Előfizetés

Az érettségik után a szakképzésben tanulók is levizsgázhatnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.11. 14:21

Fotó: Népszava
A gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg.
A tervek szerint májusban tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.  – A technikumokban és szakképző iskolákban kiemelt fontosságú a szakma gyakorlásához szükséges kompetenciák meglétének ellenőrzése. A gyakorlati vizsgákat a járványhelyzetre tekintettel tavaly is szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg az iskolai rendszerű szakképzésben – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.  Közlésük szerint a szaktárca a tavaly május-júniusi vizsgaidőszak tapasztalatait figyelembe véve már dolgozik az idei szakmai vizsgákra vonatkozó szabályozás kialakításán.  – A szakképzésben fokozottan ügyelni kell a vizsgák szakmai színvonalának megtartására. Az elsajátított gyakorlati tudás számon kérése különösen a szabályozott szakmák, mint például betegellátás, -ápolás vagy a veszélyes berendezések javítása, karbantartása esetén kiemelt jelentőségű. Csak így garantálható, hogy a sikeresen vizsgázók a munkaterületük minden feladatának ellátásához szükséges összes kompetenciával rendelkezzenek – jelentette ki Pölöskei Gáborné.  A minisztérium tervei szerint a szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények. A gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg. A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan, a tavaly bevált megoldásnak megfelelően kis létszámmal, az előírt védőtávolság biztosításával, az óvintézkedések betartásával kell lebonyolítani.  

Karácsony Gergely: Minden erőnkkel meg fogjuk akadályozni a kormány újabb esztelen beruházását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.11. 10:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester szerint a budapesti kínai egyetem kapcsán „meghazudtolja magát a miniszterelnök”.
Karácsony Gergely bemutatta a Budapesti Diákváros terveit. A főpolgármester Facebook-oldalán tette közzé a világhírű norvég építész iroda, a Snohetta által készített terveket a IX. kerületi kampuszról. A politikus azt írta, hogy a diákvárost ott szeretnék kiépíteni, ahol a kormány „kínai hitelből, a magyar adófizetők kárára és a kínai vállalatok hasznára, a kínai befolyásszerzés szolgálatára kínai elit kampuszt akar”. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy ők több mint tízezer magyar diáknak biztosítanának olcsó lakhatást, a kormány viszont a magyar adófizetőkkel fizettetné meg a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati terjeszkedés árát. A tervek szerint a ferencvárosi diákvárosban sok zöld terület lenne, kapcsolat a vízzel, funkcionális épületek és modern környezet.
„Itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. Mi erről kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés”

– közölte a városvezető.

Úgy vélekedett azonban, hogy a kormány „suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten”.
„Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön. Nem akarjuk, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának. Nem akarjuk, hogy az az egyetem, ahol a marxizmus oktatása kötelező, ahol a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt utasításait kell követni elfoglalja a Diákváros helyét”

– állapította meg.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy ragaszkodnak a Diákvároshoz, és minden erejükkel meg fogják akadályozni a kormány újabb esztelen beruházását. 
Arról a Direkt36 számolt be a héten, hogy egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján a budapesti Fudan Egyetem 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna. Mint írták, az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül. Azt pedig a Népszava derítette ki korábban, hogy a kormány az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd túloldalán lévő Nagyvásártelep környéki területet, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínét adná át a kínai egyetem budapesti campusának. A telkeket 821 millió forintért vásárolják meg hozzá. 

6296 az új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 206 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.11. 09:05

Fotó: Mónus Márton / MTI
10 484 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 290-en vannak lélegeztetőgépen.
6296 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 720 164 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 206 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 417 főre emelkedett - közölte vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási oldal. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 426 394 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 270 353 főre emelkedett. 10 484 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 290-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 44 370-en vannak, a mintavételek száma 4 934 786-ra nőtt.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (132 632) és Pest megyében (100 476) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (40 403), Borsod-Abaúj-Zemplén (40 210) és Hajdú-Bihar megye (38 290). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (15 810). 
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 835 894 fő, közülük 1 197 685 fő már a második oltását is megkapta. A magyar lakosság 28%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal. Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Ma is folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer és Szputnyik vakcinákkal tudják folytatni az oltást.  
Kapcsolódó
Egy nap alatt 811 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a világon