Előfizetés

Bejelentette lemondását Raúl Castro

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 22:07

Fotó: ARIEL LEY ROYERO / AFP
Az ország elnöki székéből három éve távozott politikus ma is kész megvédeni „a hazát, a forradalmat és a szocializmust”.
Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak. A 89 éves politikusnak a zárt körű eseményen mondott felszólalásából a televízió idézett. Mint mondta, elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely szerinte „tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel”. Hozzátette, „amíg él, kész lesz megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust”. A Népszava három éve írta meg, hogy Fidel Castro öccse, Raúl, Kuba elnöke csaknem napra pontosan bejelentette: távozik a hatalomból. Helyére az addigi alelnököt, Miguel Díaz-Canelt választotta a kubai nemzetgyűlés. Az 1931-es születésű Raúl Castroról a Wikipédia internetes lexikon azt írja: „2006-ban ideiglenesen átvette az ország irányítását betegeskedő bátyjától. 2008-ban hivatalosan is Kuba elnökévé választották. Posztjára 2013-ban újraválasztották és 2016-ban a Kubai Kommunista Párt főtitkári tisztét is megkapta.”

Eltérő nyitási és oltási stratégiák a szomszédban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 21:29

Fotó: JOHANN SCHWARZ / APA-PictureDesk via AFP
Ausztriát egyszerre indítják újra májusban, Szlovéniában száz ember már gyülekezhet, de a vakcinákra összpontosítanak, akárcsak Romániában.
Teljes nyitást tervez májusra Ausztria, s egy időben nyitnának majd meg a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezéséért bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is – jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután. A döntés annak nyomán született, hogy egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódtak, másfelől a Biontech/Pfizer gyógyszergyártó a második negyedévre előrehozott európai uniós szállítmányából Ausztria plusz egymillió adag vakcinához jut. – A beérkező többlet oltóanyaggal egyrészt hamarabb befejezhetik a 65 éven felüliek immunizálását, másrészt május közepéig teljes mértékben átolthatják a rendőröket és a pedagógusokat – hangsúlyozta.
A kancellár elégedetten szólt az aktuális járványügyi helyzetről, és helyesnek ítélte a kormány korábbi döntését, miszerint az országos zárlat helyett regionális alapon, az új fertőzöttek számának függvényében és a korházak intenzív osztályainak leterheltsége alapján határoztak erről egy-egy adott tartományban.

Kurz ugyan nem nevezte meg a nyitás pontos dátumát, de elmondta: a maszkiviselés, a gyakori és széles körben végzett tesztelés, valamint a hamarosan életbe lépő „zöld útlevél” (képünkön) jelentik a várva várt nyitás alapját. Az oltási igazolványt a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatják majd meg. Az ágazatokra és területekre lebontott teljes biztonsági terv jövő hétre készülhet el, s célja, hogy a nyitás a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.
Szlovéniában, ahol az elmúlt héthez képest csökkent az új fertőzöttek száma, a kormány az ország alkotmánybíróságának döntése nyomán a jövő héttől száz főig engedélyezik a nyilvános összejöveteleket. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az új szabályozásnak nemcsak az emberi jogi szempontokat kell figyelembe vennie, hanem azt is, hogy az összejövetelek fontos eszközei a politikai álláspontok kifejezésének.

A jövő héttől a rendőrök már nem ilyen öltözetben várják a legális tüntetőket
Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Jövő pénteken megkezdik az érettségiző diákok beoltását a koronavírus ellen. Erről Vesna Kerstin Petric, az egészségügyi minisztérium munkatársa a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte: a veszélyeztetett, krónikus beteg gyerekek szülei is bekerültek az elsőbbséggel oltandók csoportjába.  A kormány döntését azzal indokolta a szaktárca munkatársa, hogy azt szeretnék, ha a diákok nyugodt körülmények között, biztonságban készülhetnének a május 4-én kezdődő érettségi vizsgákra, amely csaknem 17 ezer tanulót érint az országban. A 18. életévüket betöltő tanulókat az AstraZeneca-, a 18 éven aluliakat pedig a Pfizer/BioNTech-féle vakcinával oltják be.   A szomszédos Horvátországban ugyan romlottak a járványügyi adatok, de Krunoslav Capak, a közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy június végéig sikerül beoltani a lakosság 55 százalékát. Eközben Romániában a héten csaknem másfélszeresére emelkedett, péntekig megközelítette a 80 ezret a koronavírus ellen beadott vakcinák napi üteme, ugyanakkor a bukaresti média szerint félő, hogy idő előtt kifullad az oltáskampány, a várólistákra feliratkozottak száma ugyanis egy hét alatt a felére csökkent.  Florin Citu miniszterelnök pénteki, kolozsvári sajtóértekezletén ugyanakkor azt mondta: nem tart az oltáskampány kifulladásától. Szerinte éppen az a cél, hogy csökkenjenek a várólisták, és mindenki néhány napon belül megkaphassa a védőoltást. Hozzáfűzte, „realista-pesszimista” célkitűzés, hogy május végéig a beoltottak száma elérje az ötmilliót.
Romániában péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca vakcináját, amennyiben az illető oltóközpontban vannak szabad helyek, és senki sincs a várólistán. A húszmilliós Romániában pénteken meghaladta a két és fél milliót a legalább egy dózissal beoltottak száma, közülük több mint másfél millió a második adagot is megkapta.

Oltási nagyüzem Bukarestben
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Hosszú árnyat vet a korrupció a konzervatívokra

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.04.16. 21:08

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Visszatért a brit lapok címoldalára a Konzervatív Párttal kapcsolatban korábban már használt "sleaze" - finomított fordításban tisztességtelenség, korrupció - kifejezés.
Mint arról lapunk is beszámolt, kiderült, hogy David Cameron miniszterelnökként 2010 és 2016 között tizenegy kormányzati hivatalhoz biztosított bejárást Lex Greensill ausztrál pénzügyi befektetőnek, aki viszont később tanácsadóként alkalmazta. Cameron a héten megtörte hallgatását. Elismerte, hogy "csak a létező leghivatalosabb csatornákon keresztül", nem pedig közvetlenül a minisztereknek küldött sms-ekkel kellett volna kommunikálnia a Greensill Capitalnek nyújtott üzleti lehetőségek dolgában. Megdöbbentő információt közölt a héten Lord (Eric) Pickles, a köztisztviselők üzleti szerepvállalásával foglalkozó parlamenti tanácsadó bizottság (Apoca) elnöke. A grémium nemigen tölti be funkcióját, hiszen az elmúlt két évben mindössze tizennégyszer állapított meg szabálysértést. Lord Pickles most "felvonta szemöldökét" a titkos megállapodás hallatán, amely lehetővé tette, hogy Cameron idején két kormányzati főtisztviselő egyidejűleg a Greensill Capitalnek is dolgozhasson. Az Apoca elnöke amúgy az egyik legjelentősebb lobbycsoport, a tagok összvagyonát tekintve 700 milliárd fontot érő Enterprise Forum vezetésében is részt vesz.  A Greensill-sztori leginkább az 1994-es botrányra emlékeztet, melynek során két képviselő a Harrods luxusáruház akkori tulajdonosa, Mohamed Al-Fayed érdekében interpellált az alsóházban. Az akkori korrupció volt az egyik fő ok, amiért a Tony Blair vezette Munkáspárt 1997-ben földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott a toryk felett.