták, majd visszaszállították természetes élőhelyére.  "Csak bementem a boltba, hogy vegyek egy kis ételt, majd megláttam a gyíkot. Italt is kerestem magamnak, de az állat túl közel volt ahhoz a részhez. Mivel veszélyesek - főleg, ha mérgesek - ezért inkább hátrébb mentem, és felvettem a jelenetet a telefonommal" - nyilatkozta az egyik vásárló.  Annak ellenére, hogy nagy pusztítást végzett a hüllő, nem sikerült ennivalót találnia magának. Többen úgy gondolják, a varánusz a hónapokig tartó, száraz, eső nélküli időjárásban nehezen tudott magának a szabadban táplálékhoz jutni, ezért vette útját a szupermarket felé - olvasható a Daily Star cikkében.

Több mint száz civil szervezet követeli: ne fúrjon a MOL az Őrségi Nemzeti Parkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 15:48

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A nyilatkozatot a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége mellett többek között a Jane Goodall Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország is aláírta.
109 civil szervezet közös nyilatkozatban szólítja fel a MOL olajcéget, hogy álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától – közölte a Greenpeace Magyarország. A közlemény szerint a közös kiállásának az ad aktualitást, hogy a MOL engedélykérelmet nyújtott be szénhidrogén-kút fúrására az Őrségi Nemzeti Park területén. A tervezett beruházás a nemzeti park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén történne, a civilek szerint ezzel az olajipari vállalat szembe megy az Alaptörvényben rögzítettekkel. Egy új szénhidrogén-kitermelő helyszín nyitása súlyosbítaná a klíma- és ökológiai válságot is, amely tovább rontaná Magyarország jövő nemzedékeinek életfeltételeit. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi súlyos helyzetében már nem lenne szabad engedélyezni új, fosszilis energiahordozó lelőhelyek megnyitását. Elemzések szerint a már feltárt földgáz- és kőolajkészletek kitermelése és felhasználása is veszélyezteti a másfél fokos felmelegedési korlátot, azaz a Párizsi Klímamegállapodást. A biológiai sokféleség, a minket is fenntartó élő rendszerek összeomlásának közvetlen veszélye megköveteli, hogy az egyre kevesebb, még természetes területünket megőrizzük – írták.  „Abszurd és felelőtlen a MOLtól, hogy a klíma- és ökológiai válság közepén egy nemzeti park területén akar új szénhidrogén-kitermelő helyet nyitni. A környezet és az éghajlat további pusztítása helyett a MOLnak a megújulókra való áttérésben kellene élen járnia” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse. „Egy szénhidrogén-kitermelő beruházás egyaránt veszélyezteti az éghajlati biztonságot és az ökológiai értékeket. Ezt maga a beruházó MOL által megrendelt előzetes vizsgálati dokumentáció is beismeri és leírja, hogy a tervezett tevékenységnek a zaj-, fény- és porszennyezéstől kezdve, a megnövekvő forgalmon keresztül, egészen a madarak költőhelyének megzavarásáig terjedő veszélyeztető hatásai lennének. Nemzeti parkjainkat azért hoztuk létre, hogy a magyar tájat és benne természeti kincseinket hosszú távon megőrizzük. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni” – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke. A közös állásfoglaláshoz csatlakozó szervezetek azt várják:
  • a MOL azonnali hatállyal álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától;
  • a Vas Megyei Kormányhivatal a fentiekben megfogalmazott természetvédelmi és klímavédelmi szempontok értelmében utasítsa el az engedélykérelmet, amennyiben a MOL nem vonja vissza a beruházási szándékát;
  • az országgyűlés az Alaptörvénnyel összhangban alkosson törvényt, amely megtiltja nemzeti parki védett természeti területen a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó új bányászati kutatás és kitermelés megkezdését.
A nyilatkozatot aláírta többek között a Jane Goodall Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország is. 
Mint megírtuk, a számos állatnak és védett növénynek helyet adó történelmi tájegység lakóit sokkolta, hogy a magyar olajipari cég a település közvetlen közelében tervez próbafúrásokat abban reménykedve, hogy kitermelésre alkalmas földgázt talál. A közelben lakók tiltakozó petíciót indítottak, mert úgy vélik, semmilyen bányászati tevékenységnek nincs „semmi keresnivalója” a fokozottan védett területen. „Az Őrségben már az 50-es évek óta jelen vagyunk szénhidrogén-kitermeléssel” – mondta a Népszavának a MOL szóvivője. Bakos Piroska szerint a területen folytatott kutatásra koncessziójuk van, amit 2017-ben az állam írt ki. Mint mondta, az, hogy a terület fokozottan védett, nem kategorikus tiltást jelent, hanem fokozott figyelmet, óvatosságot követel. A fúrás csak az év meghatározott szakaszában engedélyezett, többek között a fészkelő madarak költésének védelmében. Bakos Piroska szerint nemcsak konzultálni fognak a helyiekkel, de a lakóhelyektől távolabb eső alternatív helyszíneket is keresnek a kutatófúrásra.