Előfizetés
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Újabb bűncselekmények miatt hallgatták ki Simonka Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 19:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
A fideszes országgyűlési képviselő megtagadta a vallomástételt és panasszal élt.
Hatósági eljárás során elkövetett két rendbeli vesztegetéssel gyanúsítja az ügyészség Simonka Györgyöt - derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség Közleményéből. Eszerint a fideszes politikus – gyanúsítotti kihallgatása előtt – tudomást szerzett a szervezetten elkövetett bűncselekmények kapcsán indított büntetőeljárásról, ezért
pénzzel próbálta rávenni az egyik őrizetbe vett gyanúsítottat, hogy az ne tegyen rá terhelő vallomást. Emellett azt is megkísérelte elintézni, hogy az egyik tanú előre egyeztetett tartalmú vallomást tegyen kihallgatása során.

A fideszes politikus a csütörtöki gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Mint lapunk is megírta, Simonka Györgyöt és több társát bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vádhatóság szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A fideszes politikus pedig akár nyolc és fél év fegyházra is készülhet, ha bűnösnek mondják ki.

Hangokat hallott, ezért egy ollóval megpróbálta leszúrni a szomszédját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 17:14
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Majdnem megölt valakit a jogerősen kilenc év börtönre ítélt férfi, akinek azért enyhítették az ítéletét, mert még visszailleszkedhet a társadalomba.
Naponta 14-15 üveg sört megivott, esetenként nyugtatót szedett, és emiatt néha hallucinált, hangokat hallott, képeket, számokat látott, amelyek őt cselekvésre utasították – olvasható a Győri Ítélőtáblának a bírósági oldalon található közleményében arról a férfiről, akit most jogerősen 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A táblabíróság ezzel enyhítette és részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. Míint írták, a vádlott a szülei házában élt, számítógépes grafikák készítésével foglalkozott. A komolyabb bajok 2019. március 25-én kezdődtek, amikor a szomszédságában egy láncra kötött kutya hangosan vonyított, s a férfi ablakán keresztül átkiabált a sértettnek, hogy engedje el a kutyát, mert ha nem, akkor megöli őt.
A bíróság által megállapított tényállás szerint aznap éjfél körül a vádlott ismételten hallucinált, hangokat hallott, ezért magához vett egy 20,5 cm hosszúságú ollót, majd az utcán házról házra járt. A vádlott a sértett lakrészéhez ment, bekopogott az ajtón, mert azt a hangot hallotta, hogy »intézd el«. A sértett ajtót nyitott, akit berontó szomszédja ágyra lökte és az ollóval a házigazda hasa felé szúrt, sikertelenül.

A támadás itt nem ért véget, mert a hangokat halló férfi a sértettet kirángatta a teraszra. Onnan a megtámadott ugyan az utcára menekült, de az utána szaladó  férfi utolérte, ellökte, és többször a fején, a mellkasán, a hasán és a hátán nagy erővel megkísérelte megszúrni, azonban ezek többségét a sértett elhárította. Végül sikerült kicsavarnia az ollót a támadója kezéből, aki ezután hazafutott. Később a támadót a hatóság őrizetbe vette. Az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés kísérlete, magánlaksértés és zaklatás miatt ítélte bűnösnek, ezért 11 év börtönbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Ezt enyhítette most 9 évre a Győri Ítélőtábla. Az ítéletben a bíróság kiemelte, hogy a vádlott pszichés állapota a korábbi huzamosabb ideig fennálló alkohol, drog - és egyéb tudatmódosító szer hatásának következménye, amely  önhibájának minősül. Ugyanakkor a vádlott, ha későn is, de felismerte cselekménye tarthatatlanságát, amikor elmenekült. Továbbá az ítélőtábla úgy ítélte meg: 
a vádlott személyisége folytán lehetőség van arra, hogy a büntetés kitöltését követően a társadalomba visszailleszkedjen”.