Előfizetés

Zsoldoscsapat akarta elfoglalni pénteken a dunaújvárosi vasművet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.17. 11:48

Fotó: Béres Márton / Népszava
A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot a hatóságok feltartóztatták.
Az éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a Dunaferrt az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör – tudatta a vállalatcsoport közleményében, amelyet a dunaujvaros.com tett közzé. Péntek este Dunaújvárosban hatalmas volt a rendőri készültség, mert egy több tucat emberből álló csoport be akart menni a gyárba. A Telexnek Pintér Tamás polgármester azt mondta, hogy egy 50 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba, de a rendőrök visszafordították őket. A Dunaferr azt közölte, hogy az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata.
„Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták”

– olvasható a cég közleményében.

A Dunaferr megköszönte a rendőri és állami szerveknek, Dunaújváros vezetésének, hogy megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, illetve a dolgozókat és a Dunaferrt „ettől a Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott támadástól”. Hozzátették, hogy hatalmas köszönettel tartoznak minden egyes kollégának, akik helyt állnak ebben a rendkívüli helyzetben és biztosítják a gyárban a folyamatos termelést, amely a Dunaferr fennmaradásának kulcsa. A közleményt azzal zárták, hogy a támadás ellenére zavartalan a termelés. A Dunaferr válsághelyzete évek óta tart. Az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma korábban 3-400 milliárdos árbevétel mellett több tízmilliárdos nagyságrendű veszteséggel gazdálkodott, a cég 2020 júniusától fokozatosan csökkentette termelését, majd felmondta a dolgozók kollektív szerződését. Az 1954 óta vasat csapoló dunai vasművet 2004-ben ukrán befektetői csoport vásárolta meg, ám később orosz tulajdonosoké lett a cég részvénytöbbsége. A fő tulajdonos az egyik legnagyobb orosz bank, aki a zrt. igazgatóságából fél éve visszahívta három delegáltját, így a grémium működésképtelen. Az igazgatóság negyedik tagja, egy örmény vállalkozó börtönben ül, az ötödik pedig az Ukrajnában befolyásos Taruta-csoport, akivel az orosz többségi tulajdonos harcban áll. A gyár helyzetével múlt héten ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Pikó drogot terjesztő bűnbandát fogtak el a rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.17. 10:22

Fotó: police.hu
A kábítószer-kereskedők Komáromban, Győrben és Pápán árulták az amfetamint.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos felderítő munka után göngyölítette fel azt a hálózatot, amely Szlovákiából származó drogot értékesített Komáromban, Győrben és Pápán. A terjesztett drog a Szlovákiában népszerű pikó fantázianevű amfetamin volt – közölte a rendőrség honlapján. A Terrorelhárítási Központ, a KR műveleti egységei, az NNI nyomozói és a Győri Rendőrkapitányság rendészeti és bűnügyi munkatársai hat helyszínen végeztek összehangolt akciót. A rendőrök 2021. április 15-én a gyanúsítottak lakásaiban és autóiban kábítószergyanús anyagokat és fegyvereket találtak és foglaltak le.
A csoport szlovák állampolgárságú tagjával szemben a szlovák rendőrök nyomoznak tovább. Vladislav Sz. és nyolc magyar bűntársa ellen a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya nyomoz kábítószer-kereskedelem miatt. Az ügyben több gyanúsított beismerő vallomást tett. Két embert a rendőrök őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Olyan régóta vezetett a teherautósofőr, hogy észre sem vette: szembejön a forgalom

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 19:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrök kísérték le az autóútról a szlovák férfit, aki nem ivott, nem drogozott, így helyszíni bírsággal megúszta az életveszélyes manővert.
Több bejelentés érkezett a rendőrségre csütörtökön este nyolc óra után, hogy az  M86-os számú autóúton a forgalommal szemben halad egy tehergépkocsi Szombathely irányába – írja a police.hu a helyszínen kialakult balesetveszélyes helyzetről.  A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a közeli Beled rendőrei a riasztást követően azonnal a jármű felkutatására indultak. A rendőrök a zsebeházi lehajtó után vették észre, hogy a gyorsforgalmi úton a szlovák rendszámú autó alacsony sebességgel közlekedik a belső sávban, a forgalommal szemben.
Egy esetleges közlekedési baleset megelőzésének érdekében, a járőrök a rendőrautók fényjelzését használva, egyszerűen lekísérték a szabálytalanul haladó járművet az autóútról a szilsárkányi lehajtón keresztül. A teherautót vezető 42 éves szlovák férfi az intézkedés során a rendőröknek elmondta, hogy napok óta szinte folyamatosan vezet és kialvatlansága miatt nem érzékelte, hogy a forgalommal szemben hajtott. A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholteszter negatív értéket mutatott, azonban zavart viselkedése miatt a mentőszolgálat munkatársai is megvizsgálták. A vizsgálat egyéb, a vezetési képességet negatívan befolyásoló szer hatását sem mutatta ki, ezért a rendőrök a sofőrrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Az intézkedés alatt a helyszínre érkezett a sofőrt alkalmazó vállalkozó, aki át is vette beosztottjától a teherautót. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az eset nyomán felhívást is közzétett az autóvezetőknek:
  • Soha ne üljünk fáradtan a volán mögé, ne kockáztassuk se a saját, sem pedig mások életét, vagy testi épségét;
  • Mivel az utastérben a meleg bódultságot, aluszékonyságot, a reflexek jelentős csökkenését okozhatja, amennyiben hosszabb útra indulunk, fogyasszuk frissítőket, pihenéseink során mozogjunk;
  • amennyiben észreveszi, hogy autóúton, autópályán forgalommal szemben halad, semmiképp se tolasson vissza a felhajtóra, önállóan ne forduljon meg az úton. Ehelyett kapcsolja be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjon le a leállósáv szélére, vagy forgalmi sávon kívülre, és álljon meg;
  • Vegye fel a láthatósági mellényt, szálljon ki az autóból, és a korlát mögött várakozva hívja fel a 112-es segélyhívó számot!