Előfizetés

Kitűzték az előkészítő ülés időpontját Boldog István perében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 16:02

Fotó: Boldog István Facebook oldala
A törvényszék egy előkészítő ülést tűzött ki, amelyre mindegyik vádlottat idézte.
Június 30-án, reggel 8:30-kor tartják a Boldog-ügy előkészítő ülését a Fővárosi Törvényszéken – erősítette meg a Telex érdeklődésére az egyik vádlott védője, Novák Péter. Múlt héten a Fővárosi Törvényszék még azt válaszolta a portálnak, hogy az ügyben kitűzték az előkészítő ülés időpontját, azonban a dátumról csak a későbbiekben tudnak felvilágosítást adni, „mivel az idézések kézbesítése még folyamatban van”. Az is kiderült, hogy a törvényszék egy előkészítő ülést tűzött ki, amelyre mindegyik vádlottat idézte. A Központi Nyomozó Főügyészség hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér Boldog István fideszes parlamenti képviselőre, illetve a közügyektől öt évre tiltanák el. Vádiratot hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be a képviselő és nyolc társa ellen. A vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. Mindezekért a vállalkozóktól 2019 májusában húszmillió forintot kaptak.  Az ügyben több embert letartóztattak, köztük Boldog jobbkezét, a fideszes önkormányzati képviselő Fehér Petrát is. 

Szociális dolgozók tömege követel béremelést

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.05.04. 15:36

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A kormány még egyeztetni sem hajlandó a szociális ágazat ijesztően alacsony kereseteiről, de az érintettek egyre elszántabbak: a BDDSZ felhívását 16 ezren írták alá.
Petíciós rekordot ért el a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ), tíz nap alatt majdnem 16 ezren írták alá felhívásukat, amelyben a szociális ágazatban dolgozók béremelését követelik a kormánytól. Szűcs Viktória, a szervezet elnöke kedden délelőtt adta át a Kásler Miklós miniszternek címzett csomagot a támogató ívekkel a humántárca Akadémia utcai épületében.
A szakterület 90 ezer dolgozójából 84 ezret érint legfontosabb követelésük, hogy a szociális ágazati összevont bérpótlékra jogosultak kapjanak január 1-jéig visszamenőleg 30 százalékos béremelést.

A kérés indoklása egyszerű: a járványban helytálló dolgozók semmilyen állami elismerést nem kaptak munkájukért, miközben a KSH adatai szerint a nemzetgazdaság valamennyi ágazatát nézve hosszú évek óta itt a legalacsonyabbak a keresetek. A Népszavának nyilatkozó BDDSZ elnök arra emlékeztetett, hogy a 414 ezer forintos bruttó, 275 ezer forintos nettó átlagkeresettől jócskán elmaradva, 2021-ben a szociális ágazatban foglalkoztatottak 300 ezer forintnál alig magasabb bruttó és 200 ezres nettó bére a legfőbb oka annak, hogy 3500 szociális munkahelyet nem sikerül betölteni felkészült szakemberekkel. Szűcs Viktória azt is hozzátette, hogy számításaik szerint az elvárt 30 százalékos emelés után is a nemzetgazdasági átlag alatt maradnának a szakterület keresetei, hiszen az előre lépéssel is csak 392 ezer forintos bruttó, 260 ezer forintos nettó kereset lenne jellemző a szociális szférában. Mivel hasonló követeléseknél a humántárca minden megszólaló vezetője azt szokta hangoztatni, hogy az elmúlt tíz évben jelentős emeléseket kaptak a bölcsődékben, bentlakásos szociális intézményekben, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók, adatokat kértünk a szakszervezeti vezetőtől. A BDDSZ elnöke azt idézte fel, hogy 2010 után a megbontott egységes közalkalmazotti bértábla helyett létrehozott ágazati bérrendszer kaotikus viszonyokat eredményezett. A 2014-ben bevezetett szociális ágazati pótlékból volt, aki csak bruttó hatezer, mások bruttó 17 ezer forintot kaptak, a mostani adatok szerint a korábbi kiegészítő pótlékkal együtt az összevont pótléknál 20 és 60 ezer forint közötti a szórás a pályakezdők és a nyugdíj előtt állók között, de kompenzáció nélkül ma is sokan keresnének a minimálbér vagy a garantált bérminimum alatt. A bölcsődékben például háromféle számítást kell alkalmazni a 11 ezer foglalkoztatott bérének kiszámításakor. 
Közülük 1500 azok száma, akik nem kapják meg a szociális ágazat átlagánál magasabb bölcsődei pótlékot, a petíciót értük, a fűtőkért, konyhásokért, adminisztratív dolgozókért, az intézmények udvarát rendben tartókért is indította a szakszervezet.

Az utóbbi hónapok hasonló szakszervezeti akcióira utalva megemlítette, hogy a BDDSZ aláírásgyűjtő kezdeményezését a tagság nagyon határozott kérésére indították el. A követelés erejét mutatja, hogy tíz nap alatt a béremelésben érintettek 20 százaléka írta alá az íveket. Így – bár a járvány alatt az érdekvédelmi egyeztetések is nehezebbek – lát arra esélyt, hogy a gyülekezési tilalom feloldása után akár közösen szervezett utcai megmozdulással is nyomatékot adhatnak a követelésüknek a szociális szféra dolgozói. A kormány ígérgetéséből és félrevezető statisztikáiból ugyanis nem tudnak megélni.

Kérések válasz nélkül

Az utóbbi időben folyamatossá váltak a szociális béremelést sürgető akciók, de mindegy, melyik érdekvédő csoport, vagy ellenzéki politikus követeli a szociális szakma anyagi elismerését, a kormányzati válasz ugyanaz: sokszor adtak és szerintük eleget az ágazatban dolgozóknak. Legutóbb februárban kezdett aláírásgyűjtést Ungár Péter „Béremelést most!” címmel, elfogadhatatlannak nevezve, hogy egy idősotthonban dolgozó szociális munkás 182 ezer forintot visz haza. Tavaly novemberben a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ), valamint a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete (SZMDSZ) a miniszterelnökhöz fordult az ágazat béremelését és az egészségügyhöz hasonló bruttó 500 ezer forintos juttatást sürgetve. Október végén online sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), mert a szociális ágazatban dolgozók bére 13 éve változatlan. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD) együtt kidolgozták egy ágazati sztrájk idejére a még elégséges szolgáltatásokat. A tavalyi költségvetés benyújtásakor az ellenzék frakciói megpróbálták elérni a béremelést, de ők is kudarcot vallottak. A kedden parlament elé vitt jövő évi büdzsé tervezete sem kecsegtet semmi jóval. Alig nő a bérekre fordítható minisztériumi keret, az intézmények működésére pedig – legalábbis az állami soron – kevesebbet költhetnek 2022-ben, mint idén.

Hangos levéllel is ösztönözik a gyógyulást a kardiológiai intézetben

D. A.
Publikálás dátuma
2021.05.04. 15:24

Fotó: GOVKI
A napi életről szóló információk, a közös emlékek felidézése egy ismerős hanggal immunerősítő és egyben megnyugtató lehet az öntudatlan betegek számára.
Az országos kardiológia intézet intenzív osztályán kezelt, mély altatásban lévő covidos betegeihez szólhatnak, küldhetnek írott vagy hangüzeneteket a hozzátartozóik az úgynevezett Kapocs programmal. Majoros Edit aneszteziológus szakasszisztens, Simóka Nóra és Reitz Kinga pszichológusok, Gui Angéla kommunikációs igazgató pedig vállalta, hogy felolvassák illetve lejátsszák a szülők, rokonok, barátok üzeneteit. Szerintük ugyanis a napi életről szóló információk, a közös emlékek felidézése egy ismerős hanggal immunerősítő és egyben megnyugtató lehet az öntudatlan betegek számára.
A hozzátartozók az intézet postai címére (1096 Budapest, Haller utca 29.) küldhetnek levelet „Kapocs” megjegyzéssel, elektronikusan pedig a kapocs@gokvi.hu címre írhatnak üzeneteket, csatolhatnak hangfájlokat.

A szervezők azt kérik, hogy az üzenet lehetőleg olyan közös élmények felidézéséről, illetve tervekről is szóljanak, amelyek erősíthetik a beteg gyógyulni vágyását. Mint írták: bár a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben látogatási tilalom van, de indokolt esetben, egyéni kérelemre, van lehetőség a súlyos betegek meglátogatására.