Európai Unió;Varga Judit;

2021-05-01 15:33:37

Varga Judit: mi maradunk, még akkor is, ha sokan Brüsszelben az ellenkezőjét kívánják

A miniszter Magyarország uniós csatlakozásának 17. évfordulóján posztolt egy hangulatkeltő bejegyzést.

"Európát a keresztény nemzetek szövetségének álmodták meg. Számunkra ez nem álom, hanem valóság, munka és cél, amiért mindig is dolgozni fogunk" - írta közösségi oldalán az igazságügyi tárca vezetője. Varga Judit annak apropóján nyilvánult meg, hogy 2004. május 1-én csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. A miniszter szerint ekkor "úgy gondoltuk", hogy egy olyan európai közösséghez csatlakoztunk, amely az EU alapítóinak szellemiségét tovább hordozva egy erős nemzeteken alapuló, erős Európát alkot majd.

Ám idővel azonban bebizonyosodott, hogy az elődeink által ránk hagyott örökséget nem mindenkinek áll érdekében megőrizni. A folyamatok 2010-ben vettek gyökeres változást, amikor is a konstruktív viták helyett "politikai boszorkányüldözés", valamint párbeszéd helyett "ideológiai megfontolásból indított rágalomhadjáratok" vették kezdetét.  

Varga Judit egyúttal reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban az Európa jövőjéről zajló viták új válaszokat tudnak adni a kontinens legnagyobb kihívásaira, legyen szó a koronavírusról vagy éppen a migrációról.

"Addig is mindig jusson eszünkbe az EU mottója: „Egység a sokszínűségben!” Ahol a sokszínűség legalább annyira fontos, mint az egység." - zárta posztját a politikus.

A miniszter a jelek szerint nagyon elemében van, mivel - mint lapunk is megírta - pár napja a jogállamisági jelentés kapcsán mondott oda pár kemény dolgot az Európai Bizottságnak.