Előfizetés

WHO: újabb csúcs felé közelít a járvány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:12

Fotó: AMARJEET KUMAR SINGH / AFP
Ennek oka elsősorban a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése, továbbá, hogy túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat.
A koronavírus-világjárvány eddig nem látott csúcs felé közelít a fertőzöttek számát tekintve - figyelmeztetett pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
"A heti esetszám csaknem kétszeresére nőtt az elmúlt két hónapban, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek számát tekintve a legnagyobb szinthez közelítünk, amelyet eddig láttunk a világjárvány során"

- jelentette ki Tedrosz egy sajtótájékoztató

A WHO főigazgatója szerint ennek számos oka van. Elsősorban a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése, továbbá, hogy túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat. A WHO ismételt hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadását igazoló okmány az utazás feltételévé váljon. A szervezet emlékeztet arra: nem bizonyított, hogy a koronavírus ellen beoltott személy, bár védve van a Covid-19 súlyos tüneteivel szemben, nem hordozhatja vagy terjesztheti a vírust. 
"Azt tudjuk, hogy a vakcinák nem védenek meg minket száz százalékosan a fertőzéstől, bár nagyon hatékonyak a súlyos és a kórházi kezelést igénylő fertőzések ellen"

- mondta Szomja Szváminathan, a WHO vezető szakértője.

SZűrőállomás Port Moresby-ben
Fotó: GORETHY KENNETH / AFP
Tedrosz felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes országokban, ahol korábban sikerült alacsony szinten tartani a fertőzés mértékét, jelenleg jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma, mint például Pápua Új-Guineán. Jóllehet a 8,7 millió lakosú, földrajzilag elszigetelt Pápua Új-Guineán 2021 elejéig mindössze mintegy 900 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a szám azóta a tízszeresére nőtt. A virtuális sajtótájékoztatón szintén részt vevő Jelta Wong pápua új-guineai egészségügyi miniszter szerint a mintegy 9300 fertőzött felét csak az elmúlt hónapban jegyezték fel. A WHO beszámolt továbbá arról, hogy a "látókörébe került" a vírus egy újabb, Indiában azonosított variánsa, amelyről azonban egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e a fertőzöttek számának gyors növekedésével a dél-ázsiai országban. Ezt a vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, az esetek száma pedig azóta nő - mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője. Hozzátette: a mutációk mutatnak hasonló vonásokat az eddigiekkel, fertőzőbbek lehetnek és egyes esetekben "csökkenthetik a neutralizációt, ami hatással lehet például a védőoltásra". Van Kerkhove elmondta: szorosan együttműködnek Indiával, egyúttal hangsúlyozta: "a vakcinák továbbra is hatásosak az aggasztó variánsokkal, és különösen a súlyos tünetekkel szemben, ezt pedig fontos leszögezni". Indiában pénteken több mint 217 ezer újabb koronavírus-fertőzöttel ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi száma. A dél-ázsiai országban regisztrálták a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet, szám szerint 14,3 milliót, és a fertőzéshez köthető negyedik legtöbb halálesetet, 174 308-at.

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 17:23

Fotó: ANDREA PATTARO / AFP
Április 26-tól az egész országban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.
Helyreáll a jelenléti oktatás, amely október óta zajlott interneten. A tantermi oktatás újraindításával 8,5 millió hat és tizenkilenc év közötti tanuló térhet vissza az utolsó hónapra az iskolákba, mivel az olasz tanév június közepéig tart. A gyerekek és fiatalok iskolába járását az egész országban biztosítják még a zárlat alatti, úgynevezett vörös zónákban is. A régiók színek szerinti veszélyességi besorolását nem törlik el. Mario Draghi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a következő napokban az olasz csizma nagy része narancssárga, vagyis közepesen veszélyes, valamint alacsony fokozatú sárga térség lesz. A korlátozások oldása közel ötven millió olaszt érint. Vörös zóna Szardínia, Puglia és Valle d'Aosta marad. Április 26-tól a narancssárga és a sárga övezetekben újraindul a szintén ősz óta majdnem kizárólag csak elvitelre dolgozó vendéglátás, de egyelőre csak a bárok, éttermek szabadtéri helységei, vagyis a teraszok nyithatnak újra egész nap. A kijárási tilalom továbbra is este tíz órától reggel ötig lesz érvényes - tette hozzá Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Azt mondta, a szabadtéri tevékenységeket engedélyezik, mivel ez kevesebb kockázattal jár. Újranyithatnak a szabadtéri mozik és színházak is. Május 17-től részlegesen feloldják a tartományok közötti közlekedési korlátozásokat, a tömegközlekedési eszközökön marad az ötven százalékos helykihasználtság. A bejelentések szerint április 26-tól engedélyezett lesz a szabadtéri sporttevékenység csoportosan is. Május 15-től tervezik a szabadtéri uszodák megnyitását, június elsejétől az edzőtermekét, július elsejétől a vásárok újranyitását.
Mario Draghi
Fotó: AFP
Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy egyenlőre ennyi oldást engedhetnek meg. "A kormány ekkora kockázatot tud vállalni" - mondta. Megjegyezte, hogy a mostani járványadatok "óvatos optimizmusra" adnak okot. Kifejtette, hogy a korlátozások oldásával továbbra is kötelező marad a szájmaszkviselés és a biztonsági távolság betartása. Hozzátette, hogy rosszabbodó járványhelyzetben, ismét szigorítanak. Hangoztatta, nem adták fel, hogy őszre a lakosság nyolcvan százaléka védőoltásban részesüljön. Pénteken Olaszország túllépte a tízmilliós oltási küszöböt az első dózis beadásával, ami a lakosság majdnem tizenhét százalékának felel meg. További 4,2 millióan kaptak már második adagot is. A hetven év felettieknek kevesebb mint ötven százalékát oltották be. Az egészségügyi tárcavezető hozzátette, hogy az országos reprodukciós ráta 0,8 tizedre csökkent. Újságírói kérdésre válaszolva, elmondta, hogy aki elutasítja az AstraZeneca védőoltást, "a sor végére kerül", vagyis nem választhat másik vakcinát. Jelenleg az ország vakcina-hiánnyal küzd, Rómában leállították a hatvan évesek regisztrációját. Elemzők szerint a Draghi-kormány a gazdasági élet nyomására döntött a korlátozások első oldásáról, miközben a legsürgetőbb problémát továbbra is a vakcinázás lassúsága jelenti. A SkyTg24 olasz hírtelevízió Magyarországot hozta fel példaként pénteken hangoztatva, hogy arányosan kétszer annyi embert tudott már beoltani mint Olaszország.

A magyar kormány megvétózta a Kínát bíráló uniós nyilatkozatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 17:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
Magyarország azzal érvelt, hogy az EU-nak túl sok vitája van már Kínával.
Magyarország megvétózta az Európai Unió nyilatkozatát, amelyben kritizálta Kína nemzetbiztonsági törvényét – közölte névtelenül két diplomata a Reuters-szel. Szerintük hazánk ezzel valószínűleg aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel az unió szembe szállhat Pekinggel szemben az egykori brit gyarmat szabadságjogainak korlátozása miatt.
A londoni székhelyű hírügynökség szerint a hongkongi emberi jogok érvényesítésében az EU célja Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatása. Erről hétfőn tárgyaltak az uniós külügyminiszterek találkozóján, de nem született megállapodás. Egy magas rangú uniós diplomata szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az EU-nak túl sok vitája van már Kínával.

Josep Borrell, az EU főképviselője még márciusban számolt be arról, hogy az éves jelentés alapján „2020 folyamán riasztó politikai romlásnak lehettünk szemtanúi Hongkongban”. – A Peking által bevezetett nemzetbiztonsági törvényt a demokráciapárti erők visszaszorítására, az ellentétek és a pluralizmus elfojtására, valamint az alapvető szabadságok megsemmisítésére használják. A demokráciapárti aktivisták tucatjainak letartóztatása ez év januárjában megerősítette, hogy ez a tendencia egyre gyorsul – emelte ki a főképviselő.
A Reuters megjegyezte, a brüsszeli magyar diplomaták nem kommentálták a vétót, korábban pedig „értelmetlennek” nevezték az uniós szankciókat. Azt is aláhúzták, hogy Magyarország nagy kedvezményezettje a kínai befektetéseknek.

– Peking hongkongi legfőbb képviselője a héten figyelmeztette a külföldi hatalmakat, hogy leckét kapnak, ha „a globális pénzügyi központ” megpróbál beavatkozni abba, hogy Kína hogyan irányítja a várost – írta a hírügynökség.
Vej Feng-ho és Áder János a Sándor palotában
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Budapest az uniós szankciódöntést követően néhány nappal hivatalos látogatáson fogadta Kína védelmi miniszterét. A kínai lélegeztetőgépek, vakcinák beszerzésével és a Fudan Egyetem Budapestre költöztetésével a Népszava pedig többször is foglalkozott.