Előfizetés

Ismét látogathatóak az idősotthonok

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.02. 16:46

Fotó: Kovács Tamás / MTI/MTVA
A látogatás védettségi igazolványhoz kötött.
Újra látogathatók az idősotthonok, mivel a legtöbb intézményben magas azok száma, akiket beoltottak koronavírus ellen – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap Pátyon. Fülöp Attila a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Befogadás Háza – Időskorúak Otthonában elmondta, a nyitás annak köszönhető, hogy a kormány időben intézkedett arról, hogy elegendő koronavírus elleni vakcina álljon rendelkezésre, valamint hogy folyamatosan növekszik az oltási hajlandóság az országban. Hozzátette, a látogatás védettségi igazolványhoz van kötve. Fontosnak nevezte azt is, hogy már nem csak negatív koronavírus-teszttel, hanem védettségi igazolvánnyal is felvehetők új lakók az intézményekbe. A szociális ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a zárt közösségeket, mint az idősek otthonai, az elmúlt egy évben a járvány miatt el kellett szigetelni, be kellett zárni a lakókkal együtt, ami nem volt könnyű sem az otthonokban lakóknak, sem az ott dolgozóknak, sem pedig a hozzátartozóknak. Elmondta, nem találkozhatott senki hosszú ideig a családtagjaival, vagy a barátaival, ami egy nehezen kezelhető helyzet és nem volt könnyű megélni. Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön jelentette be, hogy feloldotta a zárlatot, és a szociális intézmények ismét látogathatók. Ugyanakkor csak az mehet be, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Vele tarthat egy 18 éven aluli. Az intézményelhagyási tilalom is véget ért. Ha valaki 72 óránál többet van távol, akkor ő negatív PCR-teszttel térhet csak vissza.  Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a nyitást azzal indokolta, hogy az idősotthonok átoltottsága mostanra elérte a 80 százalékot.

A Fidesz máris reagált a DK bejelentésére

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.02. 16:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A nagyobbik kormánypárt nem bocsátkozott komoly okfejtésbe, reakciójuk röviden összefoglalva: Gyurcsány.
"Az előválasztásnak csúfolt színjáték" forgatókönyvét a baloldali választók ugyan nem ismerik, de Gyurcsány Ferenc azt már rég megírta" - közölte az állami hírügynökséghez eljuttatott videónyilatkozatában a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István hangsúlyozta, Gyurcsány Ferenc a baloldal valódi vezetője, "náluk mindent ő dönt el, éppen ezért ez az egész előválasztásosdi egy nagy színjáték". A kormánypárti politikus szerint a "napnál is világosabb, hogy a baloldalnak esze ágában sincs valójában a választóira bízni a döntést". "Amikor a balos portálok arról írnak, hogy a Jobbik és az MSZP például biztosan nem indít jelöltet minden körzetben, az is azt mutatja, hogy ők Gyurcsánnyal már előre lebeszélték, hogy ki melyik választókerületet kapja" - fejtette ki Hollik István. Kiemelte, "itt valódi döntési lehetőség nincsen". A Fidesz kommunikációs igazgatója aláhúzta, teljesen mindegy, hogy Gyurcsány Ferenc kire osztotta a miniszterelnök-jelölt szerepét, "az ugyanúgy báb lesz a kezében, mint 2002 után Medgyessy Péter, akit akkor váltott le, amikor éppen hatalmi érdeke azt szolgálta". "Ne legyen kétséges senkinek, most is ugyanezt fogja tenni" - fűzte hozzá Hollik István.

Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje, rögtön be is jelentette pártja legfontosabb terveit

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.05.02. 15:40

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A 2019-es helyhatósági választásokon kártyavárként omlott össze az addigi rendszer, ez történik 2022-ben is – jelentette ki a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.
Mindenkinek vannak olyan döntési helyzetei, amikor nem szabad azzal foglalkoznia, ki mit mond, ki mit gondol róla – közölte Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) kampányeseményén. Hozzátette, az ő élete is ilyen válaszúthoz érkezett, amikor a párt elnöksége felkérte, legyen miniszterelnökjelölt az előválasztáson, de ma már „kész arra, hogy jövőre legyőzze Orbán velejéig romlott rendszerét”.   
A DK jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő politikusa kijelentette, hogy vissza kell vezetni Magyarországot a történelem főutcájára.

"Ezt Európának hívják, a közös európai örökségnek" - közölte, hozzátéve: van egy közös polgári eszmény is, ami a szabadság tiszteletére épült, de Orbán ebből ki akar rángani minket és Oroszországhoz, vagy Kínához akarja kötni az országot. "Ez történelmi árulás, Orbán rendszere egy rémálom. Hogy ettől megszabaduljunk, öntudatos kisközösségekre is szükség van" - jelentette ki. A DK azt szeretné, hogy az emberek vegyenek részt a közügyekben, szerveződjenek szabadon, Dobrev Klára is erre bátorít mindenkit. Szerinte ma az országnak a kitalált ellenségek helyett sajnos valódi ellensége is van, a hatalomról ugyanis most kiderült, hogy gyenge és kormányzásképtelen. "A járvány alatt szétesett a magyar állam, s ez katasztrofális következményekkel járt, magyarok ezrei haltak meg miatta" - világított rá Dobrev Klára. Úgy vélte, a valóság most mutatta meg, mennyi tartalom van Orbán nagyotmondása mögött. 
"A Földön nincs még egy kormány, amelyik rosszabbul kezelte volna a járványt, mint Orbánék, nemzeti tragédiába sodorták Magyarországot"

- közölte, majd kifejtette: ezrek haltak meg azért, mert a NER olyan rendszerré vált, amiben nem a szakértelem számít, hanem csak a felfelé való megfelelés kényszere. Dobrev Klára szerint rengeteg ember küzd megélhetési nehézségekkel, nyugdíjas tanárok, dolgozók állnak a leárazott zöldségeket tartalmazó pultoknál a boltokban, és sokan nem tudják, mi lesz, ha lejár a hitelmoratórium. "Mindeközben a Fidesz elit magánrepülővel röpköd, az a gondja, hogy milyen messze kell a luxusjachtnak kikötnie a parttól, hogy az újságírók le ne fényképezhessék a fedélzeten lévőket" - jelentette ki. A jövővel kapcsolatban kijelentette, az előválasztás megmutatja majd a különbséget a két politikai oldal között, mert az ellenzék jelöltjei 2022-ben azok lesznek, akiket a szavazók kiválasztanak. A Fidesz indulóivá ezzel szemben azok válnak, akiket Orbán kijelöl. 
"Az előválasztás a koalíciós kormányzás alapja, nem kell félni tőle. Jövőre 107 győztes száll majd szembe az állampárt által kijelölt Döbrögi uraságokkal"

- jelentette ki, majd hozzátette: a versenytől nem félni kell, hanem tisztességesen versenyezni.   Dobrev Klára szerint a „Sokak Magyarországa” nem nagy szavakból épül majd, hanem közös kormányprogram lesz. Az új kormány antikorrupciós ügynökséget hoz majd létre, amelyik visszaszerzi az alapítványokba kiszervezett közvagyont, s a kimentés felelősei bíróságon felelnek majd. "Az új kormány ezért korrupciós veszélyhelyzetet hirdet majd" – közölte a miniszterelnök-jelölt. Dobrev Klára kijelentette, a kormány tízmilliárdokat szór el kisvasútra, ló-wellnessre. "Eközben háromszor annyi szegény nyugdíjas van, mint 2010-ben. Szerinte ez azért van, mert „a rendszer gonosz”, ezért rögtön egyszeri legalább 150 ezer forintos juttatást kell nyújtani a nyugdíjasoknak. "Emellett az új kormány vissza fogja állítani a nyugdíjak svájci indexálását" - jelentette ki. (Ez az inflációt és a gazdasági növekedést is figyelembe veszi az emelésnél - a szerk.) A miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy "luxus rezsicsökkentést" is bevezetnek majd, azaz egy bizonyos határ alatt ingyenes lesz a közműszolgáltatás. "Lesz, aki önköltséget fizet majd, de aki a medencéjét fűti, az sokkal többet fog fizetni, mint eddig" - közölte. A miniszterelnök-jelölti bemutatkozón a leendő kormány családpolitikája is terítékre került. "A család az család" – jelentette ki Dobrev Klára, aki ígéretet tett arra, hogy 
a családi pótlékot a duplájára, az egyedülálló szülők esetében pedig a háromszorosára emelik majd.

Az ellenzék győzelme esetén a panelprogram is újra indulna, melynek során uniós pénzből önrész megfizetése nélkül lehetne pályázati támogatást nyerni társasházak szigetelésére.