Előfizetés

Járványkezelési őskort emleget a volt országos tisztifőorvos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 20:48

Fotó: Népszava
Falus Ferenc szerint elhamarkodott volt a nyitás.
„Akár meg is lehetne szüntetni a teszteket, akkor sem történne semmi”

- nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére a korábbi országos tisztifőorvos. Falus Ferenc mindezt annak kapcsán mondta, hogy az utóbbi napokban nagyjából csak 10-15 ezer tesztet végeztek, holott a járvány jelenlegi számai ennél sokkal többet követelnének. Ő maga napi 45 ezret tartana szükségesnek. Véleménye szerint túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, ám a hirtelen és indokolatlanul elrendelt nyitás nagyon megnövelte a kockázatot. Orbán Viktor – szokása szerint – tizenkilencre megint lapot húzott, majd talán két hét múlva derül ki, hogy szerencséje volt-e ezzel az elhamarkodott döntésével. „A szomszédos országokhoz képest az őskorba kerülünk vissza a járványkezelésben” - fogalmazott, majd hozzátette,  professzionális kontakt-kutatásokat kellene végezni, megtalálni a fertőző forrásokat. 
„Sajnos ez nem történik meg, ezért a járvány szabadon garázdálkodik.”

Falus Ferenc az oltási hajlandósággal kapcsolatban elmondta, ő maga elégedett a jelentkezések számával, még annak ellenére is, hogy a Astra Zeneca vakcinájáról érkező hírek sokakat elbizonytalaníthattak.  A volt tisztifőorvos véleménye nagyjából egybecseng azzal, amit a lapunknak nyilatkozó szakértők mondtak a nyitásról. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Már az osztrák külügy is tiltakozik az állami média anyaga miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 20:26
Képünk illusztráció.
Fotó: swissmacky/Shutterstock
Kisebb diplomáciai botrány kerekedett a fideszes propagandatévé összeállításából.
A média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel, ezért elfogadhatatlannak tartják azt, ahogy az M1 Franziska Tschinderlével eljárt

- közölte Twitter-oldalán az osztrák külügyminisztérium. Mint írták, ezt az álláspontot hamarosan a budapesti osztrák nagykövet is egyértelművé teszi. A bécsi kabinet azután nyilvánult meg, hogy az állami média egyik szerda esti műsorában pellengérre állítottak egy osztrák újságírót, aki kérdéseket tett fel a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban. A szalagcím szerint "kérdésekkel provokált" a sajtómunkás, az anyagban pedig lejáratták a Fidesz-frakciónál érdeklődő Franziska Tschinderlét.  
Az ügyet diplomáciai szintre Szijjártó Péter emelte, akinek még közép-ázsiai turnéja alatt is volt ideje arra, hogy az ügyben kapcsolatban tett észrevételeit megossza osztrák kollégájával.  (Az Index nyomán.)

Újabb bűncselekmények miatt hallgatták ki Simonka Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 19:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
A fideszes országgyűlési képviselő megtagadta a vallomástételt és panasszal élt.
Hatósági eljárás során elkövetett két rendbeli vesztegetéssel gyanúsítja az ügyészség Simonka Györgyöt - derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség Közleményéből. Eszerint a fideszes politikus – gyanúsítotti kihallgatása előtt – tudomást szerzett a szervezetten elkövetett bűncselekmények kapcsán indított büntetőeljárásról, ezért
pénzzel próbálta rávenni az egyik őrizetbe vett gyanúsítottat, hogy az ne tegyen rá terhelő vallomást. Emellett azt is megkísérelte elintézni, hogy az egyik tanú előre egyeztetett tartalmú vallomást tegyen kihallgatása során.

A fideszes politikus a csütörtöki gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Mint lapunk is megírta, Simonka Györgyöt és több társát bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vádhatóság szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A fideszes politikus pedig akár nyolc és fél év fegyházra is készülhet, ha bűnösnek mondják ki.