oktatás;járvány;vizsga;szakképzés;

Az érettségik után a szakképzésben tanulók is levizsgázhatnak

A gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg.

A tervek szerint májusban tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében. 

– A technikumokban és szakképző iskolákban kiemelt fontosságú a szakma gyakorlásához szükséges kompetenciák meglétének ellenőrzése. A gyakorlati vizsgákat a járványhelyzetre tekintettel tavaly is szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg az iskolai rendszerű szakképzésben – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. 

Közlésük szerint a szaktárca a tavaly május-júniusi vizsgaidőszak tapasztalatait figyelembe véve már dolgozik az idei szakmai vizsgákra vonatkozó szabályozás kialakításán. 

– A szakképzésben fokozottan ügyelni kell a vizsgák szakmai színvonalának megtartására. Az elsajátított gyakorlati tudás számon kérése különösen a szabályozott szakmák, mint például betegellátás, -ápolás vagy a veszélyes berendezések javítása, karbantartása esetén kiemelt jelentőségű. Csak így garantálható, hogy a sikeresen vizsgázók a munkaterületük minden feladatának ellátásához szükséges összes kompetenciával rendelkezzenek – jelentette ki Pölöskei Gáborné. 

A minisztérium tervei szerint a szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények. A gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg. A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan, a tavaly bevált megoldásnak megfelelően kis létszámmal, az előírt védőtávolság biztosításával, az óvintézkedések betartásával kell lebonyolítani.