Előfizetés

Bécs nem vár tovább az EU-ra, saját oltási igazolványt vezet be

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 14:44

Fotó: JOHANN GRODER / AFP
Ausztriában „zöld belépőkártyának” nevezik majd a dokumentumot, amelynek használatával még nyár előtt megkezdődhet a turistaidény.
Sürgősen, egyénileg kell oltási igazolványt bevezetnie Ausztriának, mert ennek európai változatára még sokáig várni kell, és az kezdetben valószínűleg amúgy is szövevényes szabályozásokat tartalmaz majd – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár. Szerinte az Európai Unió a nyáron valósítaná meg az oltási igazolványra vonatkozó elképzeléseit, ami Ausztria számára túl késő. Hangsúlyozta, addig az osztrák turizmusnak már régen be kell indulnia. Nem várhatnak, mert ez súlyos károkat okozna mind az idegenforgalmi, mind a kulturális ágazatnak.
„Az emberek joggal kívánnak ismét normális körülmények között élni, a többi között színházba és étterembe menni. Ehhez szabályokra van szükség, és mi ezt tesszük Ausztriában a zöld belépőkártyával”

– utalt Kurz az oltási igazolvány helyi megnevezésére.

Május 19-től ugyanis annak, aki étterembe, színházba vagy éppen labdarúgó-mérkőzésre akar menni, igazolnia kell, hogy beoltott, illetve felgyógyult a betegségből, ezek hiányában azonban minden alkalommal negatív koronavírus tesztre lesz szüksége.
Kurz szerint mindenki kap majd egy igazolást arról, hogy beoltották, tesztelték, vagy meggyógyult a fertőzésből. A kormány tervei szerint a telefonon tárolható QR-kódos verzió két-három héttel később lesz elérhető.

Amennyiben sikerül május 19-én megvalósítani a nyitással járó nagy lépéseket, úgy legkésőbb július elsejétől vissza lehet venni az egészségügyi óvintézkedéseket. Hozzátette: ez lesz az az időpont, amikor már mindenkit beoltottak, aki be akarta oltatni magát. A kilencmillió lakosú Ausztriában a járvány kitörése óta 624 595 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 291-en hunytak el a kórban.

Két ember meghalt egy szállodatűzben Moszkvában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.04. 13:45

Fotó: AFP
Egy felnőtt válságos állapotban van.
Két felnőtt meghalt, egy harmadik súlyosan megsérült kedden Moszkvában egy szállodatűzben. Tizennégyen kerültek kórházba, köztük nyolc gyerek. A kiskorúak állapota kielégítő, nincsenek életveszélyben. Egy felnőtt állapota viszont válságos.
A hatóságok tájékoztatása szerint négy tűzoltó- és 16 mentőalakulat érkezett a riasztást követően hét percen belül a főváros délkeleti részében keletkezett szállodatűzhöz. A Vecsnij Zov nevű szálloda ötszintes épületében hajnalban csaptak fel a lángok, amelyek mintegy 100 négyzetméteren terjedtek el. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a tűz a földszinten, részben a folyosón keletkezett. A tűz okát nem közölték. Az orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint 18 ember sérült meg a tűzben, és 305 vendég, köztük 114 gyermek tartózkodott az épületben. A TASS-nak egy hatósági forrás azt nyilatkozta, hogy a szállodában megsértették a tűzbiztonsági előírásokat, egyik tűzjelző sem kapcsolt be, és vészkijáratok sem voltak az épületben.

Az EMA megkezdte a Sinovac vakcinájának vizsgálatát

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 13:41

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a kínai Sinovac Life Sciences biotechnológiai vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, inaktivált vírust (Vero Cell) tartalmazó vakcina folyamatos felülvizsgálatát (rolling review) - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség kedden. Az uniós ügynökség közleménye szerint döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. A tanulmányok azt sugallják, hogy az inaktivált vírust tartalmazó vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a SARS-CoV-2-t, azaz a COVID-19-et okozó vírust támadják meg, és elősegíthetik a betegség elleni védekezést. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) eljárása során értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatokat, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához. Az EMA közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét - közölték. Az EMA tájékoztatása szerint az oltóanyag elősegíti, hogy a védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere az inaktivált vírust idegen anyagként azonosítsa, és természetes védekezésként antitesteket termeljen ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírust, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. Az inaktivált vírus nem okozhat betegséget - tették hozzá.