Fidesz;média;

A Fideszt már a kérdések is provokálják

Politikai csata alakult ki abból, hogy egy osztrák újságíró végezni merte a munkáját.

Diplomáciai adok-kapok lett abból, hogy a magyar közmédia lejárató anyagot közölt egy osztrák újságíróról, aki kérdéseket küldött a Fidesz EP-csoportjának. Ausztria külügyminisztere, Alexander Schallenberg felhívta magyar kollégáját, és erről Twitter oldalán be is számolt. - A média alapvető feladata, hogy feltegye a kritikus kérdéseket - írta Schallenberg jelezve, elfogadhatatlan az M1 Franziska Tschinderle-vel szembeni bánásmódja.

Szijjártó Péter a Facebook-on elevenítette fel, mit mondott osztrák kollégájának. Szerinte "lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás". Kifejtette, hogy Nyugaton a sajtószabadság nevében egy liberális újságíró álhíreket terjeszthet Magyarországról, de ha ezt egy másik újságíró (a köztévé munkatársa) kritizálni meri, akkor az támadás a sajtószabadság ellen.     

A köztévé ugyanis „kérdésekkel provokált az újságíró” felvezetéssel sugárzott műsort Franziska Tschinderle osztrák újságírónőről, mert három kérdést küldött a Fidesz EP-sajtóosztályának a múlt heti Salvini-Morawieczki-Orbán találkozóról.

Az ügy előzménye, hogy az M1-en „az európai balliberális sajtó példátlan támadásának” nevezték, hogy egy osztrák újságíró kérdéseket küldött a Fidesz EP sajtóosztályának. A közmédia szerint lejárató cikkre készült a Profil munkatársa és forrásai kizárólag „a hazai baloldalhoz köthető médiumok, elemzők voltak.” Az összeállításban Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetőjének a hangja volt hallható. Bende volt az, akiről korábban egy hangfelvétel szivárgott ki, amelyen a kollégáinak egyebek mellett arról beszélt, hogy a közmédiában „nem az ellenzéki összefogást támogatják”.

A megtámadott újságíró, Franziska Tschinderle a Twitteren válaszolt, mondván: ez a történet nem róla szól, hanem a magyar kollégáiról és a magyar népről. Kifejezte szolidaritását, egyben leszögezte: folytatni fogják a munkájukat, amiben bemutatják a demokrácia hanyatlását Magyarországon.

Az eredetileg Jávorka Líviának címzett levélben egyébként az újságírónő azt tudakolta, hogy amikor a három politikus egy új jobboldali mozgalom megalakulását bejelentette Budapesten, akkor erre a találkozóra miért nem hívtak meg senkit a francia Nemzeti Tömörüléstől, vagy az Osztrák Szabadságpárttól? Emellett arra is rákérdezett, hogy mi az új mozgalom célja, ki akar még hozzá csatlakozni, illetve hogyan próbálják elkerülni, hogy a tagok közötti ellentétek szakításhoz vezessenek?

Mint azt az újságíró kifejtette: hasonló euroszkeptikus mozgalmak már korábban is voltak, ám rendre sikertelenek lettek, mivel a szóba jövő tagoknak eltérőek a nézeteik olyan témákban, mint az antiszemitizmus, vagy a Törökországhoz és Oroszországhoz való viszony. A Fidesz EP válaszlevelében közölte, hogy Deutsch Tamás úgy döntött, nem hajlandóak válaszolni, mivel szerintük ezek nem kérdések, hanem „beugrató állítások”. Bár az újságíró ezután általánosabb formában – antiszemitizmusra és euroszkepticizmusra való utalás nélkül - tette fel a kérdéseit, ám válasz helyett a „Profil” cikk pénteki megjelenése előtt szerda este az M1 Híradóban lejárató anyagot közöltek róla.

BekéretésEgy külügyminisztériumi forrásunk azt mondta, csütörtök délutánra már nyilvánvalóvá vált, hogy a köztévé osztrák újságíró elleni lejárató anyaga a(z elvileg) Fidesz-szövetséges Osztrák Néppártban is nagy felháborodást keltett. Arra számítanak, hogy Nagy Andor bécsi magyar nagykövetet eddig csak azért nem kérették be az osztrák külügyminisztériumba, mert éppen Budapesten van, de ha hétfőn visszatér hivatalába, ez is megtörténhet. K.A.