Előfizetés

A részleges iskolanyitást is ellenzi az orvosok szakszervezete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.15. 19:31

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egy gyerek is megfertőzhet mindenkit – az érdekvédők nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a lépés elhalasztása érdekében.
A  Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását: úgy gondolják, hogy akár egy beteg gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot, a koronavírus okozta betegség pedig egy életre szóló egészségkárosodást is okozhat – írja a hvg.hu.
A MOSZ elnöksége nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és kérik, hogy az óvodák és az iskolák alsó tagozatai esetében is halasszák el a nyitást.

A kormányfő szerdán délután jelentette be a Facebookon, hogy április 19-én hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata, a felsősök esetében ezt azonban május 10-re tette. A MOSZ a levelében ezt üdvözölte, ugyanakkor csatlakozott azokhoz a szervezetekhez (Magyar Orvosi Kamara, illetve a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseletei), akik szintén azt kérik, hogy az oktatási intézmények nyitását az óvodák és alsó tagozatos osztályok esetében is halasszák el. 
Az érdekvédők szerint az óvodás és alsós általános iskolás gyermekek esetében a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, ezért akár egyetlen gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot.

Ezért azt kérik, hogy a jelenléti oktatást a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók a második oltása és a védettség kialakulása után kezdjék meg. Az állam pedig vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit.

Szél Bernadett: Az állam nem tarthat vissza adatokat önkényesen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.15. 17:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
A független országgyűlési képviselő szerint az Alkotmánybíróság fontos határozatot hozott a közérdekű ügyekben.
Beadványom nyomán az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta: nem lehet automatikusan akár 90 napig visszatartani a közérdekű adatokat – közölte Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Szerinte a beadványa nyomán született friss alkotmánybírósági döntés remélhetőleg gátat szab a közérdekű adatokkal való visszaéléseknek.
„Az Alkotmánybíróság ugyanis alkotmányos követelményként rögzítette, hogy a 2x45 napos hosszabbítás során meg kell nevezni azokat az okokat, amelyek valószínűsítik, hogy az adatkérés rendes határidőn belüli teljesítése veszélyeztetné a járványkezelést”

– emelte ki az ellenzéki politikus.

Hozzáfűzte, hogy egy éve küzd az ellen, hogy állami szervek sora tartja vissza a közérdekű adatokat, jellemzően 90 napig. – Első alkotmányjogi panaszomat elutasította az Ab, mondván, semmilyen hátrány nem ért azért, mert késve kaptam meg az adatokat, második beadványomnál viszont láthatóan elgondolkodtak – mondta.
Szél Bernadett emlékeztetett: a kormány a hosszabbítást kihasználva várta be a válasszal a Budapest-Belgrád projekt szerződéseinek titkosítását. Müller Cecília ugyancsak három hónapon keresztül titkolta a szociális otthonok fertőzési adatait, akárcsak a rendőrség a családon belüli erőszak tragikus számait. Most már az Oktatási Hivataltól kezdve az állami cégeken át Paks2-ig mindenki kapásból 45 napot kér, indoklás nélkül.

A független képviselő megjegyzi, hogy az Ab szerint nem alkotmányellenes a szabályozás, a valószínűsítés nem jelenthet pusztán általános hivatkozást a járványra, hanem az esetlegesen ellátatlanul maradó közfeladatot ténylegesen nevesíteni kell. –  Csak remélni tudom, hogy az állami szerveknek ezek után lesz „jobb szövegük”, és véget vetnek az adatkérések parttalan és alaptörvény-ellenes hosszabbítgatásának – írta Szél Bernadett.

Az iskolák újranyitása után ingyen utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.04.15. 16:29
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Vissza lehet kérni a már megváltott bérletek árát is: április végéig a diákigazolvány is elég az utazáshoz az alsósoknak.
A tájékoztatás szerint az általános iskolák részleges újranyitásával a vonat- és autóbusz-közlekedésben - bizonyos területi kivétellel - visszaáll a tanítási időszakban érvényes menetrend április 19-től, az alsó tagozatos diákok a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy- vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a MÁV-Volán-csoport járatain. Ismertetik, hogy az alsó tagozatos diákok április 19-től április 30-ig érvényes diákigazolványuk vagy az azt helyettesítő (QR kóddal ellátott) igazolásuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben. Ez a MÁV-HÉV járatain csak a Budapesten kívüli vonalszakaszokat jelenti. A korábban megvásárolt, április havi vagy április második felére érvényes félhavi, vagy legkorábban 2021. április 19-i kezdő érvényességű 30 napos helyközi tanuló bérletet kezelési költség felszámítása nélkül térítik vissza a társaságok, amennyiben az erre vonatkozó igényt legkésőbb április 26-ig benyújtják. A Volánbusz ezen visszaváltási feltételeket - önkormányzati döntéstől függően - kiterjesztheti a helyi tanulóbérletekre is - írják a közleményben. A közlekedési társaságok arra kérik utasokat, hogy az értékesítési csatornák széles körét kihasználva, lehetőség szerint elővételben váltsák meg a menetjegyet, bérletet. A Volánbusz járatain az autóbusz-vezetői jegyértékesítés és az első ajtós felszállás továbbra is szünetel, az autóbuszokon nem lehet menetjegyet és bérletet vásárolni - tájékoztattak a közleményben. Felhívják a figyelmet a közegészségügyi előírások betartására, a közlekedési járműveken, az állomásokon és megállóhelyeken továbbra is kötelező az orr- és a szájmaszk használata.