Előfizetés

Újabb bűncselekmények miatt hallgatták ki Simonka Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 19:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
A fideszes országgyűlési képviselő megtagadta a vallomástételt és panasszal élt.
Hatósági eljárás során elkövetett két rendbeli vesztegetéssel gyanúsítja az ügyészség Simonka Györgyöt - derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség Közleményéből. Eszerint a fideszes politikus – gyanúsítotti kihallgatása előtt – tudomást szerzett a szervezetten elkövetett bűncselekmények kapcsán indított büntetőeljárásról, ezért
pénzzel próbálta rávenni az egyik őrizetbe vett gyanúsítottat, hogy az ne tegyen rá terhelő vallomást. Emellett azt is megkísérelte elintézni, hogy az egyik tanú előre egyeztetett tartalmú vallomást tegyen kihallgatása során.

A fideszes politikus a csütörtöki gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Mint lapunk is megírta, Simonka Györgyöt és több társát bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vádhatóság szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A fideszes politikus pedig akár nyolc és fél év fegyházra is készülhet, ha bűnösnek mondják ki.

Kormányváltást akar a fiatalok többsége

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.04.08. 18:35

Fotó: FRANCISCO SECO / AFP
A 30 év alattiak körében is tagadhatatlanul a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt, az ellenzék együttesen azonban több fiatalt tudhatnak maguk mögött.
A fiatalok relatív többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48 százalék), míg csupán harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort miniszterelnökként látni – derült ki a Republikon Intézet kifejezetten nagy, ötezer fős mintán végzett közvélemény-kutatásából. A csütörtökön ismertetett eredmény annak fényében érdekes, hogy a 30 év alattiak körében is tagadhatatlanul a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt (29 százalék). Az ellenzéki pártok azonban együttesen több fiatalt tudhatnak maguk mögött, a Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, illetve a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír ebben a körben. Bár a kormány és ellenzék közötti különbség mindössze 3 százalék lenne, Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője szerint a pártot választani nem tudó fiatalok is inkább új kormányt szeretnének, ebből fakad a meglehetősen nagy kormányváltó hangulat. A bizonytalanok csoportja kifejezetten népes: míg a teljes felnőtt lakosságban az arányuk 29 százalékos, addig a 30 év alattiak körében ez 35 százalék. A Republikon mérése szerint mindössze a fiatalok 28 százaléka menne el biztosan szavazni, illetve további 41 százalék valószínűleg részt venne a következő választáson. Ezzel szemben a teljes népességben tíz százalékkal többen mondják magukról, hogy inkább elmennének szavazni. Mikecz ismeretetése szerint mindössze a fiatalok 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy politikai szervezetnél vállaljon feladatot. A fiatalok közügyekről való véleménye alig tér el az országos átlagtól. Az idősebbekkel hasonló mértékben támogatják, hogy a vallás magánügy és az állam tartson távolságot tőle (66 százalék), hogy legyen ingyenes a felsőokatás (78 százalék), valamint az államnak többet kellene költenie egészségügyre (79 százalék). Lényegi eltérés azonban, hogy összesen 7 százalékkal többen támogatják a fiatalok a melegházasságot (35 százalék) a teljes lakossághoz képest.  Ideológiai önbesorolásuk alapján a legtöbb fiatal liberális, szabadgondolkodású (24 százalék), környezetvédőnek 19 százalék tartja magát, e két ideológia jellemzőbb rájuk, mint az idősebbekre. Nemzeti érzelműnek 18 százalék tartja magát, illetve 16 százalék híve a „rendnek és stabilitásnak”. Már kevésbé népszerű a konzervatív (8 százalék) felfogású, vallásosnak 6 százalék tartja magát. A baloldali, vagyis szocialista (7 százalék) és szociáldemokrata (2 százalék) szintén a kevésbé népszerű idelógiák közé tartozik körükben.

Szijjártó: "két betli pár nap alatt, ez szánalmas...."

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 18:02

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
A közép-ázsiai turnén lévő külügyminiszternek volt ideje arra, hogy elmondja véleményét az osztrák újságíró ügyében, aki munkájából adódóan kérdéseket tett fel, majd a magyar közmédia meghurcolta ezért.
Nagy visszhangot váltott ki nem csak Magyarországon, de Ausztriában is, hogy az állami média szerda esti adásában pellengérre állítottak egy osztrák újságírót, aki kérdéseket tett fel a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban. A szalagcím szerint a "kérdésekkel provokált" a sajtómunkás.  
Több sem kellett a külgazdasági és külügyminiszternek, aki ugyan épp Közép-Ázsiában roadshowzik, úgy döntött, hogy márpedig ezzel a kérdéssel foglalkoznia kell. Szijjártó Péter csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésében azt írta, "lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról." "A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen.
Hát, kedves Barátaim, két betli pár nap alatt, ez szánalmas.... "

- fogalmazott közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, az egyik felszállás előtt felhívta őt az osztrák külügyminiszter kollégája és neki ugyanezt elmondta, mint amit a posztban leírt.