Előfizetés

„Munkáltatói intézkedés” Gulyás László ellen

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.05.04. 21:36

Fotó: MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET
A Szegedi Tudományegyetem az „értékrendjével összhangban” intézkedett a rasszista kijelentéseivel botrányt kavart professzor ügyében, de más konkrétumot nem közölt.
A Gulyás László egyetemi tanár ellen benyújtott hallgatói panaszok ügyében elrendelt tényfeltáró vizsgálat lezárult, a vizsgálat megállapításait mérlegelve és azokra alapozva a Szegedi Tudományegyetem rektora mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést – tette közzé kedden este egyéb részletek említése nélkül az egyetem. Előzőleg a hvg.hu arról írt, hogy döntött a rektor, megválik a botrányos kijelentései miatt elhíresült Gulyás professzortól. A portálnak hivatalosan nem erősítették meg a hírt. Lapunk is kereste az egyetemet: nem kaptunk részletes felvilágosítást. Gulyás Lászlótól hiába kértünk visszahívást. A közelmúltban többször foglalkoztunk a témával. Eredetileg a Szeged.hu számolt be arról, hogy Gulyás László, a szegedi egyetem pedagógusképző karán tanító professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója – aki idén március 15-én állami kitüntetést vehetett át Áder János köztársasági elnöktől – egyik online előadásában rasszista, homofób és szexista szövegeket engedett meg magának. Az egyetem belső vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy a professzornak tulajdonított kijelentések ellentétesek az intézmény értékrendjével. A rasszista szövegektől Áder János, majd Gulyás Gergely miniszter is elhatárolódott. Szél Bernadett független képviselő keddi közleményében hírül adta: a Fidesz tartózkodással megakadályozta, hogy a parlament napirendre vehesse javaslatát az állami kitüntetések visszavonhatóságáról. Az ellenzéki politikus Áder Jánoshoz fordul: kéri az államfőt, hogy „éljen a törvénykezdeményezés jogával, és nyújtsa be a javaslatomat”.

Kitört a DK-s előválasztási belháború Veszprémben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 20:48

Fotó: Facebook/Katanics Sándor
Az ellenzéki párt helyi frakcióvezetője függetlenként is elindulna a központ által favorizált civil jelölttel szemben.
Katanics Sándor, a  DK veszprémi frakcióvezetője független jelöltként fogja megméretni magát az ellenzéki előválasztáson, amennyiben az ellenzéki pártok tolerálják – írja a Magyar Narancs. A lap szerint nem tudta elfogadni, hogy a pártközpontban a jelölésnél figyelmen kívül hagyták a helyi szervezet véleményét és a városi közéletben ismeretlen személyt, Csonka Balázs civil jelöltet támogatják.
Katanics Sándor a közösségi oldalán jelentette be, hogy függetlenként elindul az ellenzék országgyűlési jelöltjeinek előválasztásán. Ehhez 400 ajánlást kell összegyűjtenie, ha a hat ellenzéki párt elfogadja az indulási szándékát.

Katanics nem lépett ki a pártból, a három fős városi frakciót továbbra is vezetni kívánja, azonban nem tudta elfogadni sem ő, sem a helyi DK számos tagja, volt vezetősége, hogy pártjuk a saját ügyvédi irodáját vivő Csonka Balázs civil jelöltet támogatja.
„Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója”

– fogalmazott.

A civilben középiskolai matematika- és fizikatanérként dolgozó helyi képviselő, Katanics Sándor (Képünkön a pesti József Attila szobornál) 1998 óta több ciklusban volt veszprémi önkormányzati képviselő, 2019-ben a DK polgármester-jelöltje volt, ám végül csak önkormányzati képviselői posztot nyert.

Falus Ferenc: Pillanatokon belül hozzánk is megérkezik az indiai mutáns

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 18:58

Fotó: FRANK HOERMANN / AFP
Egyelőre senki sem tudja, mennyire fenyeget Magyarországon a járvány kiújulása, hatnak-e a vírusra a vakcinák.
Nagyon pesszimista vagyok – jelentette ki Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos az ATV Start című műsorában azzal kapcsolatban, hogy több Magyarországgal szomszédos országban már megjelent a koronavírus indiai variánsa. Szerinte óvatosnak kell kellünk, mert pillanatokon belül hazánkban is meg fog jelenni a mutáns. Hozzátette:
„egy dupla mutánsról van szó, két helyen változott meg a vírus génszerkezete, és emiatt nem tudjuk biztosan, hogy melyik védőoltás milyen mértékben nyújt védelmet”.

Ugyanakkor szerinte abból a szempontból bizakodhatunk, hogy Európában először Angliában jelent meg tömegesen az indiai variáns, mégsem szorította ki a brit mutánst. A volt tisztifőorvos szerint a járványügyi intézkedésekbe, pontosabban a magyarországi nyitásba hibák csúsztak.
„A védettségi igazolvány nem a védettséget igazolja, illetve nagy baj, hogy a kerthelyiségek a nyitásánál nem adták ki, hogy az asztalok között kétméteres távolság legyen. Szintén komoly hiba, hogy egy asztalnál négynél többen ülhetnek, mert ez még nem az az alkalom, amikor nagy társaságok gyűlhetnek össze”

– sorolta Falus Ferenc, aki szerint zárt térben mindenképpen FFP2-es maszkot kellene hordani.

A szakember üdvözlendőnek tartja, hogy az egy közösségben élők kiülnek egy teraszra, de az otthoni rendezvényeknél még érvényben van a maximum tízfős szabály. Arra is felhívta a figyelmet, hogy már az is elég, ha egy rendezvényen egy szuperfertőző van, és körülbelül hét-tíz nap múlva látjuk meg a nyitás eredményét.