Előfizetés

Hadiállapot Minneapolisban: hamarosan ítéletet hirdetnek a Chauvin-perben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.20. 15:20

Fotó: CHRISTOPHER MARK JUHN / AFP
Szögesdrótok, kordonok, torlaszok, bedeszkázott ingatlanok, halálbüntetést követelő képviselő és dühös bíró – pattanásig feszült a helyzet a városban.
Szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Minneapolisban, ahol hamarosan ítéletet hirdetnek a George Floyd halálának okozásával vádolt rendőr, Derek Chauvin ellen: az elmúlt napokban a Nemzeti Gárda több mint háromezer tagja más rendfenntartókkal együtt elözönlötte a város utcáit.
Az AP amerikai hírügynökség hétfői helyszíni jelentése szerint a város egyes helyszínei szinte már rendőrállami állapotokra emlékeztetnek, a hatóságok szögesdrótot, beton úttorlaszokat és összeláncolt kordonokat helyeztek el a belvárosi utcákon, hogy szükség esetén gyorsan el tudják keríteni a bírósági épületet, ahol Chauvin ellen fognak ítélet hirdetni.

Már szinte megszokottá vált az elmúlt napokban a katonai járművek megjelenése a környékbeli országutakon, és a helyi lakók lépten-nyomon fegyveres őrökbe botlanak. Közben boltok és más épületek százait, ha nem ezreit deszkázták be városszerte. Az elmúlt napok szigorú biztonsági intézkedések ellenére Jacob Frey minneapolisi demokrata párti polgármester és Tim Walz Minnesota szintén demokrata párti kormányzója is kemény bírálatokat kapott amiatt, hogy nem intézkedett gyorsabban, hogy a városba vezényeljék a Nemzeti Gárdát. Becslések szerint a George Floyd tavaly tavaszi halála után kezdődött erőszakos tüntetések során a várost mintegy 350 millió dolláros, azaz csaknem százmilliárd forintos kár érte, jórészt kereskedelmi ingatlanok szenvedtek károkat. A Chauvin-pert levezető bíró, Peter Cahill visszataszítónak nevezte hétfőn, hogy Maxine Waters demokrata párti képviselő halálos ítéletet követelt az egyelőre még bűnössé sem nyilvánított vádlottra. Az afroamerikai politikus szombaton csatlakozott egy tüntetéshez, amely egy külvárosi rendőrőrsnél zajlott, ott, ahol egy héttel ezelőtt igazoltatás után egy rendőr lelőtt egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állított meg.     Waters a tüntető tömeg előtt felszólalva azt mondta:
azt akarja, hogy gyilkosság miatt ítéljék el Chauvint.

Cahill bíró, reagálva a politikus megnyilatkozására, hangsúlyozta:
„A jogállamiság és a bíróság iránti tiszteletlenség, ha egy megválasztott képviselő a per kimenetelével kapcsolatos nyilatkozatot tesz, amikor az esküdtszék éppen döntéshozatalra ült össze.”

Derek Chauvin ellen gyilkosság miatt emeltek vádat. Tavaly május 25-én rendőri intézkedés során csaknem kilenc percen keresztül térdelt az afroamerikai Floyd nyakán, s ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta tavaly májusban. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban, Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések. A Népszava is megírta még márciusban, Minneapolis városa 27 millió dollárt – több mint 8 milliárd forintot – fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért az afro-amerikai férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.    A perben hétfőn hangzottak el vád és a védelem záróbeszédei a minneapolisi bíróságon. A tárgyalás után elkülönített, hat fehér és hat afroamerikaiból álló esküdt már hétfőn este megkezdte a tanácskozást, amelynek végén döntésüket bejelentik majd a bíróság előtt. Ez szakértők szerint akár napokig is eltarthat.
Az esküdtek addig nem érintkezhetnek a külvilággal, és a bíró arra kérte őket, ne nézzenek híradásokat sem.

Derek Chauvin beszél a tárgyaláson
Fotó: ALEX LEDERMAN / AFP

Nem engedték be orvosait a haldokló Navalnijhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 14:38

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Az orosz ellenzéki vezető hívei a modernkori Oroszország legnagyobb tüntetésére készülnek.
Rohamosan romlik Alekszej Navalnij állapota, mégsem engedték be hozzá a börtönkórházba az orvosait – írja a Sky News az orosz ellenzéki vezetőről, aki miközben folytatja az éhségsztrájkot, haldoklik.
Jaroszlav Asikmin, Navalnij vezető orvosa és Anasztaszja Vasziljeva, az orvosszövetség elnöke saját elmondásuk szerint két órát várakoztak Pokrov börtönénél kedden, de nem mehettek be a betegükhöz.

Navalnij ügyvédei és orvosai a kapunál
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Asikmin arról beszélt, Navalnij a halál felé közelíthet, legutóbbi vizsgálati eredményei szerint ugyanis nagyon magas a vérében a kálium szintje, ami miatt fennáll a szívmegállás veszélye. Hozzátette, aggasztóan sok a szervezetében a kreatinin is, ami arra utalhat, hogy a veséi károsodtak.
„Páciensünk bármelyik pillanatban meghalhat”

– írta a Facebookon Vasziljeva.

Az orvos kegyetlennek és szörnyűnek nevezte Navalnij ellátását és azonnali intézkedéseket követelt. Az orosz büntetés-végrehajtási szervezet szerint azonban a 44 éves ellenzéki politikus megfelelő ellátásban részesül, szövetségesei szerint viszont 15 kilogrammot fogyott már a rács mögött.   Navalnij támogatói a modernkori Oroszország legnagyobb tüntetésére készülnek. Az ellenzéki vezető honlapján megjelent közleményben azt írták, a helyzet gyorsan romlik, nincs idejük várni. Mint fogalmaztak, egy extrém helyzetben extrém döntésekre van szükség. A hatóságok által illegálisnak titulált demonstráció szerdán lesz, aznap, amikor Vlagyimir Putyin megtartja éves beszédét. Amint azt arról a Népszava is beszámolt, az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben. Ezt vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió műsorában Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója mondta.     (24.hu nyomán) 

Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 14:00

Fotó: STR / AFP
Ukrajnában keddre ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem kilencezer új beteget jegyeztek fel, ami mintegy két és fél ezerrel több a megelőző napinál, a halálos áldozatok száma is több mint 150-nel haladta meg a vasárnapit.
A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 8940 új esettel 1 961 956-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 367-tel 40 367-re. A megelőző napon jóval kevesebben, 214-en haltak meg. Eddig 1 499 752-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 12 ezren, így most az aktív betegek száma mintegy három és fél ezerrel, 421 837-re csökkent. Kórházba az elmúlt napban megint viszonylag nem sok, 2042 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is kevesebb mint 2400 volt, míg korábban négyezer fölötti. A legtöbb új beteget, 892-őt az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása alapján az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 186 ezret, az elhunytaké pedig 36-tal 4257-re nőtt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter keddi napi tájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány harmadik hullámának csúcspontján, ugyanakkor szavai szerint vannak még nehéz helyzetű régiók. Kifejtette, hogy csaknem 13 és fél ezerrel kevesebben betegedtek meg az elmúlt hét alatt, mint a megelőző héten, és kórházba is 3 és fél ezerrel kevesebben kerültek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy jelenleg még mindig 12 régió - az ország fele - van a legsúlyosabb, "vörös" szintű besorolásban. Szavai szerint a a fővárosban a legrosszabb a helyzet, továbbá Kijev megyében, valamint a déli és keleti régiókban azaz Odessza, Szumi, Mikolajiv és Harkiv megyékben. Az oxigéntámogató berendezéssel felszerelt kórházi ágyak telítettsége a fővárosban csaknem 75 százalékos, a többi említett megyében is 70 százalék körüli - tette hozzá a tárcavezető. Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéműsorban kijelentette, hogy egyelőre nem tervezik az ortodox húsvéti és a májusi ünnepek idejére a korlátozások szigorítását. Elmondta azt is, hogy a kimaradó Pfizer-vakcinákból közismert személyek és magas rangú politikai vezetők már nem kaphatnak soron kívül, ugyanis az ezt engedélyező rendeletet törölték. Korábban az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield vakcinával oltatta be magát a nyilvánosság előtt többek mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, maga Ljasko is, több kormánytag és híresség, hogy népszerűsítsék az oltási kampányt az országban. A Pfizer-vakcina első szállítmánya, 117 ezer dózis a múlt pénteken érkezett meg Ukrajnába.