Európai Bizottság;korrupció;Orbán-kormány;gazdaság helyreállítása;uniós források;

2021-04-20 06:00:00

Uniós pénzre hajtanak: a kormánynak hirtelen fontos lett a korrupció elleni fellépés

A helyreállítási alap milliárdjaiért fűt-fát megígér a kormány az Európai Bizottságnak a korrupció elleni harcról, a bíróságok függetlenségéről.

A kormánynak április végéig kell benyújtania Brüsszelnek az Magyarországra jutó mintegy 5800 milliárd forintnyi támogatás felhasználásával kapcsolatos terveit. A kabinet láthatóan már el is költötte a pénz jelentős részét, mellőzve a magától értetődő és elvárt társadalmi konzultációt. Többek között ebből a pénzből fizetné az alapítványokba forgatott egyetemek további feltőkésítését, vagy akár az orvosok béremelését. A kormánynak fontos lenne a gyors pénzlehívás, hogy azt a 2022-es választások szolgálatába állíthassa, és nem mellesleg a következő kormánynak ne maradjon mozgástere. Ám nagyon könnyen lehet, hogy hónapokig nem érkezik pénz az uniós helyreállítás alapból, ugyanis az Európai Bizottság nagyon komolyan veszi az elmúlt években Magyarország számára kiadott úgynevezett országspecifikus ajánlások teljesülését. Rózsa Judit, az Európai Bizottság Strukturális Reform Főigazgatóságának igazgatója egy múlt heti konferencián elmondta, hogy elsősorban a  korrupcióellenes keretrendszer és a közbeszerzések megerősítésére, illetve az igazságszolgáltatás átláthatóságát érintő kérdésekre figyel a Bizottság. 

A magyar kormány éveken keresztül nagyvonalúan mellőzte az uniós figyelmeztetéseket, ugyanis az Európai Bizottságnak nem voltak eszközei a nem eurózóna tagokkal szemben az ajánlások számonkérésére. (2020-ban a Bizottság 36 pontban fogalmazta meg kifogásait és ajánlásait a gazdaság és a társadalom legkülönfélébb területeiről.) Ez mostanra alaposan megváltozott, gyakorlatilag az éveken keresztül elbliccelt követelmények teljesítéséhez kötötte a Bizottság az 5800 milliárd forintos magyar helyreállítási segély folyósítását. Ennek megfelelően a kormányban is hirtelen feltámadt az korrupcióellenes harc iránti vágy, már ha lehet hinni annak bő 400 oldalas anyagnak, amelyben egy külön fejezet tárgyalja az országspecifikus ajánlások teljesítését.

A papír szerint a magyar kormány célja „korrupció elleni küzdelem hatékonyságának további növelése, az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősített biztosítása, ezáltal a vállalkozói és állampolgári bizalom további mélyítése. Közbeszerzési verseny javítása mind az ajánlatkérői, mind az ajánlattevői oldalt érintő beavatkozásokkal. (…) Az adórendszer átalakítása a méltányosság és a befektetői környezet javítása érdekében.”

A korrupció elleni harc területén olyan reformokat ígérnek, mint „az ügyészség együttműködési rendszereinek magasabb szintre emelése, a bírói függetlenség megerősítése” és „átfogó beavatkozások a vesztegetés kiemelt területén”. Vagyis a kormány átmeneti visszavonult fújva, közvetetten elismeri, hogy Magyarországon nem független az igazságszolgáltatás.

A kormány olyan dolgokat ígér még, amelyeket következtessen nem teljesített évekig, sőt ellene dolgozott. Ilyen például az állami és a piaci sajtó átállítása kormánypropaganda szolgálatába, most viszont az uniós támogatásért cserébe azt ígérik, hogy „célunk a társadalom tájékoztatásának bővítése és audiovizualizációs tartalmak széles körű elterjesztése a jogszabályok és szakpolitikai döntések, hatáselemzések területén". A közbeszerzések körében a legfőbb célkitűzés a verseny szintjének javítása, illetve ezen belül kiemelten az egyajánlatos eljárások arányának csökkentése – olvasható az anyagban.

A korrupció és főleg a kormányzati korrupció elleni hatékony ügyészségi fellépést és a bírói függetlenség helyreállítását javasló korábbi uniós intelmekből nem lett semmi. Eddig. Most viszont teljes szemléletváltás ígérnek, és az ügyészségen belüli a különböző ügyészi szintek „együttműködés fokozása, a felettes ügyészségek törvényességi felügyeleti jogköre ellátásának megkönnyítése, továbbá az Ügyészség együttműködési rendszereinek magasabb szintre emelése, hálózatosodás kiépítése a rendőri szervekkel". A bíróságok függetlensége olyan kiemelt érték - fogalmaz a kormány -, amelynek fenntartása és megerősítése elsődleges cél. (...) A projekt átfogó célja az országspecifikus ajánlásokkal összhangban az igazságszolgáltatás függetlenségének további erősítése, valamint a társadalom bíróságokba vetett bizalmának további növelése és erősítése” - olvasható az EU-nak küldendő anyag tervezetében.