Előfizetés

Gulyás: beoltják a papokat, lelkészeket

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 20:44

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Azokat, akik hitoktatói tevékenységet végeznek, a pedagógusokkal együtt már beoltották.
A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zánkán, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely elmondta, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke fordult a kormányhoz azzal a kéréssel, hogy mivel a lelkipásztorok fontos tevékenységet végeznek, többek között kórházakban látnak el feladatokat, iskolákban oktatnak és temetési szertartásokat végeznek a járvány idején is, ezért részesüljenek ők is oltásban. A miniszter jelezte: azokat a papokat, akik hitoktatói tevékenységet végeznek, a pedagógusokkal együtt már beoltották. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, "szerények voltak" az egyházi vezetők a kérés időbeliségét illetően, hiszen már több mint 3 millió ember megkapta az oltást. Balog Zoltán azt mondta, hogy a járvány súlyos mentális problémákat okoz az emberek életében, ezért a lelki támogatás különösen fontos. A püspök arra biztatott mindenkit, hogy keresse a lelki vezetőket, akik segítséget tudnak nyújtani a negatív hatások legyőzésében.

GRECO-jelentés: “globálisan elégtelen” minősítést kapott Magyarország

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:17

Fotó: Shutterstock
Az Európa Tanács korrupcióellenes szakmai testülete (GRECO) az elmúlt években összesen 18 ajánlást tett Magyarországnak a korrupció megelőzésére a parlamenti képviselők, a bírák és ügyészek körében.
A szervezet legfrissebb jelentése szerint a hatóságok ezek közül ötöt hajtottak végre száz százalékosan, kilencet egyáltalán nem és hármat csak részlegesen. A testület értékelési skáláján ez a teljesítmény a “globálisan elégtelen” minősítést kapta. Rajtunk kívül a vizsgált 46 országból hét teljesítményét ítélték ilyennek 2020 végén. A beszámoló szerint a GRECO továbbra is várja, hogy az Országgyűlés vezessen be a lobbistákkal való kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat, fogadjon el etikai és magatartási kódexet a képviselők számára, küszöbölje ki a lehetséges összeférhetetlenséget és biztosítsa a vagyonnyilatkozatok egységes formátumát. Továbbra is aggályosnak tartja a szervezet, hogy Magyarország – az ajánlás ellenére – nem vizsgálta felül az Országos Bírósági Hivatal elnökének azon jogosultságát, mely alapján beavatkozhat a bírói pozíciókra pályázó jelöltek kinevezési és előléptetési eljárásaiba. Nem történt előrehaladás a legfőbb ügyész megbízatásának meghosszabbításával kapcsolatos eljárással összefüggésben sem, állapítja meg a GRECO. A nemzetközi szervezet legkésőbb 2021. szeptember 30-ikáig várja az ajánlások teljesítéséről szóló részletes magyarországi beszámolót. 

Nyerhet az ellenzék a II. kerületben

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:09

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Kétszámjegyű különbséget mért a Republikon Intézet az egyesült ellenzék és a kormánypártok támogatottsága között Budapest II. kerületében.
A 800 fős, a Telexen ismertetett közvélemény-kutatás szerint egy most vasárnapi választáson a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös listája 44 százalékot kapna, szemben a Fidesz-KDNP 29 százalékos eredményével. (A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra is szavaznának 7 százaléknyian.)
A Fidesz jelöltje helyben Gór Csaba lesz, az ellenzéki előválasztáson eddig Kálmán Olga (DK), Tordai Bence (Párbeszéd), Berg Dániel (Momentum) jelezte az indulását. A Republikon felmérése szerint Kálmán Olga a legnépszerűbb jelölt hármójuk között, de valamennyien legyőznék fideszes ellenfelüket. - Az a tény, hogy ezt a választókerületet korábban a Fidesz hozta, most viszont az ellenzéknek többféle felállásban is nagyon jók lehetnek az esélyei, jelzi, hogy hasonló választókörzetekben is komoly ambíciói lehetnek az ellenzéki pártszövetségnek – mondta a felméréssel kapcsolatban Virág Andrea. A Republikon Intézet kutatója szerint az ellenzéki szavazók fegyelmezettségét mutatja, hogy akár a Momentum, akár a DK, akár a Párbeszéd jelöltje lenne – elvben – a Fidesz kihívója a kerületben, győzelmi esélyekkel szállna versenybe.