Előfizetés

A Műszaki Egyetem lesz a modellváltás következő áldozata?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 14:23

Fotó: Shutterstock
Legalábbis erre enged következtetni a területért felelős kormánybiztos nyilatkozata.
"A kuratórium a szenátussal együtt alakítja ki az egyetem alapító okiratát, a szervezeti szabályzatát, pénzügyi vagyonkezelési szabályzatát, a jövőbeni fejlesztési terveket. Mindent közösen készítenek elő. Az arctalan fenntartó helyére konkrét személyek kerülnek, akik személyes felelősséget viselnek a döntéseikért" - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a "modellválltásért" felelős kormánybiztos. Stumpf István szerint minden ellenzéki híresztelés ellenére továbbra is fontos szerepe lesz az államnak az irányításban, a szabályozásban, az ellenőrzésben. Hozzátette, a két nagy egyetem, az ELTE a maga gyakorlóiskoláival, számtalan karával, mamut kiterjedésével nem olyan egyszerűen alakítható át. 
Ugyanakkor jelezte, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem valószínűleg hosszú távon is marad állami fenntartású. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az általa említett konkrét személyek, akik most a fenntartó "arcai" lesznek, túlnyomó többségben a kormányhoz vagy annak holdudvarához tartoznak. Erről és a modellváltásról ide és ide kattintva olvashat bővebben.
"A Műegyetem részére viszont szerintem ez a modellváltó struktúra sokkal adekvátabb, mint néhány tudományegyetem számára, de majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni."

"János megint nekiállt vagdalkozni" - Tarlós István Lázár-idézettel vágott vissza Lázárnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 13:42

Fotó: Népszava
Egyre nagyobb vihart kavar az ország TSz-elnökének nyilatkozata.
Ugyan 2018-ban kikerült Lázár János a politika frontvonalából, ritkán szólal meg, de akkor sikerül ütőset mondania. Nem volt ez most sem másképp, amikor is a Telex újságíróit invitálta le felségterületére. Itt sok más mellett kijelentette, "Budapestet a kormány fejlesztette és nem Tarlós István, ezt mindenki tudja". Az ATV híradója megkereste a korábbi városvezetőt, aki egy korábbi Lázár-kijelentéssel vágott vissza, miszerint "méltatlan, hogy Tarlós veszített, Tarlós jó polgármester volt, sokkal jobb, mint Karácsony". Mint mondta, a mostani kijelentés kicsit szórakoztatja, ám nem érdemes rá különösebben reagálni rá.  
"Úgy tűnik, hogy János megint nekiállt vagdalkozni, amire mindig hajlamos volt, és Budapestet soha nem szerette"

- fogalmazott Tarlós István a csatornának nyilatkozva.

Lázár János nem csak a korábbi főpolgármestert vette célkeresztjébe: a költségvetési csalással vádolt Simonka György is megkapta tőle a magáét. Az érintett később lapunknak reagálva azt mondta, övön aluli volt a nyilatkozat.

Müller Cecília újratöltötte a nyunyókát, és konstatálta, hogy a csökkenés megállt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 12:22

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos bejelentette: az oltóbuszokon fogják bevetni a Janssen vakcináját.
A járvány nem zajlott le, a koronavírus itt van köztünk, tegyük magunkat védetté

-hangoztatta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta, kedden is érkezik 334 450 adag Pfizer-vakcina, aminek jelentős hányada második körös oltásra megy. Őket sms-ben értesítik, de jut belőle mások mellett az érettségin felügyelő tanároknak is.  Jelezte, a Janssen vakcináját is bevetik, ezeket az oltóbuszokon fogják eloltani, mivel utóbbi készítmény egy adagos. A szennyvíz adatokról szólva elmondta, a csökkenés megállt és jelenleg stagnáló adatokat jegyeztek fel. Az oltási számok kedvezők, ám itt nem lehet megállni. Megismételte, ne válogassunk a vakcinák között, tegyük magunkat minél előbb védetté. Keddtől lehetséges a TAJ-szám nélküli Magyarországon tartózkodó külföldiek oltása. Reményét fejezte ki amiatt, hogy a 12 és 16 év közötti korosztálynak is elérhető lesz a Pfizer-oltása Ehhez azonban még szükséges az Európai Gyógyszerügynökség engedélye is. Egyúttal bejelentette azt is, hogy a gyerekek ismét magukkal vihetik saját játékukat az óvodába. Korábban ezeket tilos volt bevinni, ám most már
szabad az út a "nyunyókának", azonban mindenképpen megfelelően kell otthon tisztán tartani.

A tájékoztató elején az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta, a hétvégén 1966 olyan embert találtak az egyenruhások, akik nem viseltek maszkot. 668 ember sértette meg a kijárási tilalmat, emellett egy V. kerületi pincében és egy XIII. kerületi alagsorban tartott rendezvényre csaptak le a rendőrök. Ezeken a helyeken több pozitív kábítószer-teszt is született.  Kérdésre válaszolva Müller Cecília nyomatékosította: senki se hezitáljon és vegye fel a második oltást is. Ugyanis nem véletlen, hogy amikor kezdődne a védelem csökkenése, akkor érkezik a második, megerősítő oltás. Éppen ezért mindenképpen szükséges ennek felvétele. Utóbbi alól csak a Janssen a kivétel, mert az egy adagos.