Előfizetés

Karácsony Gergely: Minden erőnkkel meg fogjuk akadályozni a kormány újabb esztelen beruházását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.11. 10:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester szerint a budapesti kínai egyetem kapcsán „meghazudtolja magát a miniszterelnök”.
Karácsony Gergely bemutatta a Budapesti Diákváros terveit. A főpolgármester Facebook-oldalán tette közzé a világhírű norvég építész iroda, a Snohetta által készített terveket a IX. kerületi kampuszról. A politikus azt írta, hogy a diákvárost ott szeretnék kiépíteni, ahol a kormány „kínai hitelből, a magyar adófizetők kárára és a kínai vállalatok hasznára, a kínai befolyásszerzés szolgálatára kínai elit kampuszt akar”. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy ők több mint tízezer magyar diáknak biztosítanának olcsó lakhatást, a kormány viszont a magyar adófizetőkkel fizettetné meg a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati terjeszkedés árát. A tervek szerint a ferencvárosi diákvárosban sok zöld terület lenne, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek és modern környezet.
„Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Mi erről kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés”

– közölte a városvezető.

Úgy vélekedett azonban, hogy a kormány „suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten”.
„Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön. Nem akarjuk, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának. Nem akarjuk, hogy az az egyetem, ahol a marxizmus oktatása kötelező, ahol a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt utasításait kell követni elfoglalja a Diákváros helyét”

– állapította meg.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy ragaszkodnak a Diákvároshoz, és minden erejükkel meg fogják akadályozni a kormány újabb esztelen beruházását. 
Arról a Direkt36 számolt be a héten, hogy egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján a budapesti Fudan Egyetem 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna. Mint írták, az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül. Azt pedig a Népszava derítette ki korábban, hogy a kormány az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd túloldalán lévő Nagyvásártelep környéki területet, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínét adná át a kínai egyetem budapesti campusának. A telkeket 821 millió forintért vásárolják meg hozzá. 

6296 az új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 206 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.11. 09:05

Fotó: Mónus Márton / MTI
10 484 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 290-en vannak lélegeztetőgépen.
6296 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 720 164 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 206 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 417 főre emelkedett - közölte vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási oldal. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 426 394 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 270 353 főre emelkedett. 10 484 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 290-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 44 370-en vannak, a mintavételek száma 4 934 786-ra nőtt.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (132 632) és Pest megyében (100 476) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (40 403), Borsod-Abaúj-Zemplén (40 210) és Hajdú-Bihar megye (38 290). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (15 810). 
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 835 894 fő, közülük 1 197 685 fő már a második oltását is megkapta. A magyar lakosság 28%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal. Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Ma is folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer és Szputnyik vakcinákkal tudják folytatni az oltást.  
Kapcsolódó
Egy nap alatt 811 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a világon

Kitálalt a Covid-osztályon dolgozó szemészorvos, siralmas a helyzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.10. 20:20

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Szerencsére Kásler Miklós jó benyomásokat szerzett legutóbbi kórházlátogatásán.
"Van olyan, hogy egy orvosra, nővérre akár - mondjuk egy tízfős részlegen -  van vagy öt beteg" – ezt mondta az RTL Klub híradójának egy szemészorvos, akit nemrég vezényeltek át egy Covid-osztályra. Mivel a dolgozók nem nyilatkozhatnak, így a riportban megszólaló orvost is csak eltorzított hangon lehetett hallani és nevét sem írhatták ki. Kifejtette, tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok helyen nem intenzíves, hanem más területről érkező nővér dolgozik, akit két hét alatt képeztek át, noha ennyi idő alatt az ilyen ápolást nem lehet megtanulni. 
Siralmas a helyzet

- fogalmazott.   Ráadásul a vírus nagyon kiszámíthatatlan és a megszokott lélegeztetési stratégiák rengeteg betegnél nem működnek. Tapasztalatai szerint a lélegeztetőgépre kerültek esetében nagyon magas, 95 százalékos a halálozási arány. Ebben szerinte nagy szerepe van annak, hogy rossz a magyar társadalom általános egészségi állapota. 
Eközben rendületlenül kitart a kormányzati sikerpropaganda. Folytatta kórházturnéját az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós most a Dél-pesti Centrumkórházat kereste fel és megtekintette, milyen a betegforgalma, az intenzívosztálya.
"Nagyon jó benyomásokat kaptam, ugyanis a kórházi kapacitások nem merültek ki a mostani, harmadik hullám legnehezebb időszakában sem. Ugyan magas terheléssel dolgoznak, de jókedvűen, fáradtan, de lelkesen."

A tárcavezető szerint ez az igazi garancia arra, hogy a harmadik hullám legnehezebb részén is túljussunk.