Előfizetés

Ferenc pápa bekeményített - Köztörvényes ügyekben világi bírák elé állnak bíborosok és püspökök

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.30. 18:08

Fotó: ANDREW MEDICHINI / AFP
A katolikus egyházfő folytatja jogi reformját, és ezután csak az egyházi törvényeket megsértőket vonhatja felelősségre a katolikus igazságszolgáltatás.
Jogszabály-módosítással egyházi kiváltságot törölt el Ferenc pápa, melynek értelmében az eddig kizárólag egyházi bíróság elé állítható püspökök és bíborosok ügyeiben világi bírák alkotta testület is ítéletet hozhat – közölte pénteken a Vatikán.
A Ferenc pápa saját kezdeményezésére (latinul motu proprio) azonnali hatállyal bevezetett jogszabály-módosítás olyan bíborosokra és püspökökre vonatkozik, akiket általános bűncselekmények miatt állítanak bíróság elé.

Mostanáig az egyház magas rangú tagjainak esetében bíborosok alkotta külön egyházi bíróság vagy maga az egyházfő határozott. Ezentúl világi bírák alkotta vatikáni bíróság határoz első-, másod- és harmadfokú eljárás keretében. Feltétel marad viszont, hogy bíborosok és püspökök esetében a világi bíróság elé állítást a pápának kell engedélyeznie. Kivételt jelent, ha bíborosok és püspökök egyházi törvényt sértenek meg, mivel ilyenkor a kánonjog szerint kell eljárni. Elemzők rámutattak, hogy a jogszabály-módosítással bíborosi bíróság helyett a rendes vatikáni bíróság foglalkozhat Angelo Becciu ügyével: a Szentté Avatási Kongregáció volt vezetője tavaly szeptemberben lemondott, miután kiderült, hogy a Vatikánba a világ minden részéből érkezett milliós adományok egy részét kétes ingatlanügyletekbe, valamint adóparadicsomokba fektette be. Angelo Becciu lemondott bíborosi tisztségéről, de érsek maradt, így mostanáig egyházi bíróság határozott volna ügyében.
Ferenc pápa a vatikáni bírósági esztendő március végi megnyitásakor mondott beszédében egyház tagjai közötti egyenlőséget hangsúlyozta, kiváltságok biztosítása nélkül.

Az olasz sajtóban forradalminak nevezett jogi lépéssel a Vatikán azt kívánja bizonyítani, hogy zárt ajtók mögötti eljárás helyett a büntetőjogot megsértésével gyanúsított magas rangú egyházi személyek felett világi bíróság ítélkezik az átláthatóság és a nyilvánosság jegyében, mivel a vatikáni bíróság üléseit a sajtó is követheti.  A lépés folytatása a pápa jogi reformjának, s mint a Népszava megírta: egy nappal korábban a korrupció elleni fellépés részeként hozott szigorú szabályokat.

Eltévedt harci helikopterük miatt kénytelenek magyarázkodni a lengyelek

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.30. 16:44

Fotó: KRYSTIAN DOBUSZYNSKI / AFP
Feszült a légkör a fehérorosz-lengyel határon: egy azonosítatlan repülőgépet észlelt Minszk.
Varsó szerint nem szándékos légtérsértést követett el az a Mi-24-es lengyel harci helikopter, amely péntekre virradóra rövid időre berepült fehérorosz terület fölé. Előzőleg a minszki védelmi tárca azt közölte, hogy a helikopter Kozlovicsi térségében lépett be a fehérorosz légtérbe, amelyben nagyjából egy percig tartózkodott. Pénteken az incidens miatt bekérették a védelmi minisztériumba a minszki lengyel katonai attasét, és magyarázatot kértek tőle a történtekre. A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága pénteken válaszul azt közölte, hogy szabályos határőrizeti tevékenység közben került sor a fehérorosz légtér megsértésére, az incidens azonban nem volt célzott, hanem véletlenszerű és rövid időtartamú. Minszk április 13-án is közleményt adott ki arról, hogy Fehéroroszország légterét megsértette egy Lengyelország felől berepülő azonosítatlan repülőgép. Varsó akkor azzal válaszolt, hogy lengyel katonai gépek nem végeztek repüléseket a Lengyelország és Fehéroroszország közötti államhatár közelében.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.