Előfizetés

Varga Judit: mi maradunk, még akkor is, ha sokan Brüsszelben az ellenkezőjét kívánják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.01. 15:33

Fotó: Shutterstock
A miniszter Magyarország uniós csatlakozásának 17. évfordulóján posztolt egy hangulatkeltő bejegyzést.
"Európát a keresztény nemzetek szövetségének álmodták meg. Számunkra ez nem álom, hanem valóság, munka és cél, amiért mindig is dolgozni fogunk" - írta közösségi oldalán az igazságügyi tárca vezetője. Varga Judit annak apropóján nyilvánult meg, hogy 2004. május 1-én csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. A miniszter szerint ekkor "úgy gondoltuk", hogy egy olyan európai közösséghez csatlakoztunk, amely az EU alapítóinak szellemiségét tovább hordozva egy erős nemzeteken alapuló, erős Európát alkot majd. Ám idővel azonban bebizonyosodott, hogy az elődeink által ránk hagyott örökséget nem mindenkinek áll érdekében megőrizni. A folyamatok 2010-ben vettek gyökeres változást, amikor is a konstruktív viták helyett "politikai boszorkányüldözés", valamint párbeszéd helyett "ideológiai megfontolásból indított rágalomhadjáratok" vették kezdetét.  
"Minden nehézség és rosszindulat ellenére mi maradunk, még akkor is, ha sokan Brüsszelben az ellenkezőjét kívánják. Európa emlékezeteként, az alapító szerződések, a status quo őreiként vigyázzuk Robert Schuman és Helmuth Kohl örökségét. Kitartunk, mert tudjuk, hogy Magyarország nélkül nincs egységes Európa."

Varga Judit egyúttal reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban az Európa jövőjéről zajló viták új válaszokat tudnak adni a kontinens legnagyobb kihívásaira, legyen szó a koronavírusról vagy éppen a migrációról. "Addig is mindig jusson eszünkbe az EU mottója: „Egység a sokszínűségben!” Ahol a sokszínűség legalább annyira fontos, mint az egység." - zárta posztját a politikus. A miniszter a jelek szerint nagyon elemében van, mivel - mint lapunk is megírta - pár napja a jogállamisági jelentés kapcsán mondott oda pár kemény dolgot az Európai Bizottságnak.
Kapcsolódó
Vétófenyegetés után újabb trükkGulyás: Magyarország modellértékű demokrácia

Szlávik János: nem lehet itt megállni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.01. 14:19

Fotó: Balázs Attila / MTI
Még milliókat kell védettségben részesíteni a szakember szerint.
A magyar felnőtt lakosság fele be van oltva a koronavírus elleni vakcinával, ami nagyon komoly előrelépés, ugyanakkor nem lehet itt megállni

- mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton, az állami médiának nyilatkozva. Szlávik János hangsúlyozta, más országok példáiból látható, hogy még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen. A főorvos emlékeztetett, a maximális védettség csak a második oltást követő második, harmadik hétre alakul ki, így ettől még legalább másfél hónapra vannak azok is, akik most kapják meg az első vakcinát. Szólt arról is, az oltási kedv várhatóan le fog lassulni a következő időszakban, ezzel kapcsolatban pedig arra kért mindenkit, hogy ne abban gondolkodjon, melyik oltás honnan érkezik, hanem abban, hogy ők is szerezzenek védettséget és oltási igazolványt. Az úgynevezett nyájimmunitás kialakulása valóban nagyobb védettséget ad az oltással nem rendelkezőknek, azonban ez még nagyon messze van. Szlávik János úgy fogalmazott, "ma még senki ne gondolja azt, hogy azzal, hogy ő nem oltotta be magát, de a környezete igen, azzal ő meg van védve, mert ez egyáltalán nem így van". A főorvos rendkívül kedvező hírnek nevezte, hogy bizonyos helyek már szabadon látogathatók védettségi igazolvánnyal, vagy anélkül, de szerinte "továbbra is nagyon vigyáznunk kell egymásra". Azonban még mindig fontos a zárt terekben történő maszkviselés, a távolságtartás és a nagyobb családi rendezvények kerülése. 
"A vírus itt van közöttünk és amennyiben nem vagyunk beoltva, igenis megfertőződhetünk!"

Szlávik János elmondta, a terhesség második harmadától a várandósok is olthatók, akik - a magzatokkal és kisgyermekekkel szemben - nagy veszélynek vannak kitéve a koronavírus miatt. A szakemberek azt javasolják, hogy a második oltást követő 1-2 hónap múlva érdemes gyermektervezésbe kezdeni, de akkor sincs probléma, ha ennél korábban, akár az első oltás után esik teherbe valaki, ebből ugyanis még soha semmilyen probléma nem származott - fejtette ki a főorvos. Szlávik János egyetért azzal, hogy elkezdődik a 16 éves korosztály oltása a Pfizer vakcinával, hiszen bár rájuk nem veszélyes a vírus, de nagy arányban terjeszthetik azt. Elmondta, az AstraZeneca oltások között eredetileg négy hetet írtak elő, későbbi tudományos megfigyelések szerint azonban erősebb védettség alakul ki, ha 12 hetet várnak az első és második dózis között. Ettől függetlenül nem ellenjavalt az AstraZeneca oltás második dózisának beadása négy hét után, mivel két vakcina után mindenképpen erősödik a szervezet védettsége - tette hozzá. A főorvos végül ismételten elmondta, nem érdemes egyetlen vakcinára várni, sokkal helyesebb a rendelkezésre állót kérni, mivel 
a Magyarországon használt valamennyi oltóanyag megvéd a koronavírus súlyos következményeitől.

Orbán kitűzte célként az ötmillió beoltottat, bár a korábbi küszöb elérése is necces volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.01. 13:02

Fotó: Orbán Viktor Facebook-videó
Összehívta pár miniszterét, majd irányt mutatott az országnak.
"Vakcina van, beoltani képesek vagyunk mindenkit, csak azon múlik a siker, hogy Önök jelentkeznek-e."

- mondta el szombati videójában a miniszterelnök.

Orbán Viktor ebben kifejtette, a következő cél, hogy ötmillió ember legyen beoltva. Mindenkit arra kért, ne hallgasson az oltásellenes hangokra, "védjék meg saját magukat, családjukat, hozzátartózoikat." A képsorokon az látszik, amint a kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztet hivatalában. Mint mondta, azért is találkoztak, hogy a következő időszak céljait kitűzzék maguk elé. A politikusok egyébként nem viseltek maszkot a megbeszélés alatt. Az előző, négymilliós cél eléréséhez egyébként az is kellett, hogy a rendszerben lévő tartalék Pfizer-vakcinákat is bevessék. Arról, hogyan sikerült végül teljesíteni a miniszterelnök vágyát, ide kattintva olvashat bővebben.