Előfizetés

Alkotmánybíróság: alaptörvényt sért a rabszolgatörvény egyik pontja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.30. 22:21

Fotó: Népszava
Az alkotmánybíróság július végéig adott határidőt a munka törvénykönyve módosítására.
A rabszolgatörvényként elhíresült 2018. évi CXVI. törvény két sarkalatos pontját érinti az Alkotmánybíróság mai döntése, amely két ellenzéki parlamenti képviselő, Szabó Tímea (Párbeszéd) és Gyöngyösi Márton (Jobbik) beadványa nyomán született meg – írta a 444  az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken közzétett határozata alapján.  A döntés lényege, hogy a kezdeményezők a munka törvénykönyve módosított részeinek megsemmisítését, alaptörvény-ellenességének kimondását szerették volna elérni. A 2018. év végi nagy tiltakozások, országos tüntetések ugyanis azért robbantak ki, mert a kormánypártok által elfogadott új szabályok szerint a munkaidőkeretet 36 hónap átlagában kell figyelembe venni, és csak utána kell elszámolni a dolgozóval, ami akár évekig is elhúzható. Az Ab azonban nem semmisítette meg a kifogásolt szakaszokat, de megállapította, hogy a parlament nem alkotott olyan szabályokat, amelyek a kollektív szerződésben rögzített garanciális jellegű előírásokat, a törvényi előírásokhoz képest többletkedvezményeket érvényesít a munkavállalók számára akkor is, ha  a munkáltató felmondja a kollektív szerződést. Egy másik pontban pedig a testület azt mondta ki, hogy akkor is egy évhez viszonyítva kell elszámolni a heti pihenőidőket, ha ennél hosszabb időre szól a kollektív munkaidőkeret-megállapodás. Ez lehet a gátja annak, hogy egy munkáltató a harminchat hónapos munkaidőkeret esetén három éven belül akár hónapokon keresztül is aránytalanul sok munkára kötelezze a dolgozókat.  
Az Országgyűlésnek az AB határozatának értelmében július végéig kell módosítania a Munka Törvénykönyvét. Szabó Tímea Facebook-bejegyzésében kiemelte: „nagy győzelem ez a magyar munkavállalóknak”. – Úgy tűnik, hogy még az ellenzékiséggel ritkán vádolható Alkotmánybíróságnak is sok volt a rabszolgatörvény, az emberek elnyomása. Küzdünk tovább, visszaadjuk az emberek jogait, és az ellenzék be nyújtja az új törvényt, amelyet „kötelező lesz elfogadnia a parlamentnek” – fogalmazott.

Tompán kapták el a gyilkossággal is gyanúsított bécsi ékszerrablót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.30. 21:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szerb állampolgárságú elkövetőt az osztrák rendőrök köröztették, déli szomszédunk viszont jelezte, hamis papírokkal felénk tart.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a tompai határátkelőhelyen fogták el Haris G. 21 éves szerb állampolgárt, aki ellen az osztrák hatóságok emberölés és fegyveres rablás miatt bocsátottak ki európai elfogatóparancsot – írja a police.hu. A férfi a gyanú szerint 2020 októberében Bécsben, egy ékszerbolt kirablása során az ott tartózkodó ékszerészt megölte. Az osztrák hatóság az elkövető azonosítása után felvette a kapcsolatot a szerb rendőrséggel, de onnan azt az információt kapták, hogy a körözött férfi új névre szóló iratokkal Magyarország felé tart. Az osztrák rendőrök soron kívül értesítették és egyben kérték az NNI segítségét, és az értesítéstől számított egy órán belül „kattant a bilincs”. A súlyos bűncselekmények miatt körözött Haris G. jelenleg őrizetben van, kiadatásáról a magyar bíróság fog dönteni.

Fokozatosan nyitnak ki a fővárosi fürdők és a strandok

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.30. 21:04

Fotó: Népszava
Belépés védettségi igazolvánnyal vagy orvosi beutalóval lehetséges, és a medencék, szaunák, gőzkabinok kivételével a maszkhasználat is kötelező.
Ütemezett nyitás kezdődik a budapesti fürdőkben, első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitják meg kapuikat május 1-jén. Pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő, végül június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő – közölte pénteken a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Kiemelték: csak olyan 18 éven felüliek mehetnek a fürdőkbe, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége. A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluliak kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők felügyeletével látogathatják a fürdőket. A védettségi igazolványok ellenőrzését a testhőmérséklet mérésével együtt a fürdők bejáratánál végzik. A járványügyi helyzet miatt számos előírást fokozottan ellenőriznek. Papucs nélkül továbbra sem engedik be a látogatókat a fürdők területére, a pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása. Belépéskor és a fürdők belterében tartózkodás teljes időtartama alatt – kivéve a medencetérben, szaunában és gőzkabinban – az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező a vendégek számára. A közlemény szerint a belépők a koronavírus-járvány kitörése előtti árakon érhetők el, és továbbra is lesz lehetőség gyermek, diák és nyugdíjas jegy, illetve a jelentős kedvezményeket nyújtó családi belépők megvásárlására is.