Előfizetés

Gulyás Gergely szerint május végére, június elejére vissza tudunk térni a megszokott életünkhöz

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.15. 10:35

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A nagy nyári rendezvényekről még nincs döntés.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarországon legkésőbb májusban minden 18 évesnél idősebb ember megkaphatja a koronavírus elleni első oltást, és május végére, június elejére vissza tudunk térni a megszokott életünkhöz. Gulyás Gergely a Figyelő csütörtöki számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy az egészségügy, az egyetemek és az infrastruktúra fejlesztése lesz a három nagy nyertese a Magyarországra érkező 15 ezer milliárd forintnyi európai uniós forrásnak. A kancelláriaminiszter elmondta, az úgynevezett társadalmi immunitás alapja, hogy a magyar lakosság 60-75 százaléka oltáshoz jusson, ehhez pedig két feltétel teljesülése szükséges: elegendő vakcina kell és hajlandóság az oltásra. Szerinte az előbbi cél eléréséért a kormány mindent megtett, ezért Magyarországon legkésőbb májusban minden 18 évesnél idősebb ember megkaphatja az első dózist. Az oltási hajlandóságról szólva hozzátette: eddig a nyolcmillió nagykorú magyar állampolgár közül több mint 4,1 millióan regisztráltak. – Az újraindítás folyamatos és fokozatos. Május végére, június elejére vissza tudunk térni a megszokott életünkhöz – jelentette ki. Ugyanakkor jelezte azt is, hogy
a nagy nyári rendezvényekkel kapcsolatban még nincs döntés.

Fiatalok a Kolorádó Fesztiválon a Sztrilich Pál Cserkészparkban, Nagykovácsiban
Fotó: Mohai Balázs / MTI
A miniszter arra a felvetésre reagálva, hogy a Magyar Orvosi Kamara szerint nincs szakmai indoka a korai nyitásnak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig azt mondja, ez a járvány negyedik hullámát hozhatja el, közölte: bár a Magyar Orvosi Kamarával kicsit hektikus a viszonyuk, most is egyetértenek abban, hogy a korlátozásokat csak megfontoltan és fokozatosan szabad megszüntetni. Szerinte ugyanakkor a PDSZ-re, különösen az elmúlt hónapok tapasztalataival felvértezve, úgy érdemes tekinteni, mint egy „ellenzéki politikai szervezetre”, amely nem a pedagógusok érdekeit képviseli, hanem a kormányellenes politikai propaganda eszköze. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is kitért: még sehol nem tart az uniós oltási igazolás, a vakcinaútlevél ügye. Mint mondta, a jelenlegi tervek szerint valamennyi tagállam szabadon dönthet a keleti vakcinák elfogadásáról, így valószínűsíthető, hogy az EU-s igazolásnál a fertőzöttség mértékének és a viszonosságnak nagyobb jelentősége lesz. Úgy vélte: várhatóan egyedi döntések születnek majd a tagállamokban, különösen azért, mert a déli, az idegenforgalomban erősen érintett országok gazdaságilag nem élnek túl még egy kieső nyarat. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy Magyarországon még sosem állt rendelkezésre olyan nagyságrendű pénz – összesen 15 ezer milliárd forint –, mint amennyi a következő időszakban az EU-s helyreállítási alapból, valamint a közösségi költségvetésből érkezik majd. Kifejtette: a helyreállítási mentőcsomag esetében hatezer milliárdot kell öt év alatt elkölteni, és ehhez jön hozzá az a kilencezer milliárd forint, amelyet a hétéves EU-s büdzsé biztosít. A miniszter közlése szerint a pénzeket koordináló nemzeti program három területre összpontosít majd:
  • az egészségügyi,
  • az infrastrukturális
  • és a felsőoktatási fejlesztésekre fogják elkölteni a források kétharmadát.
Hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy az egyetemek alapítványi formában vagy hagyományosban működnek majd, részesülnek a fejlesztési pénzekből. Az egészségügyi fejlesztésekről azt mondta: mivel általánosságban a vidéki intézmények állapota jobb, mint a fővárosiaké, az lesz a cél, hogy helyreállítsák az egyensúlyt. Közölte: megépül a Dél-budai Centrumkórház, újjáépítik a Szent János Kórházat, és mindenhol az országban lehetőség nyílik a diagnosztikai berendezések, valamint a rendszeres szűréshez szükséges orvosi műszerek beszerzésére.     Az infrastrukturális beruházásokról szólva pedig azt emelte ki: az EU már nem az útépítéseket támogatja, hanem elsősorban a vasútfejlesztést. A jogállamisági kifogásokkal kapcsolatban úgy vélte: ezek valójában politikai kifogások, amelyeket jogállamiként igyekeznek feltüntetni. De – folytatta – miután a tavaly decemberi uniós csúcson sikerült elérni, hogy világos jogi feltételek mellett, pénzügyi szabálytalanságok esetén lehet szankciókat életbe léptetni, elhárult az a közvetlen veszély, hogy a „baloldal politikai zsarolása” pénzelvonással járjon. Gulyás Gergely az egy év múlva esedékes országgyűlési választásokat megelőzően minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít. Úgy értékelt, a szélsőjobboldaltól a szélsőbaloldalig érő ellenzéki összefogás minden, a kormányzati munkában már leszerepelt vagy arra alkalmatlan erőt a zászlaja alá gyűjtött, és egyetlen dolog tartja össze: a kormánnyal szemben érzett gyűlölet. Arra a kérdésre, hogy a kormányoldal nem tart-e – legalább matematikailag – a közös ellenzéki listától, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a politikai teljesítményüket összegezve a nulla bármekkora szorzata nulla marad. Hozzátette: a választópolgárok döntenek majd arról, hogy egy év múlva hány szavazatot lehet szerezni a kormány elleni gyűlöletkeltéssel. – A mi érdekünk, hogy az érdemi kormányzati munkát ítéljék meg a választók, azt, hogy ez az ország számtalan nehézség közepette honnan hova fejlődött az elmúlt bő évtizedben – mondta.

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljárójáróját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.15. 10:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat, addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjárat zavartalanul közlekedhet rajta.
Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd felújításának folyamata: pénteken lezárják a pesti gyalogos-aluljáróját. A budait ugyanakkor június közepéig nyitva tartják, eddig még a közúti forgalom is használhatja a hidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közlemény szerint április 16-án, pénteken a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. átveszi a teljes munkaterületet. A BKK emlékeztetett: a munkaterület-átadás március 17-én a hídfők környezetével, valamint a gyalogosjárdákkal kezdődött. Azóta gyalog - egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig - nem lehet átkelni a Lánchídon; a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát. Mint jelezték, a napokban megkezdődik a függesztett állványzat építése, a felvonulási terület biztosítására pedig - a következő hetekben - fokozatosan lezárják a pesti buszparkoló területét. Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjárat zavartalanul közlekedhet rajta. A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet átsétálni a hídon, így a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között - mindkét irányba - ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig - fűzték hozzá.

Meghalt 256 Covid-beteg, 5307 új fertőzöttet regisztráltak az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.15. 08:48

Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA
Kórházban 9 848 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen.
5307 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 256, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 521-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu.   A gyógyultak száma jelenleg 440 498, az aktív fertőzötteké pedig 271 963. Kórházban 9 848 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (134 925) és Pest megyében (102 821) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (41 153), Győr-Moson-Sopron (41 077) és Hajdú-Bihar megye (39 133). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (16 190).
Közölték, hogy folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994, közülük 1 325 587-en már a második oltást is megkapták. Emlékeztettek arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően bejelentette, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor az újraindítás következő lépcsőfokaként kinyithatnak a vendéglátó teraszok is. Április 19-én hétfőn kinyithatnak az óvodák és az alsó tagozatosok is visszatérhetnek az iskolába. A felső tagozatban azonban marad az otthoni, digitális alapú oktatás, a felsős diákok a középiskolásokkal egy időben, május 10-én térhetnek vissza az iskolába.