Előfizetés

„Az ég szerelmére, a köztársasági elnöknek törvénykezdeményezési joga van”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.04.13. 21:44

Fotó: MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET
Széll Bernadett függeten képviselő szerint Áder János egyáltalán nem eszköztelen Gulyás László, a szegedi egyetem pedagógusképző karán tanító történész ügyében.
Szándékában áll-e visszaadni a március 15-én kapott állami kitüntetését? – szerettük volna megtudni Gulyás Lászlótól, a szegedi egyetem pedagógusképző karán tanító történésztől, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadójától. Hallgatóinak panasza szerint a professzor súlyosan rasszista, szexista kijelentéseket tett. Az egyetem vizsgálatot indított. Áder János hivatala kérdésünkre közölte, hogy a kitüntetés visszavonására nincs jogi lehetőség, az államfő ugyanakkor, ha valóban elhangoztak, „minősíthetetlennek” tartja a kijelentéseket. A professzor, ahogyan a múlt héten, ezúttal sem reagált megkeresésünkre. A Magyarságkutató Intézet szintén nem. Szél Bernadett független parlamenti képviselő a közösségi oldalán üzent Áder Jánosnak: „az ég szerelmére, a köztársasági elnöknek törvénykezdeményezési joga van”.

Varga Judit szerint Brüsszelben már megint a migránsok betelepítésén ügyködnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.13. 21:28

Fotó: Facebook/Varga Judit
A kormánypárti politikusok lassan olyanok lesznek, mint a viccbeli Móricka: mindenről AZ jut az eszükbe.
"Miközben a baloldal egyik kezével oltásellenes kampányt vezényel, a másikkal a járványhelyzet kellős közepén migránsok betelepítését, és az Európában munkájukat vesztett emberek bevándorlókkal történő lecserélését készíti elő"

- írta szerda esti bejegyzésében az igazságügyminiszter. Varga Judit az Európai Parlament szakbizottságának "legújabb" javaslatára hivatkozva azt írta, "a LIBE-bizottság legújabb jelentése egy egységes uniós bevándorlási kódexért kiált, és zöld utat adna a migrációs hullámoknak Európába, annak érdekében, hogy képesítéssel nem rendelkező, olcsó munkaerővel árasszák el az európai munkaerőpiacot." A fideszes politikus úgy véli, ez szembe megy az európai emberek érdekeivel. Varga Judit szerint a magyar kormány működő megoldást mutat egész Európának a migrációs válság megoldására. Példaként megemlítette, hogy nemrég 200 menekült szír család költözhetett vissza otthonába a Hungary Helps - Magyarország segít programnak köszönhetően. "Míg a brüsszeli bürokrácia és a magyar baloldali ellenzékben testet öltő elvbarátaik hangzatos lózungokat puffogtatnak és álszolidáris akciókat szerveznek a médiában, addig a magyar kormány cselekszik és emberséges megoldást kínál a migrációs válság kezelésére" - zárta bejegyzését a tárcavezető.

Forró krumpli lett a kínai vakcinabiznisz

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.04.13. 21:06

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Egyetlen, lapunk által megkeresett állami szerv sem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért egy kétes hátterű cégen keresztül vásároljuk meg a Sinopharm vakcinát.
Teljes hallgatásba burkolózik a kormányzat azzal kapcsolatban, hogy ki, mikor és mi alapján döntött arról: a magyar állam ne közvetlenül, hanem egy zavaros hátterű közvetítő cégen keresztül vásárolja meg a Sinopharm vackinát a kínai állami cégtől. Egyetlen, lapunk által megkeresett állami szerv sem kívánta ezt a kérdést megválaszolni. Korábban Szijjártó Péter gyakran büszkélkedett azzal, hogy ő tárgyalt az oltóanyag behozataláról. Kedden a miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában viszont már úgy fogalmazott: ő az orosz és kínai bevásárlások politikai tárgyalásait intézte, tehát azt, hogy Magyarország kapjon ezekből a szérumokból, és lehetőség minél előbb. „Minden ami az üzleti részéhez tartozik ezeknek a megállapodásoknak, azokkal én egy másodpercet sem foglalkoztam” – hangsúlyozta a külgazdaságért is felelős tárcavezető. A külügyminiszter szerint azért kellett egy céget közbeiktatni, mert „Kína vonatkozásban a jelzés az volt, hogy a Sinopharm egy importőr céggel tud megállapodni és az Nemzeti Népegészségügyi Központ egy olyan magyar vállalattal írt alá importálásról szóló szerződést, amelynek nem tudom, hány éves tapasztalata van gyógyszer-nagykereskedelem területén” – mondta Szijjártó. Azt azonban sem a külügy, sem más kormányzati szerv nem volt hajlandó elárulni lapzártánkig, ha nem a külgazdasági tárcavezető, akkor ki döntött úgy, hogy a rejtőzködő tulajdonosokkal bíró Danubia Pharma Kft.-től vesznek vakcinát. Mint azt korábban megírtuk: a sokáig offshore hátterű Danubiát egy időben Lachmann Róbert vette a nevére, aki viszont egy hónappal a kínai bombaüzlet előtt eladta a céget az ismeretlen hátterű, két nappal korábban alapított Syntonite Med Zrt.-nek.  A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által közzétett vakcinaszerződésből ráadásul kiderült, hogy a Danubia Pharma meglehetősen drágán, adagonként nettó 30 euróért szállított – ami Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint kétszer annyi, mint amennyiért Szenegál vásárolt –, ugyanakkor a dokumentum nem tisztázza, hogy a közbeiktatott cég voltaképpen milyen munkát végzett és mekkora haszonkulccsal. A vakcina beszállítása ugyanis a Wizz Air által üzemeltetett állami repülőgépen történt, az itteni raktározását pedig egy másik cég, a Hungaropharma intézte. Ezzel kapcsolatban a Danubia Pharmát is megkérdeztük újfent, ám a vállalkozás most sem válaszolt.