Előfizetés

Amerika hadihajókat küld a Fekete-tengerre, az oroszok Ukrajna lerohanását sem zárják ki

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.09. 15:54

Fotó: BULENT DORUK / AFP
Az Egyesült Államok tájékoztatta Ankarát, hogy a jövő héten a Fekete-tengerre küldi két hadihajóját a törökországi tengerszorosokon keresztül – közölték pénteken török külügyminisztériumi források, a montreux-i egyezményre hivatkozva. Az 1936-ban aláírt montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény az, amely szavatolja Törökországnak a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait, valamint szabályozza a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét. A török közlés szerint az egyik amerikai hadihajó április 14-én, a másik április 15-én érkezik majd a Fekete-tengerre. Visszatérésük előreláthatólag május 4-én, illetve május 5-én várható.
Az amerikai lépés előzményeként a kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között, amelyekért a felek egymást teszik felelőssé.

Amint a Népszava is beszámolt róla, az utóbbi napokban komoly csapatösszevonást hajtott végre az orosz hadsereg az ukrán határ közelében. Az ügy komolyságát jelzi, hogy Joe Biden amerikai elnök múlt vasárnap telefonon hívta fel emiatt ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától jogellenesen elcsatolt Krím félszigetre. 
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget. Washington mellett Németország, Lengyelország és az Európai Unió is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

 Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden telefonon egyeztetett a kérdésben és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus súlyosbodása kapcsán az ukrán elnökkel. Volodimir Zelenszkij aznap a Twitteren azt közölte: 
„az egyetlen út a háború befejezésére az, ha Ukrajna csatlakozik az észak-atlanti szervezethez, és sürgette, hogy országa kapja meg a NATO-tagsági cselekvési tervet”.

Erre reagálva, pénteken Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján lényegében Ukrajna nem is titkolt megszállását helyezte kilátásba, amikor kijelentette: 
„Ukrajna elméleti NATO-csatalakozása a feszültség nagyfokú növekedéséhez vezetne az ország délkeleti részén, és visszafordíthatatlan következménnyel járna az ukrán államiságra nézve.”

Uniós szóvivő: nem indokolt az AstraZeneca alkalmazásának felfüggesztése

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.09. 15:32

Fotó: FRED TANNEAU / AFP
Az uniós bizottság nyomon követi a járványügyi helyzetet, és reméli, hogy az oltóanyagok alkalmazását illetően egységes álláspont születik a tagállamok között - mondta Stefan De Keersmaecker.
Nem indokolt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája alkalmazásának felfüggesztése, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdai véleményében ugyanis ismetelten megerősítette, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait - jelentette ki Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken. A szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hangsúlyozta, noha az uniós gyógyszerügynökség szerdai közleményében lehetségesnek nevezte az összefüggést a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vizsgálat ismételten megállapította azt is, hogy vakcina hatásos a koronavírus ellen. Az Európai Bizottság számára fontos az EMA véleménye, amely megerősíti, hogy az állampolgárok bízhatnak az oltóanyag biztonságosságában és hatékonyságában - mondta. Az uniós bizottság nyomon követi a járványügyi helyzetet, és reméli, hogy az oltóanyagok alkalmazását illetően egységes álláspont születik a tagállamok között - tette hozzá. A szóvivő beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság úgy gondolja, a gyógyszergyártókkal az oltóanyagbeszerzésről kötött szerződések biztosítják a megfelelő mennyiségű oltóanyag leszállítását a tagállamok számára. A szállítás terén tapasztalt rendellenességekről a tagállamok megbeszélést folytatnak az Európai Unió csalás elleni hivatalával (OLAF) - közölte. Az uniós oltóanyagportfólió képes biztosítani a tagállamok oltóanyagigényét - tette hozzá a szóvivő. Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség szerdai közleményében kiemelte: a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként". Az EMA értékelése alátámasztotta ugyanakkor, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és halálesetek kockázatát. Hangsúlyozták azt is, hogy a koronavírus okozta elhalálozás kockázata sokkal magasabb, mint a vérrögképződés esetleges, nagyon ritka előfordulása. Az ügynökség nem javasolt semmiféle korlátozást az oltóanyag alkalmazása tekintetében a 18 éveseknél idősebbek esetében. 
Stefan De Keersmaecker
Fotó: Európai Bizottság
Fotó: HANNAH MCKAY / AFP

99 év - Fülöp herceg élete képekben

Fülöp a görög és a dán királyi családba született, de Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. 1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1947. november 20-án összeházasodtak. Amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett, hivatalosan is brit herceg lett. Lelkes sportrajongó volt, 780 szervezetnek a tagja, védnöke vagy az elnöke, a brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja. 2017-ben visszavonult a közélettől, két héttel szívműtétje után, 2021. április 9-én 99 éves korában hunyt el.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2021.04.09. 14:53
Fülöp a görög és a dán királyi családba született. Görögországban született, de családját csecsemőkorában az országból kiűzték. Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit
Fotó: AFP
1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált
Fotó: AFP
A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek Erzsébet feleségül vételére, 1947. november 20-án házasodtak össze
Fotó: STR / AFP
Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke van: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg
Fotó: AFP
Lelkes sportrajongó volt
Fotó: - / AFP
1957-ben egy hivatalos rendezvényen a windsori kastélyban
Fotó: - / AFP
1962 - vitorlás verseny
Fotó: - / AFP
Anna, Erzséber, Károly, Fülöp, ANdrás és a kis Eduárd
Fotó: STRINGER / AFP
Az esküvő előtti napon VI. György a „királyi fenség” megszólítást adományozta Fülöpnek, majd az esküvő reggelén Fülöpnek adományozta az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója nemesi címeket
Fotó: AFP
A királyi pár a Clarence-házban telepedett le, itt született első két gyermekük is
Fotó: - / AFP
1984 - díszvacsora François Mitterrand tiszteletére a londoni francia követségen
Fotó: - / AFP
Diana hercegnő temetésén
Fotó: ADAM BUTLER / AFP
Csoportkép a Towerben
Fotó: SEAN DEMPSEY / AFP
1999 márciusában látogatást tett az Adelphi Theatre-ben, ahol a Chicago című musical próbájába tekintett be
Fotó: JOHN STILLWELL / AFP
Nelson Mandelával 2000-es dél-afrikai látogatásán
Fotó: ANNA ZIEMINSKI / AFP
Egy Erzsébetről készült karikaturával a Cartoon Art Trust kiállításán, melynek védnöke volt
Fotó: CHRIS HARRIS / AFP
Kilencvenéves koráig szinte panaszmentesen élt, híresen aktív és kimagaslóan jó egészségű volt
Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
A királyi pár Margaret Thatcher, korábbi miniszterelnök 80. születésnapi partiján
Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja volt
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
2007 - látogatás a Fehér Házban
Fotó: SAUL LOEB / AFP
1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott
Fotó: SHAUN CURRY / AFP
A 2012-es parlamenti megnyitón
Fotó: LEON NEAL / AFP
Unokájával Harryvel
Fotó: GLYN KIRK / AFP
2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Katalin és Meghan, Vilmos és Harry házastársai
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
2021 év elejétől rossz közérzetre hivatkozva kórházba szállították, és 2021 februárban beavatkozást végeztek el a szívén
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Kapcsolódó