Előfizetés

Történelmet írt a NASA: felszállt a helikopter a Marson

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.19. 16:04

Fotó: NASA/JPL-Caltech
Sikeres volt az Ingenuity többször is elhalasztott tesztútja, így először repült ember alkotta eszköz egy másik bolygó felszíne fölött.
A magasba emelkedett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Ingenuity nevű helikoptere a Marson, és ezzel első ízben repült egy ember alkotta eszköz egy másik bolygó felszíne fölött. Az 1,8 kilogramm súlyú, lítium-ion akkumulátor hajtotta miniatűr helikopter sikerrel a magasba emelkedett hétfőn és rövid ideig egy helyben lebegett, majd visszatért a Mars felszínére – közölte a NASA. A kísérleti helikopternek ez volt az első tesztrepülése, amelyet műszaki problémák miatt többször is el kellett halasztani. A kaliforniai repülésirányítók azután erősítették meg a sikeres tesztrepülést, hogy az Ingenuityt több mint 65 méteres távolságból megfigyelő Perseverance marsjáró révén beérkeztek az első adatok.
A földi irányítóközpont képernyőin nem sokkal később megjelent az első fekete-fehér kép, amelyet a marsi felszín felett lebegő helikopter készített saját árnyékáról, majd a Perseverance színes felvételei is befutottak a vörös bolygóra visszaereszkedő helikopterről. A tesztrepülés alkalmával a drónnak minden kitűzött célt sikerült teljesíteni, köztük a felszállást, a lebegést, az ereszkedést és a landolást. Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt, 10x10 méteres területen. A repülési parancsokat vasárnap továbbították a helikopterre, miután a szakemberek elvégezték a szükséges szoftverjavításokat. A marshelikopter a tervek szerint öt fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani a Mars rendkívül ritka légkörében és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket készít. A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját. Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából. Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt. Az Ingenuityvel együtt egy apró vászondarab is a vörös bolygóra érkezett arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál. 

Meghalt az Egyesült Államok legidősebb embere

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.19. 14:08

Fotó: Qcitymetro
Megoszlanak a vélemények Hester McCardell Ford pontos születési dátumáról, de legalább 115 évet élhetett.
Elhunyt az Egyesült Államok legidősebb embere, Hester McCardell Ford, aki legalább 115 éves volt, és akinek 12 gyermeke, 68 unokája, 125 dédunokája és legalább 120 ükunokája született. Az afroamerikai asszony szombaton halt meg az észak-karolinai Charlotte-ban lévő otthonában, szerettei körében – adta hírül a Charlotte Observer című helyi lap. Hester Ford pontos születési dátuma nem ismert, a világ legidősebb, 110 éven felüli embereit számon tartó kaliforniai szervezet, a Gerontoloy Research Group (GRG) azonban az Egyesült Államok legöregebb személyeként ismerte el. A GRG kutatásai szerint az asszony 1905. augusztus 15-én született Dél-Karolinában, családja szerint viszont egy évvel korábban. A helyi lap szerint egy Lancaster környéki farmon nőtt fel, ahol előbb gyapotot szedett, később gyermekfelvigyázóként dolgozott. Tizennégy évesen ment férjhez, első gyermekét 15 évesen hozta világra. A család 1960 körül költözött Charlotte-ba. A matróna kétszer olyan hosszú ideig élt, mint férje, John Ford, aki 57 évesen hunyt el 1963-ban. Élete utolsó éveiben már demenciában szenvedett, de még 112. születésnapján is tudott részleteket idézni a Bibliából. A hozzátartozók közleménye szerint Hester Ford a népes család oszlopa és támasza volt, mindannyiuknak megadta az oly égetően fontos szeretetet, támogatást és megértést. Személyében képviselte az afroamerikaiak és kultúrájuk előrehaladását Amerikában, „emlékeztetett bennünket arra, hogy milyen messzire jutottunk” – írták. Az asszony halála után a 114 éves Thelma Sutcliffe-et tartja számon az Egyesült Államokban legidősebb embereként Gerontoloy Research Group. 
A világ legöregebb embere jelenleg egy 118 éves japán asszony, Tanaka Kane.

Az oroszok nem viccelnek, saját űrállomást építenek, a nemzetközi nem kell nekik

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.19. 10:44

Fotó: ALEXEI DRUZHININ / AFP
2025-ben kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből Moszkva, szakembereik szerint a rendszerek egymás után mondják majd fel a szolgálatot és drága lesz az üzemben tartása.
Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog – jelentette ki Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes egy, a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott interjúban. Boriszov úgy vélekedett, „úgy becsületes”, ha erről a partnereket már most tájékoztatják. Közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomás 2024 utáni működéséről Moszkva a velük való egyeztetések és döntően már a felhasználhatóságuk végéhez közeledő modulok műszaki állapotának felülvizsgálása alapján határoz majd. Elmondta, hogy a nemzetközi projekt alternatívájának létrehozásáról április 12-én, az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulóján Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott vezetői tanácskozáson döntöttek. A kormányfő-helyettes szerint az orosz állomás építése hamarosan elkezdődik, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a Nemzetközi Űrállomás nemzetközi szegmenseinek konzerválása és az új objektum üzembe helyezése közötti időt. A nemzetközi projekt feladásának gondolatát korábban a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat is felvetette az üzemeltetés drágaságára hivatkozva. Az orosz szakemberek számításai szerint 2025 után a Nemzetközi Űrállomás rendszerei egymás után fogják felmondani a szolgálatot, és az 1998 óta használt objektum üzemben tartása 10-15 milliárd dollárt fog felemészteni. A jelenlegi tervek szerint 2024-ig működtetik majd, de felmerült a hatéves hosszabbítás lehetősége is.