Előfizetés

Most ismerik fel az ügyfelek, miért van súlyos ára a hitelmoratóriumnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.09. 09:54

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A magyar ügyfelek csak most ismerik fel: ha 10 hónapig nem fizették a kamatokat, akkor nem 10 hónappal nő meg a hitelük futamideje, hanem akár 13-14, egyes esetekben 25-30 hónappal is.
A moratóriumos lakossági ügyfelek életében ezekben a napokban jött el az igazság pillanata, mert amit összefoglaló néven csak fizetési haladéknak (a köznyelvben moratóriumnak) nevezünk, az valójában két intézkedés összefoglaló neve, és az egyiket most lezárták a bankok - figyelmeztet a Telex. Az első időszakról a bankok most értesítőket, úgynevezett lezáró leveleket küldenek, ezek olyan elszámolások, amit mindenki megkap, még azok is, akik amúgy továbbra is benne maradtak a moratóriumban. Sokan megdöbbentek, amikor elolvasták, hogy miképpen módosult (volna) a szerződésük. Azért csak „volna”, mert ez a teoretikus levél azokra érvényes, akiknek pont december 31-én véget ért a haladék. Akik benne maradtak, azoknak még keményebb lesz majd a végső elszámolás.
A bankok, a call centeresek és a panaszleveleket feldolgozók jelzései alapján most azt tapasztalják, hogy nagyon sok ügyfél abban a tudatban volt, hogy az ő futamideje annyival hosszabbodik, mint amennyit ő eltöltött a moratóriumban.

A portál konkrét példával szemlélteti, hogy jöhetnek ki a rémisztő számok. Ha valaki haladékban volt 10 hónapig, akkor majd 10 hónappal a korábban tervezett lejárat után fut ki a hitele. Nos, nem, a futamidő évekkel is meghosszabbodhat, és a nominálisan visszafizetendő kamat milliókkal nőhet. Az ok kicsit bonyolult. Az úgynevezett haladék alatt meg nem fizetett kamat elporlasztott törlesztőrészleteit kell majd a későbbiekben úgy törleszteni, hogy az ügyfeleknek a haladék után sem emelkedhet meg a havi törlesztőrészletük, ezért sok hónapra elosztva jönnek ki a rémisztő számok.
A hazai bankok mindenesetre most azt tapasztalják, hogy rengeteg panasz és kérdés érkezik be hozzájuk, és sajnos a kérdések egyelőre néha még a call centeresek és a tanácsadók tudását is kikezdik. Pontos, főleg bankrendszerszintű adatunk nincs, de a háttérbeszélgetések alapján az ügyfelek többségének azért kevesebb, mint egy évvel nő majd csak meg a futamideje, de érdemi hányad az is, akinek egy évnél hosszabban. Tehát ha például 12 hónapig kért haladékot, akkor 12 + 13 hónappal később jár le a hitele. És van egy kicsi, 1 százalék alatti ügyfélhányad, akiknek 24 hónapnál (!) is többel nő meg a futamideje. Vagyis egy példával: ha korábban lett volna egy 2035. február 4-én lejáró hitele, az csak 2038 márciusában fog kifutni. Ez a felismerés azért tényleg mellbevágó lehetett.

A szépészeti ipar munkásai túlélnek, a szálláshelyek kiszolgálói sorra csődbe mennek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.09. 09:28

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Néhány nap múlva dőlhet el, mely szolgáltatók folytathatják a működésüket, és melyeknek kell még tovább bezárva kitartaniuk.
Miután elértük a 2,5 milliomodik beoltottat, Orbán Viktor bejelentette: megkezdődhet a lépcsőzetes újranyitás első fokozata, melynek eredményeként sok szolgáltató ismét megnyithatta üzletét. Többeknek azonban még mindig zárva kell tartaniuk. Az Mfor.hu összesítése szerint a fodrászok, kozmetikusok is újra munkába állhattak, náluk a több hetes leállás után most égnek a vonalak, nem kevesen már a következő hét végéig be vannak táblázva. A lap szerint amelyikük ki tudta húzni az elmúlt időszakot, az most a kiesett bevételek java részét valószínűleg vissza tudja hozni.  (A szépészeti szolgáltatók java része kisvállalkozó, így tudtak élni a KATA-fizetés elengedésének lehetőségével, ami megnövelte a túlélési esélyeiket – mondta Németh a lapnak.) Akik viszont a többieknél is nagyobb bajban vannak, azok a fotósok, a vendéglátóegységek, szálláshelyek kiszolgálóit és a nyugati határnál működő fogtechnikusokat hozta fel példaként.  A szálláshelyek kiszolgálói közül is óriási munka- és bevételkieséssel kell megküzdjenek a textiltisztítók, hűtőgépszerelők, klímakarbantartók: az Mfor szerint mivel a hotelek csak üzleti utazókat fogadhatnak, sokkal kevesebb ágyneműt kell kimosni, így a gépek is kisebb intenzitással üzemelnek, kevésbé szorulnak javításra. Az osztrák határ közelében működő fogtechnikusok pedig szinte teljes egészében a szomszédos országból beáramló fogászati turizmusra vannak ráállva, de az most nem létezik.  
A fényképészeknek ugyanis nem csak zárva kell tartaniuk a stúdiójukat, mivel családi rendezvények sem tarthatók, így ők terepre se tudnak menni – vagyis a pénzkeresés nem lehetséges.


358,34 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.09. 08:21
Illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
A forint az euróhoz és a frankhoz képest erősödött, a dollárral szemben viszont gyengült péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
Hét órakor az euró volt, gyengébb a csütörtök esti 358,56 forintnál. A svájci frank jegyzése 325,69 forintról 325,42 forintra gyengült, ugyanakkor a dolláré 300,77 forintról 301,01 forintra erősödött. Az euró 1,1905 dollárra gyengült a csütörtök esti 1,1922 dollárról.